Άλλοι βγαίνουν χαρούμενοι και άλλοι όλο γκρίνια. Το άτυπο παζάρι που γίνεται αυτές τις εβδομάδες ανάμεσα στους Μητροπολίτες και την Ιερά Σύνοδο για τον τρόπο κατανομής των οργανικών θέσεων των κληρικών, δεν θα έλεγα πως εξελίσσεται με… κέφι.
Ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να κατευνάσει τους “αγριεμένους”. Με το πράο του ύφος κοιτά πως θα συγκεράσει τις συνιστώσες. Δύσκολο το έργο του να κάνει τον κυματοθραύστη ανάμεσα στους Μητροπολίτες και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Μιλώ για όσους Αρχιερείς με τη νέα κατανομή νιώθουν να αδικούνται από τη «μοιρασιά» των οργανικών θέσεων, έτσι όπως προγραμματίζει να την κάνει η Σύνοδος για να μην αφήσει κανέναν παραπονούμενο. Μέσα σε μερικές γραμμές θα προσπαθήσω να σας κατατοπίσω πως έχουν σήμερα τα πράγματα.
Αρχικά εκκρεμεί η έκδοση του προεδρικού διατάγματος που «μεταβιβάζει» τις οργανικές θέσεις στην Ιερά Σύνοδο προς κατανομή. Οι Μητροπολίτες δηλώνουν ήδη στην Ιερά Σύνοδο πόσες οργανικές θέσεις ιερέων έχουν με βάση το οργανόγραμμά τους και ποιες είναι κενές.
Για παράδειγμα υπάρχει Μητρόπολη που έχει, κατά το νόμο, 40 ενορίες και έναν x αριθμό κληρικών. Αυτή τη στιγμή εμφανίζει 10 κενά. Όμως αυτή η κατάσταση αφορούσε στη Μητρόπολη και πως ήταν πληθυσμιακά πριν πενήντα χρόνια.
Σήμερα μπορεί μεν «στα χαρτιά» να εμφανίζονται 10 ή και 20 κενά κληρικών, όμως αυτό δε σημαίνει πως η Μητρόπολη έχει και πρόβλημα. Γιατί μπορεί να είναι σε χωριά ακριτικών περιοχών που σήμερα είναι ερημωμένα και δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Από την άλλη, υπάρχουν Μητροπόλεις όπου υπάρχουν κενά σε θέσεις κληρικών και υπάρχουν και πραγματικές ανάγκες. Αυτές συνήθως είναι στα αστικά κέντρα όπου μια μεγάλη ενορία εξυπηρετεί 30-40.000 κόσμου και αυτονόητα δε μπορεί να είναι 3 μόνο κληρικοί να την επανδρώνουν.
Δεν ενέπνευσαν
Υπάρχουν και εκείνες οι Μητροπόλεις που ναι μεν έχουν κενά, όχι όμως επειδή το κράτος «έδινε» θέσεις κληρικών με το σταγονόμετρο. Κυρίως, διότι οι συγκεκριμένοι Μητροπολίτες έχουν να χειροτονήσουν ιερείς ολόκληρες δεκαετίες. Είτε δεν τους απασχολούσε η επαρχία τους ή δεν ενέπνεαν έναν υποψήφιο κληρικό να χειροτονηθεί κοντά τους.
Να θυμίσω μόνο πως ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης όταν πρωτοεξελέγη, έκανε μαζεμένες περισσότερες από 20 χειροτονίες κληρικών. Ενέπνεε και είχε φτιάξει «μαγιά» προσώπων που ήθελαν να υπηρετήσουν κοντά του. Αυτά, για να μη λένε κάποιοι πως «δεν βρίσκουν υποψήφιους.
Συνήθως, πάντως, το μεγάλο πρόβλημα σε ελλείψεις κληρικών το έχουν οι αστικές Μητροπόλεις (που έχουν και χωριά) και λιγότερο οι νησιωτικές Μητροπόλεις της παραμεθορίου.
Το επόμενο βήμα, αφού βγει το προεδρικό διάταγμα και τα βρουν στη μοιρασιά, τότε πιθανότατα να υπάρξει και επόμενο προεδρικό διάταγμα που ίσως δώσει λίγες επιπλέον θέσεις εκεί που υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν δύο πράγματα: καλή διάθεση από την κυβέρνηση και καλή σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο που έχει το καρπούζι και το μαχαίρι και κόβει και μοιράζει τις θέσεις.
“Μελχισεδέκ”-orthodoxtimes.com