ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για απόδραση στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός – Θεωρεί ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάυεν δεν θα φτάσει στο τέλος – Υπολογίζει ότι αντίπαλός του θα είναι ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς – Γιατί οι ευρωεκλογές δεν θα είναι χαλαρές
ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ επιμένουν, και ο Πρωθυπουργός κάνει τα πάντα για να τις επιβεβαιώνει ακόμη και ταξιδεύοντας στην Ουκρανία, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητά του: ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει εγκαταλείψει τις ευρωπαικές φιλοδοξίες του, παρά το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου.
Εξομολογείται σε συνομιλητές του ότι η νυν πρόεδρος της Κομμισσιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάυεν, η υποψηφιότητα της οποίας θα επικυρωθεί στο εν εξελίξει συνέδριο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στο Βουκουρέστι, δεν θα φτάσει μέχρι το τέλος. Γι’ αυτό και εκείνος με άνεση υπέγραψε μαζί με άλλους συναδέλφους του την πρόταση προς το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα για την ανανέωση της θητείας της. Όλοι άλλως τε θυμούνται ότι το 2019 προαλειφόταν για πρόεδρος της Επιτροπής ο κύριος Βέμπερ, τον οποίον και πάλι υποστήριζε ο κύριος Μητσοτάκης, αλλά η Μέρκελ είχε αντίθετη άποψη και ανέθεσε στον Πρόεδρο Μακρόν να ανακοινώσει την υποστήριξή του προς το πρόσωπο της πρώην υπουργού Αμύνης της.
Βασική εκτίμηση του Πρωθυπουργού είναι ότι υπάρχουν προϋποθέσεις, και γι’ αυτό κάνει από τώρα ανοίγματα στην «λογική δεξιά» της Πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι την οποία επικρίνει η Ρωσσία, για να διεκδικήσει εκείνος το αξίωμα του προέδρου της Κομμισσιόν με βασικό ανταγωνιστή του τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.
Θεωρεί δε βασικά κριτήρια για την προαγωγή του –κατ’ άλλους την απόδρασή του στις Βρυξέλλες– πρώτον το να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά, αν όχι το μεγαλύτερο, από τα κεντροδεξιά κόμματα του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος στις ευρωεκλογές. Δεύτερον, το γεγονός ότι επέβαλε σε ορθόδοξη χώρα τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών και βεβαίως ότι επί πέντε ολόκληρα χρόνια είναι πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος της Ουάσιγκτων και των Βρυξελλών. Με τελευταία δείγματα γραφής του την χθεσινή επεισοδιακή επίσκεψη στην Οδησσό και την δεύτερη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ζελένσκυ, ο οποίος διανύει την δυσκολότερη περίοδο της προεδρίας του, βλέποντας την ήττα να διαφαίνεται καθαρά στον ορίζοντα.
Οι εκρήξεις που τον αναστάτωσαν έγιναν στο λιμάνι της πόλεως κοντά στα σκαλιά Ποτέμκιν. Τέλος, θεωρεί βασικό κριτήριο για την προαγωγή του και την προσέγγισή του με την Άγκυρα, η οποία θα επιδιωχθεί να λάβει σάρκα και οστά στο αμέσως προσεχές μέλλον. Ήδη δεν αντέδρασε στην πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία αν και δεν επιβλήθηκαν στην γείτονα ουσιαστικοί όροι να μην πετούν αυτά πάνω από ελληνικά νησιά και να μην παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας. Ενώ στο Κογκρέσσο είχε πεί τα αντίθετα. Είχε συγκρίνει την Τουρκία με την Ρωσσία.
Επίσης, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι στην Διακήρυξη των Αθηνών περιελήφθησαν «οι υποκείμενες» και όχι οι αντικείμενες, όπως θα ήταν το σωστό, πολιτικές θέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σε σημείο που κορυφαίοι διπλωμάτες να απορούν με το παράγωγο της λέξης «υποκειμενικός». Υποκειμενικές οι ελληνικές θέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο κατά τον ΥΠΕΞ;
Ήδη, επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη με την παρέμβασή της στο συνέδριο της «Καθημερινής» ζήτησε συναίνεση από τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα για τα ελληνοτουρκικά προφανώς για να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 ψήφων όταν θα έρθει η ώρα του συνυποσχετικού. Για να λάβει την απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά ότι πρόκειται για πρόταση συνθηκολογήσεως.
Αν και κάτι μας λέει ότι παράγοντες μέσα και έξω απ’ την Ελλάδα ήδη εργάζονται πολύ εντατικά γι’ αυτό (η επανέκδοση της «Ελευθεροτυπίας» είναι ένα δείγμα), όπως εργάζονται και για την επανεκκίνηση του Κυπριακού την οποία, όπως διεφάνη στην χθεσινή συνέντευξή του στο ΡΙΚ, θα επιδιώξει με κάθε τίμημα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο οποίος σε δραματικούς τόνους τόνισε ότι οι διαθέσιμες επιλογές περιορίζονται δραματικά και έκανε αναφορά στην έννοια της κυριαρχικής ισότητας, που είχε δεχτεί παλαιότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Ακόμη και τηλεοπτικά σήριαλ γνωστών τηλεοπτικών σταθμών γνωστών παραγόντων (για τις σχέσεις τους με τους συμμάχους και την πρεσβεία) ανακινούν τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής, Επικεντρώνονται στην πόλη της Αμμοχώστου και στους αγνοουμένους, περνούν το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για την Κύπρο και καλλιεργούν συστηματικά το συναίσθημα της προσεγγίσεως με τους Τούρκους βάζοντας στα στόματα Κυπρίων φράσεις του τύπου: «Ήρθε η ώρα να θάψουμε το μίσος». Στο τελευταίο επεισόδιο έβαλαν μάλιστα Τούρκους στρατιώτες να ειρωνεύονται Κύπριους αγνοούμενους με την φράση «που είναι η Ελλάδα σας τώρα;».
Συμπτωματικά, πάντως, το ίδιο ρωτούσαν προχθές το βράδυ στο ΡΙΚ και οι Κύπριοι δημοσιογράφοι τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη: Γιατί δεν αναφέρεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Κυπριακό;
Μα διότι είναι η προϋπόθεση για το ευρωπαικό αξίωμα η ουδετερότητά του αυτή.
Στο ίδιο φόντο: Δεν είναι επίσης χωρίς σημασία το γεγονός ότι χθες στο Συμβούλιο της Ευρώπης η κυρία Μπακογιάννη ψήφισε (!) μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου τον Αλέξη Τσίπρα για την θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δυτικά Βαλκάνια. Κάτι για το οποίο τουλάχιστον είχε ενημερωθεί, αν δεν είχε συμφωνήσει ο Πρωθυπουργός. Η μεγάλη παράταξις της συμμαχίας συγχωνεύεται και ενοποιείται σταδιακά στην πράξη. Οι παλαιοί μισητοί αντίπαλοι γίνονται συνοδοιπόροι. Πάνω στο ίδιο καράβι. Έκαστος αναλαμβάνει τον ρόλο του.
Υπό το φως αυτών των δεδομένων και τις δεδομένες προθέσεις του Πρωθυπουργού να μετακινηθεί σε ευρωπαικό αξίωμα, εάν –επαναλαμβάνουμε– οι συσχετισμοί και οι προϋποθέσεις το επιτρέψουν στις ευρωεκλογές, γιατί δεν είναι βέβαιον ότι οι λογαριασμοί που κάνει είναι απολύτως σωστοί για το πόσο τον θέλουν οι ΗΠΑ (τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου της Αμερικής επέβαλλαν κυρώσεις –μήνυμα για την Αθήνα στις εταιρείες που έκαναν τις παρακολουθήσεις με το παράνομο λογισμικό), τότε γίνεται αυτομάτως αντιληπτό τι είδους ευρωεκλογές θα ζήσουμε.
Δεν θα είναι χαλαρές. Θα είναι σκληρές. Ο κατά δήλωσή του άλλοτε οδηγός του κυρίου Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη Στέφανος Κασσελάκης πήρε ήδη προχθές μετά την προκαταρτική εξέταση που διετάχθη εις βάρος του για την εταιρεία του, μια γεύση από το τι εκλογές θα ζήσουμε.
Θα είναι εκλογές που θα έχουν ως στόχο να κατακτήσει η Νέα Δημοκρατία το υψηλότερο δυνατό ποσοστό σε συνθήκες λαικής αγανακτήσεως (και γι’ αυτό η «αλλοίωση» της επιστολικής ψήφου είναι κρίσιμη), θα είναι εκλογές που θα επιδιωχθεί να καταστεί δεύτερος αλλά όχι επικίνδυνος με βραχεία κεφαλή ο Στέφανος Κασσελάκης, θα είναι εκλογές που θα επιδιωχθεί η διάλυση του ΠΑΣΟΚ με εσωκομματική κρίση (και αυτό διεφάνη και από την θύελλα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια), αλλά και η απόπειρα μείωσης του ποσοστού του, με το κόμμα Λοβέρδου (για να συνταχθεί η Κεντροαριστερά ως αντίπαλο δέος στην Νέα Δημοκρατία), θα είναι εκλογές που θα επιχειρηθεί να κατατμηθεί το αυξανόμενο ποσοστό της ασύντακτης νέας δεξιάς γιατί είναι η μόνη πραγματική απειλή για τον κύριο Μητσοτάκη.
Αλλά χωρίς ενιαία ηγεσία αυτήν την στιγμή είναι το ιδανικό θύμα του «διαίρει και βασίλευε». Οι επερχόμενες εξελίξεις για τους Σπαρτιάτες που μπορεί να χάσουν τις έδρες τους με απόφαση του εκλογοδικείου και να συρθούν στα δικαστήρια μετά τις καταγγελίες Στίγκα για την GREEK MAFIA δείχνουν τις προθέσεις και για τους υπολοίπους στα δεξιά. Στις τάξεις των οποίων θα επιδιωχθεί να ξεσπάσει εσωκομματική κρίση παραμονές των εκλογών. Συνέβη με τον Βελόπουλο στις προηγούμενες εκλογές. Να είναι προετοιμασμένα και τα άλλα κόμματα, όπως η Νίκη, γιατί μπορεί να έχουν μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους «σλήπερς» συστήματος, οι οποίοι την κρίσιμη στιγμή μπορεί να αναλάβουν να εκτελέσουν με ζήλο …ιεραποστολάκη το …συμβόλαιό τους προς ικανοποίηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος φοβάται πολύ αυτό το κόμμα λόγω των σχέσεών του με την Εκκλησία.
Βεβαίως για όλα αυτά υπάρχει και ο ξενοδόχος. Ο ελληνικός λαός. Ο οποίος έχει αποκτήσει ένα σπάνιο αισθητήριο. Υπάρχει και κάτι άλλο. Τα χρόνια πέρασαν, όπως φάνηκε από τα Τέμπη και από τις αποκαλύψεις για την επιστολική ψήφο, και κανένα πολιτικό έγκλημα πλέον δεν είναι τέλειο. Πάντοτε αφήνει ίχνη τα οποία ανακαλύπτει ο ελληνικός λαός! Μια μάνα από Θεσσαλονίκη και 100 ομογενείς από το εξωτερικό ξεσκέπασαν την Κυβέρνηση. Αλλά η κατάσταση αυτήν την στιγμή γενικώς έτσι έχει. Ο κύριος Μητσοτάκης σκέφτεται να πουλήσει τώρα που η αξία της μετοχής του είναι ακόμη στα υψηλά της και να αναχωρήσει. Να αποδράσει ακριβέστερα. Θεωρεί μάλιστα ότι μπορεί να ξεπεράσει με σχετική ευκολία το ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου όταν έρθει η ώρα της ακροάσεώς του, εκτός κι αν προτιμηθεί για την θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Κορυφής. Το αν θα του βγεί, δεν εξαρτάται από τον ίδιο. Εκείνος όμως κάνει όλα όσα πρέπει για να βρεθεί στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Για τον εαυτό του, κυρίως, και δευτερευόντως για την χώρα.
Αφού ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε χθες στην Οδησσό το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Φιλικής Εταιρείας και στάθηκε μπροστά στο άγαλμα του δημάρχου της Αθήνας Μαρασλή και τα ομοιώματα των Σκουφά, Ξάνθου και Τσακάλωφ, ίσως και να κατανοούσε λίγο περισσότερο μέσα από την ιστορία μας τι σημαίνει ο αγώνας που δίνεις για την πατρίδα σου να έχει ως αντικείμενο ανταλλάγματα για αυτήν και όχι για τον εαυτό σου…
Tου Μανώλη Κοττάκη/estianews.gr