Στην καρδιά των μεγάλων εκκλησιαστικών και εθνικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη με την εικόνα «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ» εκ του αγίου Όρους, την μνήμη του μεγαλομάρτυρος αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, με τους εορτασμούς για το Έπος των Ελλήνων του 1940 και τις πολλές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, επέλεξε η αθηναική εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» της 27ης -28ης Οκτωβρίου για να αναγγείλη μετά χαράς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εις βάρος της τοπικής Εκκλησίας μας για ένα αγροτεμάχιο του δημοσίου.
Το αγροτεμάχιο αυτό, χωρίς κανένα δένδρο, αλλ’ εξ υστέρων θεωρηθέν αναδασωτέο, είχε δοθή στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την ανέγερση «Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων» δυνάμεως 150 κλινών στην ανατολική πλευρά του Πανοράματος, όπου υπάρχει αγροτική έκταση 1000 στρεμμάτων του Δημοσίου.
Όταν ξεκινήσαμε τις εργασίες για να γίνη αυτό το φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Εκκλησίας, με την άδεια στα χέρια μας, εκπρόσωποι κομμάτων της αριστεράς άρχισαν μια εκστρατεία εναντίον του έργου και τελικά έπεισαν τρεις πολίτες, αγνώστους σε μας, και προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ανασταλούν οι εργασίες ανεγέρσεως, υπό το πρόσχημα ότι το αγροτεμάχιο είναι αναδασωτέο, και ενώ δεν είχαν κανένα προσωπικό δικαίωμα.
Το Ίδρυμα αυτό θα ήταν τελειότερο από εκείνο που έκτισε στον Έβρο ο τότε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης Άνθιμος, και το οποίο λειτουργεί επί δέκα τέσσαρα χρόνια, το είχε δε θαυμάσει ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Η ματαίωση αυτού του έργου στα ανατολικά του Πανοράματος είναι ένα «έγκλημα» εναντίον της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, και ιδιαιτέρως για ασθενείς που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα ποσά που απαιτούνται για νοσηλεία διαρκείας.
Σε απάντηση του αποτροπαίου δημοσιεύματος της Εφημερίδος «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» της 27-28 Οκτωβρίου 2012, συνοψίζομε τις θέσεις της τοπικής Εκκλησίας μας, αλλά και κατά προτροπή πολλών συμπολιτών μας.
1. Η Εκκλησία της Ελλάδος, κάθε χρόνο, με αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου παραχωρεί δικές της αγροτικές η οικοπεδικές εκτάσεις για ανέγερση σχολείων, παιδικών σταθμών, αγροτικών ιατρείων, νηπιαγωγείων, αθλητικών εγκαταστάσεων ακόμη και κοιμητηρίων, που φθάνουν και τα εκατό (100) στρέμματα, τελείως δωρεάν. Γιατί, λοιπόν, το Δημόσιο να μην εκχωρήσει, σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα δικό του αγροτεμάχιο στην Εκκλησία για ανέγερση Ιδρύματος;
2. Η τοποθεσία για το ματαιωθέν Ίδρυμα υπεδείχθη επιτοπίως στο Μητροπολίτη, με την διαβεβαίωση υπηρεσιακών παραγόντων, ότι «εδώ μπορείτε να κτίσετε». Γιά την ίδια τοποθεσία ο νόμος επιτρέπει ανέγερση σχολείων, εκκλησιών, παιδικών σταθμών, αλλά δεν αναφέρει «Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων»!
3. Από τα 32 στρέμματα του αγροτεμαχίου θα εκαλύπτοντο 7.000 τετραγωνικά μέτρα για το κτίριο του Ιδρύματος και τα υπόλοιπα 25 στρέμματα θα διαμορφωνόταν σε άλσος για τους ασθενείς και τους επισκέπτες.
4. Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα εκάλυπτε όλες τις δαπάνες ανεγέρσεως του έργου εκ του Φιλοπτώχου Ταμείου και από εξασφαλισμένες δωρεές ιδιωτών, εφ’ όσον θα εθεμελιώνετο το έργο.
5. Το Ίδρυμα αυτό θα ήταν δυνάμεως 150 κλινών και προέβλεπε 50 θέσεις εργασίας και επιστημονικό προσωπικό. Όλα αυτά εματαιώθηκαν από αντίθεση και εχθρότητα έναντι της Εκκλησίας και του έργου της. Πρώτος ήρξατο χειρών αδίκων ένας δημοσιογράφος ονόματι Κ. Λασκαρέλιας με δημοσιεύματα στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», αυτή που έκλεισε μετά ταύτα.
6. Το δημοσίευμα στο «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» γράφει στον τίτλο για το «δώρο» του Κοντού (υπουργού) στον Άνθιμο και νομίζει ότι με τα εισαγωγικά αποφεύγει το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφημίσεως. Στο κείμενο όμως γίνεται και πάλι σαφής λόγος για δώρο στον Άνθιμο χωρίς ντροπή. Εμείς, λοιπόν, κύριοι, σας πληροφορούμε ότι ο Μητροπολίτης Άνθιμος επί τριάντα χρόνια στον Έβρο έκτισε 36 εκκλησίες, δύο Μοναστήρια στα σύνορα, τρία Ιδρύματα, πρότυπο εκκλησιαστικό μουσείο, πο-λιτιστικό Ίδρυμα εκ θεμελίων, και είναι ο κύριος συντελεστής της μεγά-λης Ιατρικής σχολής με Νοσοκομείο 500 κλινών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Παραλείπομε να περιγράψωμε το έργο του Μητροπολίτου Ανθίμου επί εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με ιερά οικοδομήματα και αγώνες για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα. Σας πληροφορούμε, λοιπόν, ότι ο Μητροπολίτης Άνθιμος επί πενήντα χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο με μια τεράστια ηθική και πνευματική προσφορά, δεν απέκτησε ούτε ίχνος περιουσιακού στοιχείου. Καί σείς υβρίζετε και συκοφαντείτε, και θριαμβολογείτε διότι ματαιώθηκε ένα τέτοιο έργο φιλανθρωπίας και αγάπης για τους χρονίως πάσχοντες συνανθρώπους μας. Ντροπή, κύριοι.
Καί γράφετε «Απόφαση-Καταπέλτης» σαν να αφορά σε κανένα έγκλημα. Την απόφαση, κύριοι, την γνωρίζομε εδώ και δυό (2) μήνες. Καί λοιπόν; Η Εκκλησία συνεχίζει την αποστολή της. Καί επειδή κόπτεσθε τόσο πολύ τάχα για το δάσος και τα δένδρα και για οποιοδήποτε κριτή μας, σας υπενθυμίζομε τον λόγο του Χριστού. Όταν ο Χριστός εθεράπευσε ασθενείς σε ημέρα Σάββατο, που ήταν ημέρα αργίας για τους Ιουδαίους, και εκείνοι τον κατηγόρησαν δημόσια, τους είπε «Δεν έγινε ο άνθρωπος για το Σάββατο, αλλά το Σάββατο για τον άνθρωπο» (Μαρκ. 2,27). Κι’ εμείς λέμε : «Κύριοι δεν έγιναν οι άνθρωποι για τα μελλοντικά πεύκα και τα κυπαρίσια, αλλά τα πεύκα και τα κυπαρίσια έγιναν για τους ανθρώπους».
Καί να σκεφθήτε ότι το αγροτεμάχιο που τάχα υπερασπισθήκατε έχει μόνον φρύγανα. Μένετε δε απαθείς για το πλήθος οικοδομών γύρω από το Πανόραμα, ενώ εκόπησαν αιωνόβια πεύκα για μεγάλες ιατρικές ιδιωτικές μονάδες, χωρίς κανένας να συγκινηθή. Ο αλάνθαστος κριτής Θεός τελικώς θα κρίνη.