Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
“Αυτός που θέλει να υπηρετήσει τη διακονία του λόγου του Θεού, πρέπει να γίνει έσχατος”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον εψηφισμένο Μητροπολίτη Μαρωνείας.
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας, ευχαρίστησε το Μακαριώτατο και το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και τόνισε πως “η αγάπη καθιστά τον Επίσκοπο επιστάτη της περιουσίας του Κυρίου, για να εγγυάται την ενότητα, την καθολικότητα και την παροχή της χάριτος. Είναι ο δούλος, “oν κατέστησεν o κύριος αυτου επὶ της θεραπείας αυτου του διδόναι αυτοις τὴν τροφὴν εν καιρω”. Αν δεν αποδειχθεί πιστός και φρόνιμος, ο Κύριος θα του ζητήσει ευθύνες “εν ημέρα η ου προσδοκα καὶ εν ώρα η ού γινώσκει”. Το επισκοπικό αξίωμα δεν είναι εξουσία, αλλά διακονία, καλύτερα θα λέγαμε εξουσία εις το διακονείν και φανέρωση της ενότητας της Εκκλησίας”.
Πρόσθεσε, επίσης ο νέος Μητροπολίτης “αποδέχομαι σήμερα, την τιμ,ή και την ευθύνη που ο Κύριος δίνει στην ελαχιστότητά μου. Την αποδέχομαι, όχι με την πεποίθηση ότι μπορώ να σταθώ άξιος στη διακονία του λαού του Θεού, αλλά με την ελπίδα ότι θα προσφέρω όλες μου τις δυνάμεις στο λαό και την Εκκλησία της νέας μου πατρίδας. Από που αντλώ αυτήν την ελπίδα; Προέρχομαι από τη Μητρόπολη Ξάνθης, όπου χειροτονήθηκα ιερέας και υπηρέτησα επί δεκαεπταετία το Ιερό Θυσιαστήριο, αλλά και τη διοίκηση της Μητροπόλεως. Κοντά στο γέροντά μου, Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμωνα θήτευσα και διδάχτηκα. Από αυτόν έμαθα και τα μυστικά της τοπικής κοινωνίας, της κοινωνίας της Θράκης μας”.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μαρωνείας στην ιδιαιτερότητα της Θράκης λέγοντας “πρόκειται για μια κοινωνία που διαφέρει ριζικά από άλλες περιοχές, στις οποίες η πολιτισμική ομοιομορφία θεωρείται δεδομένη. Η πολυπολιτισμικότητα είναι η ομορφιά και ο πλούτος της Θράκης μας. Η κοινωνία της Θράκης είναι όμορφη για τη διαφορετικότητά της. Και η διαφορετικότητα είναι ευλογία, όταν δεν στηρίζεται στην ανοχή, αλλά στην αγάπη και την αλληλοπεριχώρηση. Με αυτές τις προϋποθέσεις και με αφετηρία την Ξάνθη πορεύομαι προς την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, όπου συμβιώνουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Σας υπόσχομαι, Μακαριώτατε, ότι θα ακολουθήσω τα βήματα του γέροντα μου. Επειδή αυτός πέτυχε στο δύσκολο έργο της αποδοχής από Χριστιανούς και Μουσουλμάνους η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας εμπιστεύεται σήμερα την ελαχιστότητα μου, το μαθητή του, να δοκιμάσω το δύσβατο δρόμο της απροϋπόθετης αγάπης και της διακονίας. Αυτό θέλει η Εκκλησία μας, αυτό ζητά ο πιστός λαός της Ροδόπης”.
Ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων ανέφερε “διέκρινα την αγωνία σου για την πορεία σου προς τη Μητρόπολη Μαρωνείας, αλλά με ειλικρίνεια και πίστη όλα θα πάνε καλά.
Ακούμε πολλές φορές “οι εκπρόσωποι του Θεού”, εννοώντας τους Αρχιερείς και αυτό είναι λάθος. Αν είχαμε τη δυνατότητα να εκπροσωπούμε το Θεό στη γη θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Η ανάγκη του κόσμου είναι να είμαστε οι εκπρόσωποι των ανθρώπων, του πόνου, της αμαρτίας, των δυσκολιών που με τη χάρη της ιερωσύνης τα παίρνουμε και τα βάζουμε στο θυσιαστήριο. Αν βασιστείς στη χάρη του Θεού και δώσεις με ειλικρίνεια τη δύναμη σου δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε. Ο Θεός δεν θα σε εγκαταλείψει”.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε “καλείσαι να γίνεις ποιμένας μιας ιστορικής και μεγάλης επαρχίας και ο ποιμήν είναι αυτός που είναι έτοιμος να διαθέσει τη ψυχή του για το ποίμνιό του”.
“Η διακονία μας μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ως εξουσία, αλίμονό μας όμως να πιστέψουμε ότι είμαστε εξουσία”, επισήμανε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε “δεν είμαστε εξουσία, είμαστε διακονία, υπηρετούμε τον άνθρωπο. Στην κοινωνία της αγάπης δεν υπάρχει εξουσία, αυτός που θέλει να υπηρετήσει τη διακονία του λόγου του Θεού πρέπει να γίνει έσχατος, να γίνει δούλος, να ταπεινωθεί, να υπηρετήσει τους ανθρώπους, την ψυχή τους”.
“Να προσέχεις. Η πορεία σου θα είναι καυτή, αυτοί που σήμερα θα σε ασπαστούν, μην ξεχνάς ότι μπορεί να είναι οι πρώτοι που θα σε υπονομεύσουν και θα σε λιθοβολήσουν”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στο νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και επισήμανε “όσο δυναμώνουμε τη ψυχή του ανθρώπου και τον στηρίζουμε, τόσο γίνεται δυνατός και υπερβαίνει τις δυσκολίες. Σε αυτήν την κοινωνία το βάρος των ποιμένων της Εκκλησίας, των Αρχιερέων, των κληρικών και των πνευματικών ανθρώπων είναι τεράστιο”.
Μίλησε επίσης, ο Μακαριώτατος για την έλλειψη προτύπων και υπογράμμισε πως “η Εκκλησία αυτήν την περίοδο φάνηκε πως μπορεί να δημιουργήσει πρότυπα, όχι γιατί οι άνθρωποί της έχουν τη δύναμη, αλλά τη χάρη του Θεού. Δύσκολη η περίοδος που πορεύεσαι σε αυτή τη θέση και σε μια επαρχία που δεν είναι συνηθισμένη σαν όλες τις άλλες, έχει τα δικά της προβλήματα. Είναι, άλλωστε, αυτός ο ιστορικός τόπος μαρτυρικός και η ευθύνη σου είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δικές μας κι αυτό να είναι το πρώτο σου ενδιαφέρον” και ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας “εύχομαι η συγκίνηση που ένιωσες σήμερα να σε ακολουθεί σε όλη την πορεία της ζωής σου. Να είσαι ο ποιμένας ο οποίος ευαρέστησες στον Θεό και στους ανθρώπους”.
Τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα τέλεσε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν οι Αρχιερείς, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Νικαίας κ. Αλέξανδρος, Σάμου κ. Ευσέβιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Κοζάνης κ. Πάυλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ. Κύριλλος Διαυλείας κ. Γαβριήλ και Σαλώνων κ. Αντώνιος. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας της Κομοτηνής, κληρικοί και λαϊκοί.