Η Βουλευτής της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Ξουλίδου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τομεάρχης Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού παραβρέθηκε στις 11 Μαρτίου 2013 στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής & Κοινωνικής Θεολογίας, υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί –Επισημάνσεις – Προτάσεις», και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το μάθημα των Θρησκευτικών ή θα πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς από τα υποχρεωτικά μαθήματα ή ότι θα πρέπει να είναι στην κρίση του μαθητή ή των γονιών, εάν ο μαθητής το παρακολουθήσει ή όχι.
Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούργια, έρχεται και ξανάρχεται πολύ συχνά στο προσκήνιο με διάφορες αφορμές και αιτιάσεις. Αυτή τη φορά η συζήτηση ξανάρχισε με αφορμή το νέο πρόγραμμα σπουδών στο μάθημα των θρησκευτικών που εφαρμόζεται πιλοτικά από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Το νέο πρόγραμμα σπουδών, με πρόσχημα την πολυπολιτισμικότητα και την καταπολέμησης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, αλλοιώνει τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών και το μετατρέπει σε θρησκειολογικό εγείροντας εντονότατες αντιδράσεις. Το δήθεν μη γνωσιολογικό περιεχόμενο του μαθήματος, που ανεύθυνα επικαλούνται κάποιοι, όπως η κα Ρεπούση, δεν μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή του μαθήματος.
Ποιος εισηγήθηκε λοιπόν όλα τα παραπάνω; Κάποιος που θέλει να δει να αποχρωματίζεται θρησκευτικά η κοινωνία μας. Και το μάθημα των Θρησκευτικών, να μην απηχεί τις παραδόσεις της χώρας. Από το νέο πρόγραμμα σπουδών απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία από τον ορθόδοξο πολιτισμό, από την μυστηριακή ζωή, από τις χριστιανικές αρετές και πρότυπα. Στόχος κάποιων, είναι η δημιουργία μιας ελευθεριακής κοινωνίας. Όπου όμως η ανθρώπινη ζωή, δεν θα αξίζει τίποτα.
Σήμερα, το Έθνος μας δοκιμάζεται από μια σοβαρότατη οικονομική κρίση, πρωτίστως, όμως, από την κρίση αξιών, που πλήττει τους θεσμούς και συνταράσσει τις βάσεις της κοινωνίας μας. Γι’ αυτό αντί να εφευρίσκουμε τρόπους να αδυνατίζουμε τους συνεκτικούς δεσμούς μας ως Έλληνες πρέπει να ενισχύσουμε τους πυλώνες της ταυτότητάς μας που στηρίζεται στις αρχές του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Δημοκρατίας, αρχές που είναι ακρογωνιαίοι λίθοι του «Ελληνικού οικοδομήματος».