ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ συνεχίζεται. Τέτοιες αντοχές για έναν άνθρωπο που βιολογικά έχει ξεπεράσει τα 80 χρόνια είναι εντυπωσιακές και βάζει τα γυαλιά σε πολλούς νεότερους Αρχιερείς.
Του ευχόμαστε να είναι σιδερένιος. Παρά τις όποιες διαφωνίες που έχουν μαζί του Αρχιερείς και λοιποί σε επιμέρους θέματα, ο Βαρθολομαίος έχει ανεβάσει το κύρος του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου τρεις δεκαετίες τώρα και η σκυτάλη όταν την παραδώσει θα είναι πολύ βαριά.
Είχε πάρα πολλά χρόνια να πάει ο Βαρθολομαίος στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Παρά τα οργανωτικά προβλήματα του ταξιδιού του – ελέω κάποιων Ελλήνων διπλωματών στη Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον που θέλουν να βάλουν… τρικλοποδιές μαθαίνω- το ταξίδι είναι εκ των πραγμάτων επιτυχημένο.
Ο κ. Βαρθολομαίος ουσιαστικά βρίσκεται στις ΗΠΑ και διακρίβωσε με τα μάτια του πως η επιλογή του Ελπιδοφόρου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, έχει αποδειχτεί σωτήρια.
Άμεσες λύσεις σε προβλήματα που χρόνιζαν
Ο Ελπιδοφόρος κληρονόμησε από τον προκάτοχό του προβλήματα που χρόνιζαν. Ο Βαρθολομαίος στην επίσκεψή του διαπίστωσε πως του παρέδωσε μία Αρχιεπισκοπή με σοβαρά προβλήματα. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν» είχε καταντήσει γεφύρι της Άρτας. Τα οικονομικά στην Αρχιεπισκοπή και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη κάθε χρόνο γίνονταν και μεγαλύτερος πονοκέφαλος.
Γενικότερα υπήρχε μια εικόνα παρακμής. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προσπαθούσε αλλά δεν είχε καταφέρει να εμπνεύσει τους ανθρώπους γύρω του να ξεκολλήσουν από το τέλμα. Σε μία επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου που είναι ο στυλοβάτης της «Μητέρας Εκκλησίας». Με μαέστρο τον νέο Αρχιεπίσκοπο που ο Βαρθολομαίος προνόησε και κατάλαβε από νωρίς πως επρόκειτο για την ενδεδειγμένη λύση και την υποστήριξη ομογενειακών παραγόντων στις ΗΠΑ, δόθηκαν λύσης μιας και δια παντός.
Μέσα σε δύο χρόνια και μερικούς μήνες οι λύσεις στα προβλήματα που ταλάνιζαν δεκαετίες την Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρήκαν οριστική λύση. Με μια σειρά σωστών – όπως αποδείχτηκε- αποφάσεων του Ελπιδοφόρου και τις επιλογές των κατάλληλων προσώπων σε θέσεις – κλειδιά. Αποφάσεις που λέγεται πως πάντοτε είχαν τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Το ασφαλιστικό πρόβλημα των κληρικών στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν υπάρχει πια. Η βιωσιμότητα του Ταμείου Κληρικών εξασφαλίστηκε. Η πιο σοβαρή οικονομικά ωρολογιακή βόμβα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχει… απενεργοποιηθεί. Η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη πήρε και τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για να συνεχίσει να λειτουργεί και οικονομικά η βιωσιμότητα της Σχολής έχει πάρει τον δρόμο της.
Την επόμενη εβδομάδα τελούνται τα θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν. Τσεκ και σε αυτό το πρόβλημα. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ενίσχυσε επίσης τον διαθρησκειακό διάλογο και ενθάρρυνε τη συμμετοχή της ομογένειας στην εκκλησιαστική ζωή.
Στο πνεύμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συναντάται με εκπροσώπους άλλων δογμάτων, ενισχύοντας τον διαθρησκειακό διάλογο και προσπαθώντας να μην αφήσει το περιθώριο σε άλλες Ορθόδοξες «εθνικές» Εκκλησίες να «αλώσουν» τις ΗΠΑ.
Επίσης, έδωσε το περιθώριο σε ισχυρούς ομογενείς και σημαντικά πρόσωπα της ομογένειας να μετέχουν και να λαμβάνουν αποφάσεις στα θέματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Αποφάσεις και πρωτοβουλίες που έχουν θετικό αντίκτυπο μέχρι και την μακρινή Ελλάδα.
Όπως, για παράδειγμα, η συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τους σεισμόπληκτους της χώρας μας. Σε κάποιους μπορεί να «ξινίζει» τα όσα συμβαίνουν στη μακρινή Αμερική. Όμως ο Βαρθολομαίος σίγουρα αισθάνεται δικαιωμένος για τις επιλογές του.
“Μελχισεδέκ”/ orthodoxtimes.gr