ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Εδώ και καιρό, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Ιερώνυμος ήταν από τους λίγους πανελλαδικά που είχε διαφωνήσει ανοιχτά με την κυβερνητική απόφαση για κλειστούς ναούς και ματαίωση των τελετών στις θάλασσες για τον αγιασμό των υδάτων, χωρίς βέβαια κόσμο.
Ετσι χθες, η εξέλιξη των πραγμάτων και το μη γεφύρωμα των θέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας τις προηγούμενες ημέρες οδήγησαν τον ιεράρχη – συνεπικουρούμενο και από τον προκάτοχό του μητροπολίτη Αμβρόσιο – στο να πράξει προσεκτικά αυτό που έλεγε η ψυχή του, αλλά και οι κανόνες της ορθόδοξης πίστης.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί αιφνιδιάστηκαν όταν, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Αλυκής, οι δύο ιεράρχες, μαζί με πολύ μικρό αριθμό κληρικών και ψαλτών, χωρίς καν να ενημερώσουν πιστούς ή τοπικές Αρχές, μετέβησαν αθόρυβα στον καθιερωμένο χώρο – που κάθε χρόνο γίνεται η τελετή των Φώτων – όπου είχε στηθεί ένα μόνο τραπεζάκι με αγιασμό και βασιλικό, ενώ αρκετοί πιστοί (περί τους 50) – είτε γνωρίζοντας είτε όχι – ανέμεναν στον προβλήτα του παλιού λιμανιού τη ρίψη του σταυρού στον Κορινθιακό Κόλπο, το ίδιο και δύο κολυμβητές.
«Δεν προανήγγειλα την πράξη μου αυτή στο εκκλησίασμα. Δεν είπα στους πιστούς να έρθουν στο λιμάνι. Εκανα, με δύναμη ψυχής, την κατάδυση του σταυρού, όπως ήταν και η οδηγία της Ιεράς Συνόδου, που μας ζήτησε να γίνει η τελετή, χωρίς παρουσία πιστών. Ούτε επισημότητες είχα, ούτε και ήθελα ή γνώριζα ότι θα πέσουν κάποιοι να τον πιάσουν. Τους έδωσα, ως όφειλα την ευλογία μου. Εγώ δεν είχα δικαιοδοσία να εμποδίσω κολυμβητές ή και πιστούς να’ ναι εκεί» δηλώνει στην «Π» ο κ.κ. Ιερώνυμος.
Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει την Τρίτη και θα εξετάσει -μεταξύ άλλων- και το περιστατικό στα Θεοφάνεια του Αιγίου, καλώντας πιθανότατα τον τοπικό ποιμενάρχη να δώσει εξηγήσεις, αφού η πράξη του να ρίξει τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα, δηλαδή σε εξωτερικό χώρο, δεν ήταν κάτι που η ΔΙΣ είχε επιτρέψει, αντιθέτως είχε ζητήσει ο αγιασμός να τελεστεί εντός των ναών, χωρίς λιτανείες, πομπές και υπαίθριες.
«Ουδέν κακό δεν νιώθω πως έχω κάνει. Εφόσον κληθώ -εγώ και όχι ο γέρων Αμβρόσιος τότε θα στείλω γραπτώς τις εξηγήσεις μου» ήταν το σχόλιο του μητροπολίτη.
Με μέτρα ο εκκλησιασμός
Από την παραμονή η Ιερά Μητρόπολη, μέσω ανακοίνωσής της, είχε πληροφορήσει τον κόσμο ότι θα τελεσθούν ακολουθίες και ο μεγάλος αγιασμός σε όλους τους ναούς και ότι ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιερώνυμος θα χοροστατατούσε στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου της παραλίας Αλυκής Αιγίου, καλώντας τους χριστιανούς να εορτάσουν τηρώντας όλα τα μέτρα.
Ετσι κι έγινε, αφού υπό την εποπτεία του Λιμενικού μόνο 10 άτομα μπήκαν στον μικρό ναό και περί τα 30 παρέμειναν στον προαύλειο χώρο, στο οποίο ο ιεράρχης βγήκε στο τέλος για να δώσει αντίδωρο και να ευλογήσει με αγιασμό.
«Χρέος μας τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα»
Ο Θάνος Ρομποτής και ο Γιώργος Τζάκης ήσαν ο δύο μόνο, φέτος, κολυμβητές που έπεσαν και έπιασαν εναλλάξ τον σταυρό, μία φορά ο πρώτος και δύο ο δεύτερος.
Το Λιμενικό που ήταν εκεί, διακριτικά, δεν τους παρεμπόδισε μεν, αλλά μετά την σύντομη τελετή κατάδυσης τους κράτησε τα στοιχεία ταυτότητας και σύμφωνα με το Λιμενικό Τμήμα Αιγίου θα τους σταλούν χρηματικά πρόστιμα για συμμετοχή σε απαγορευμένη εκδήλωση, ύψους 300 ευρώ στον καθένα.
«Θα δούμε τι θα γίνει με τα πρόστιμα. Ανεξαρτήτως αυτού, είναι χρέος μας να διατηρούμε τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα» αρκέστηκε να δηλώσει στην «Π» ο κ. Τζάκης.
Ομως και ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος δεν γλύτωσε. Μετά από επικοινωνία που είχε ο λιμενάρχης Μιχάλης Κωστάκης με την εισαγγελέα Αιγίου, κατέγραψαν τα πλήρη στοιχεία του δεσπότη και τις επόμενες ημέρες θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ.
«Ας έρθει, αν είναι να έρθει. Θα το πληρώσουμε» είπε στην «Π», ωστόσο σημείωσε πως δεν αντέδρασε ούτε όταν λιμενικοί απαγόρευσαν σε κόσμο να μπει στον εκκλησάκι, εφαρμόζοντας τα νόμιμα.
Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος/ pelop.gr