Του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου
Αδιαμφισβήτητο και πανθομολογούμενο είναι, ότι στη δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει η κοινωνία μας λόγω της οικονομικής κρίσεως, η Εκκλησία για μια ακόμη φορά απέδειξε, ότι είναι Μητέρα και Τροφός του λαού, τον οποίο έμπρακτα εστήριξε και στηρίζει και χάριν του οποίου έχει επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις της, προσφέροντας χέρι βοηθείας σε κάθε εμπερίστατο συνάνθρωπό μας και εμψυχώνοντας την κοινωνία να αντιμετωπίσει την φοβερή αυτή λαίλαπα.
Ως εκ φύσεώς της έχει το κύρος να εμπνεύσει και επηρεάσει τον λαό και τους μηχανισμούς, να οργανώσει την αλληλεγγύη, ώστε κάθε προσπάθειά της να έχει άμεση αποτελεσματικότητα.
Αυτό πράττομε και σε τοπικό επίπεδο ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των αδελφών μας απανταχού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για την στήριξη των οποίων διανέμουμε τακτικά χιλιάδες τσάντες τροφίμων, ετοιμάζουμε εκατοντάδες μερίδες φαγητού καθημερινά, λειτουργούμε 10 Κέντρα Αγάπης, το Κοινωνικό Ιατρείο με την συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου και του Δήμου Λαμιέων, το κατάστημα δωρεάν προσφοράς ρουχισμού και τα Γηροκομεία στα οποία περιθάλπονται μοναχικοί γέροντες ξεχασμένοι από συγγενείς και φίλους και παντοιοτρόπως συμπαριστάμεθα και ως Κεντρική Διοίκηση και ως Ενορίες και ως Μονές στους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας, εντοπίους και ξένους.
Αυτή η σύντομη αναφορά της προσφοράς της τοπικής μας Εκκλησίας αποσκοπεί στην συνειδητοποίηση όλων, ότι η Εκκλησία μας είναι υπολογίσιμη οικονομική δύναμη, η οποία όμως δεν τυγχάνει της αναλόγου αναγνωρίσεως από μερικούς οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι εξακολουθούν να την αγνοούν. Και μόνο από οικονομικό-εμπορικό συμφέρον θα έπρεπε να τις δίδουν μεγαλύτερη σημασία και να μην την περιφρονούν.
Η δύναμη αυτή μεταφράζεται σε 246 Ενορίες, 20 Μοναστήρια, 300 ιερατικές οικογένειες, 2.000 οικογένειες επιτρόπων τακτικών και αναπληρωματικών, χιλιάδες νέων που συμμετέχουν στις δραστηριότητές της (Κατασκηνώσεις 500 παιδιά, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής 170 παιδιά, Σχολή Παραδοσιακών Χωρών 350 παιδιά κ.α.), εκατοντάδες οικογένειες του προσωπικού των ιδρυμάτων της και ασφαλώς χιλιάδες πιστών μελών της Εκκλησίας. Όλοι αυτοί δια στόματος του Ποιμενάρχου των ζητούν από τον εμπορικό κόσμο σεβασμό της Μεγάλης Παρασκευής, συμμόρφωση με ότι ισχύει σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς επί 17 χρόνια αγνοούνται.
Η πείσμων αυτή εμμονή στη μοναδικότητα της Λαμίας εν αντιθέσει με ότι συμβαίνει σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο πρώτα μεν προσβάλει τον ιερό θεσμό της Εκκλησίας μας, ύστερα αγνοεί την ευλάβεια των χιλιάδων πιστών και τρίτον αδικεί τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος από κακούς χειρισμούς και δύσκαμπτη τακτική θέτει απέναντί του συναισθηματικά τους ανθρώπους της Εκκλησίας, οι οποίοι ομολογουμένως είναι νοικοκυραίοι και καλοί πελάτες τους.
Δεν θα υπήρχε λόγος να υπομνήσω στους καταστηματάρχες και στους εργαζομένους το χρέος τους προς την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή, διότι η παρουσίαση του θέματος επί πολλά χρόνια είχε άμεσα αποτελέσματα στο λαό. Κατά την Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως 8-12π.μ. της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής όλες οι Εκκλησίες είναι κατάμεστες, η αγορά όμως είναι νεκρή, συμφώνα με τις δηλώσεις των ιδίων των καταστηματαρχών.
Με αγάπη στον Εμπορικό κόσμο, τον οποίο στηρίζουμε και προς τον οποίο πέραν των άλλων δείξαμε ευθαρσώς την συμπαράστασή μας στον αγώνα του για την διατήρηση της Κυριακής αργίας σημειώνουμε τις γραμμές αυτές και περιμένουμε την απόφασή του.
Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν προσεκτικές κινήσεις και συλλογικές αντιμετωπίσεις.