“Τα μοναστήρια είναι οι πνεύμονες της Εκκλησίας” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την εκδήλωση για την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου “Τα μοναστήρια της Κέρκυρας” που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην αίθουσα λόγου της Στοάς του Βιβλίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην αίθουσα λόγου συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ενώ τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Παρόντες ήταν, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, η βουλευτής Κέρκυρας του Πασόκ κ. Άντζελα Γκερέκου, ο πρ. Υπουργός Γιώργος Ρωμαίος, καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας του νησιού, κληρικοί και λαϊκοί.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη μοναστική ζωή τονίζοντας “ο Επίσκοπος θρόνος φαίνεται στα μάτια των ανθρώπων κάτι υψηλό. Μόνο όσοι ξέρουν αληθινά τι σημαίνει να καλείται από την Εκκλησία να σηκώνει το Σταυρό όχι μόνο το δικό του αλλά και των πιστών, μπορούν να καταλάβουν ότι οι χαρές είναι λίγες. Η αίσθηση του χρέους έναντι Θεού και ανθρώπων δεν αφήνει τον Επίσκοπο να δει τον κόσμο και τη ζωή με τον τρόπο που νομίζουν πολλοί.
Ένας Επίσκοπος, όμως, ζει τη χαρά στην επαρχία του να έχει το προνόμιο να ζει τον έναν από τους δυο πνεύμονες της εκκλησιαστικής μας ζωής, τον μοναχισμό, ο άλλος είναι η ενορία. Στα μοναστήρια ο Επίσκοπος θυμάται και επαναβιώνει την ασκητική ζωή την οποία και ο ίδιος έζησε πριν ανέβει στο αξίωμά του. Όταν λειτουργεί στην Αγία Τράπεζα των μοναστηριών ενώνει την προσευχή του με το κομποσκοίνι των μοναχών και γίνεται ένα μαζί τους. Όταν διδάσκει, κηρύττει το λόγο του Θεού την ίδια στιγμή διδάσκεται από την κατάνυξη του καθολικού της Μονής”.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Βουλευτής κ. Γκερέκου, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη για το έργο αυτό, γιατί “αναδεικνύεται η ιστορία, ο πολιτισμός και ο θησαυρός του νησιού και αυτό θα στηρίξει την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού”.
Στη συνέχεια παρουσίασαν τον αφιερωματικό τόμο για τα μοναστήρια της Κέρκυρας ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρης, ο συγγραφέας κ. Πάνος Θεοδωρίδης, ο ποιητής κ. Διονύσης Καρατζάς και ο φωτογράφος κ. Δημήτριος Ταλιάνης, ενώ την εκδήλωση παρουσίαζε και συντόνιζε ο δημοσιογράφος Κώστας Σερέζης.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κερκύρας για την πρόσκληση, αλλά και για την πολύ όμορφη εκδήλωση “απόψε ζήσαμε μυσταγωγικά” τόνισε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε “θυμάμαι πως αδικούσαμε την Κέρκυρα, όταν την επισκεπτόμασταν ως μαθητές και προσκυνούσαμε μόνο στον Άγιο Σπυρίδωνα.
Τις τελευταίες φορές που ήρθα αντίκρισα θησαυρούς απέραντους. Η αγάπη σας” είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Κερκύρας “οδήγησε τα βήματά μας και προσκυνήσαμε σε όλους αυτούς τους χώρους και είδαμε πόσο αγαπάτε και ενδιαφέρεστε για αυτόν τον τόπο. Αφού ασχολείστε τόσο με τα άψυχα και τους δίνετε ζωή, καταλαβαίνουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για τους ανθρώπους.
Τα μοναστήρια μας είναι οι πνεύμονες της Εκκλησίας κι αν οι πνεύμονες αρρωστήσουν, το σώμα δεν είναι υγιές, γι’αυτό ακριβώς και αυτοί που μας θέλουν ασθενείς, διαλέγουν και χτυπάνε αυτούς τους χώρους με διαφόρους τρόπους. Τα μοναστήρια είναι αυτά που υπέστησαν τη μεγαλύτερη εκδίκηση στο διάβα της ζωής της νεότερης Ελλάδος, ληστεύθηκαν, θησαυροί εκλάπησαν και στολίζουν βιβλιοθήκες και εκθέσεις άλλων χωρών. Εκείνοι που λένε ότι τους χρωστούμε, μας χρωστούν.
Κάποτε να ρθει αυτή η ώρα να ανοίξουν οι πόρτες αυτών των βιβλιοθηκών και αυτών των μουσείων και να επιστρέψουν οι θησαυροί των μοναστηριών και να μείνουν οι τεράστιες προθήκες τους άδειες με φωτογραφίες των κατορθωμάτων τους”.
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως οι δυσκολίες που περνάμε “οι κρίσεις που διερχόμαστε θα μας οδηγήσουν στην αναδημιουργία αυτών των χώρων. Αυτό φαίνεται στον ορίζοντα. Παρατηρείται μια εξέλιξη των μοναστηριών που λεηλατήθηκαν, διατηρώντας την παράδοση. Οι δημιουργοί και κυρίως οι μοναχοί που ζουν εκεί σέβονται την ιστορία, ζουν ταπεινά και αποδεικνύουν σήμερα ότι ξέρουν για ποιο λόγο είναι εκεί και πως πρέπει να πορεύονται”.
Ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως είναι πολύ σημαντική η προσφορά της Μητρόπολης στην ανάδειξη και την φροντίδα των μοναστηριών και υπογράμμισε “Σεβασμιώτατε, εύχομαι να προχωρήσετε αυτό το σπουδαίο έργο και να είστε σίγουρος πως πολλοί θα βρεθούν να σας ακολουθήσουν”.
Ο Αφιερωματικός τόμος «Τα Μοναστήρια της Κέρκυρας» που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την ενθρόνιση στην Κέρκυρα του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου και κυκλοφορεί και στα Ρωσικά, περιλαμβάνει πάνω από 200 φωτογραφίες του κ. Δημήτριου Ταλιάνη, αλλά και κείμενα για τον μοναχισμό στην Κέρκυρα του π. Γεωργίου Μεταλληνού, για τον ορθόδοξο μοναχισμό του π. Μωυσή Αγιορείτη, του Αρχιμ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου, του Αρχιμ. Μεθοδίου Κρητικού, της μοναχής Ευφημίας και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Παναγιώτη Σκαλτσή και Νικολάου Ξιώνη, ενώ ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός συνέγραψε και ένα κείμενο για την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ενθρόνιση στην Κέρκυρα του Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου.