Επιμέλεια: Μάνος Χατζηγιάννης
Μήνυμα ελπίδας έστειλε ο Γέροντας Πολύκαρπος της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσάντος Μετεώρων μιλώντας την εκπομπή “ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ” και στο Γρηγόρη Αρναούτογλου.
“Αναζητούν την άληθεια οι άνθρωποι, γιατί μέσα στον κόσμο υπάρχει η στενοχώρια, το άγχος, τα προβλήματα τα οικονομικά και τα αδιέξοδα. Αν δεν έχεις το Χριστό δεν μπορείς να ζήσεις, είσαι μέσα στο πέλαγος. Πρέπει να έρθουμε κοντά στο Χριστό, να τον γνωρίσουμε , να τον αγαπήσουμε και να ζήσουμε την πνευματική ζωή.” σημείωσε ο Γέροντας.
Σε ερώτημα για τα νέα παιδιά που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό ο Γέροντας Πολύκαρπος απάντησε “Να μείνουν στον τόπο τους, να κάνουν υπομονή, σε λίγα χρόνια θα αλλάξει η κατάσταση. Σύντομα θα αλλάξει, δε θα μας αφήσει ο Θεός”
Σε άλλο ερώτημα για τις δυσκολίες που έχει η ζωή στα Μετέωρα ο Γέρων απήντησε: “Δεν υπάρχει δυσκολία. Οταν θες να ζεις με το Θεό και πιστεύεις στην άλλη ζωή και πιστεύεις ότι υπάρχει η Βασιλεία των Ουρανών, θυσιάζεις όλα τα κοσμικά και ζεις αυτήν την πραγματικότητα. Η ζωή μας εδώ στο μοναστήρι είναι ήσυχη, ήρεμη, γαλήνια, όμορφη”
Οσον αφορά στα οικονομικά θέματα αλλα΄και σχετικά με τη βοήθεια που προσφέρει το μοναστήρι ο Γέρων επισήμανε: “Κόβουμε εισιτήρια εδώ στο μοναστήρι, σε όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων. Αυτός είναι ο πόρος μας. Δεν έχουμε άλλους οικονομμικούς πόρους. Το εισιτήριο που είναι 3 ευρώ, τα κεριά που ανάβει ο κόσμος και ένα μικρό εκθετήριο. Από αυτά ζούμε” και συμπλήρωσε “Έρχονται άνθρωποι και μας ζητούν χρήματα….Σήμερα ήρθε μια κυρία με δύο παιδάκια κα μου ζήτησε χρήματα. Τα μοναδικά χρήματα που είχα ήταν 35 ευρώ. Κράτησα μόνο 5 ευρώ και τα 30 τα έδωσα μαζί με τρόφιμα που υπήρχαν στο μοναστήρι.’
Πριν το τέλος ο Γέρων Πολύκαρπος εξέφρασε και μαι ευχή: “Η ελπίδα μας στο Θεό. Να μη χάσουμε ποτέ την ελπίδα. Η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ ούτε τελευταία. Υπάρχει πάντα”
Λιγά λόγια για την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά
Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Καστράκι. Είναι το πρώτο Μοναστήρι που συναντά ο επισκέπτης ανεβαίνοντας στα Μετέωρα. Τριγύρω αυτού βρίσκονται τα ερειπωμένα μοναστήρια Προδρόμου, Αγίας Μονής και Παντοκράτορος, καθώς και το εκκλησάκι της Παναγίας της Δούπιανης. Ο βράχος, πάνω στον οποίο κτίστηκε το Μοναστήρι είναι πολύ μικρός σε έκταση και στενόχωρος στο πλάτωμα της κορυφής του. Για το λόγο αυτό δεν μπορούσε να αναπτυχθεί σε έκταση, αλλά χρησιμοποιήθηκαν αλλεπάλληλα πατώματα. Ανεβαίνοντας συναντά κανείς το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου και την κρύπτη, όπου φυλάσσονταν παλαιότερα οι κώδικες και τα κειμήλια της Ιεράς Μονής. Στο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου υπάρχουν υπολείμματα παλαιών τοιχογραφιών που ανάγονται στο 14ο αιώνα. Στον επόμενο όροφο είναι κτισμένο το Καθολικό της Ιεράς Μονής, ο Ναός του Αγίου Νικολάου, ενώ στον τελευταίο όροφο βρίσκεται η παλαιά τράπεζα του Μοναστηριού, διακοσμημένη με τοιχογραφίες (Παναγία Βρεφοκρατούσα, παραβολή του πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου). Η ανακαινισμένη τράπεζα σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος υποδοχής. Στον ίδιο όροφο βρίσκεται το οστεοφυλάκιο της Ιερά Μονής και το πρόσφατα ανακαινισμένο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Η επωνυμία της Ιεράς Μονής, πιθανότατα ανάγεται σε κάποιον παλαιό κτίτορά της το 14ο αιώνα. Άλλοι συσχετίζουν το όνομα με το ρήμα αναπαύομαι, οπότε Αναπαυσάς θα πρέπει να σημαίνει τον τόπο ανάπαυσης. Η πρώτη οργάνωση μοναστικής ζωής στο Μοναστήρι ανάγεται στις πρώτες δεκαετίες του 14ου αιώνα. Το Μοναστήρι ανακαινίστηκε ριζικά την πρώτη δεκαετία του 16ου αιώνα και ανηγέρθη από τα θεμέλιά του το σημερινό Καθολικό (Ναός του Αγίου Νικολάου) από τα Μητροπολίτη Λαρίσης Άγιο Διονύσιο τον Ελεήμονα που εγκαταβίωσε και πέρασε εκεί τα τελευταία του χρόνια ως Μοναχός, καθώς και από τον Έξαρχο Σταγών Ιερομόναχο Νικάνορα. Τον Οκτώβριο του 1527 το Καθολικό του Μοναστηριού αγιογραφήθηκε περίτεχνα από τον Κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη Στρελίτζα – Μπαθά. Μεταξύ των παραστάσεων, μεγάλη έκταση καταλαμβάνουν τα θαύματα του Χριστού (θεραπεία του υδρωπικού, των δαιμονιζομένων, του εκ γενετής τυφλού, του παραλύτου, ο πειρασμός του Χριστού στην έρημο, ο γάμος στην Κανά, κλπ.). στον κυρίως Ναό, στην κορυφή του τρούλου, δεσπόζει η μορφή του Παντοκράτορα, που εικονίζεται ως Ιησούς Χριστός ο Ελεήμων».
Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά από την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας εγκαταλείφθηκε και άρχισε να ερειπώνεται. Οι πενήντα περίπου κώδικες που βρέθηκαν μεταφέρθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, όπου φυλάσσονται σήμερα, ενταγμένοι σε ενιαία συλλογή μαζί με εκείνους της Αγίας Τριάδος και της Ιεράς Μονής Ρουσάνου. Στη δεκαετία του 1960 η Ιερά Μονή το Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε και αναστηλώθηκε από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία της περιοχής.