του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο ενδοσχολικός εορτασμός για τη γιορτή των Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών στην Εμπορική Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου, που το προηγούμενο έτος με σημαντικές εκδηλώσεις εορτάσθηκε η εκατονταετής ομαλή λειτουργία της.
Η εορτή ξεκίνησε με προσευχή και το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών που έψαλλε ο θεολόγος του Σχολείου κ. Γιάννης Σαββίδης. Στη συνέχεια ανεγνώσθη το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένη από τον Β.Διευθυντή κ. Ανδρέα Ονισηφόρου με αναφορά στα αγαθά της Ελληνικής Παιδείας.
Ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος του Χάρη Σακελλαρίου «Στους εργάτες του πνεύματος» από την μαθήτρια Βικτωρία Πολυδώρου. Δύο αξιόλογοι στίχοι του ποιητή προς την μαθητιώσα νεολαία, αλλά και προς τον καθένα μας που έχει όνειρα να ζήσουμε σ’ ένα καλύτερο κόσμο με αναφορά στους τρεις κορυφαίους εορταζόμενους Ιεράρχες «να γίνουμε καλύτεροι απ’ αυτούς», και για το όλο τους έργο ότι, «δίδαξαν της αρετής το χρέος το ιερόν».
Η μαθήτρια Σούλα Στεφανή απήγγειλε το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Στο δάσκαλο». Ζώντας ο Παλαμάς δύο Παγκόσμιους Πολέμους και μάλιστα την τραγωδία της Κατοχής των Χιτλερικών Γερμανών του ’40, αναφερόμενος στα αγαθά του μεγαλείου της Ελληνικής Παιδείας που προστατεύουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου τονίζει ότι «ο πόλεμος δεν μπορεί να τα γκρεμμίσει». Και πράγματι οι βίαια διωγμένοι από τους βάρβαρους τούρκους στην Μικρά Ασία και αργότερα το 1974 στην Τουρκική Εισβολή που γίναμε πρόσφυγες στην Πατρίδα μας, μπορεί να χάσαμε σπίτια και περιουσίες, όσοι όμως είχαν κάποιο πτυχίο σπουδών μπόρεσαν είτε στο τόπο μας είτε στο εξωτερικό να βρούν μια δουλειά για να θρέψουν τα μέλη της οικογένειας τους.
Ακολούθησαν ύμνοι και τραγούδια από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α’ Λυκείου που επιμελήθηκε ο καθηγητής της Μουσικής κ. Κώστας Κακογιάννης (εξαποστελλάριον των τριών Ιεραρχών, το τραγούδι «Μικρό μου αλφαβητάρι» με στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου και το τραγούδι «Με μια βαλίτσα» από τους Ορειβάτες.
Οι μαθήτριες Βεατρίκη Ιωάννου και η Πηνελόπη Χρίστου διάβασαν αξιόλογες νουθεσίες του Μεγάλου Βασιλείου προς τους νέους από το γνωστό βιβλίο του «Όπως ωφελείντο εξ ελληνικών λόγων». Είναι μια ανάπτυξη της προτροπής του Αποστόλου Παύλου «τα πάντα δοκιμάζετε, τα καλά κατέχετε», όπως οι μέλισσες προσεγγίζουν τις τριανταφυλλιές αποφεύγοντας τα αγκάθια και παίρνοντας νέκταρ για να φτιάξουν το μέλι, να κρατάμε στη ζωή μας ότι μας ωφελεί.
Οι μαθήτριες Γουντολάϊν Μπρούμ και η Νίκη Τρυφωνίδου απήγγειλαν στα ελληνικά και στα αγγλικά το γνωστό ποίημα του Άγγλου ποιητή Kipling «If = Αν» που το παραθέτει κι ο Καζαντζάκης στο βιβλίο του «Ταξιδεύοντας», επαναλαμβάνοντας με αναλυτικό ποιητικό λόγο το βασικό κανόνα του Ευαγγελίου «να κάνουμε στους άλλους ότι θα θέλαμε να κάνουν οι άλλοι για μας»
Ακολούθησε αξιόλογη ομιλία του καθηγητή κ. Γιάννη Σαββίδη για τη ζωή και το έργο των τριών Ιεραρχών τονίζοντας τη σημασία της εορτής για τη δική μας ζωή, με αναφορά στην προτροπή της αγράμματης γιαγιάς προς τον εγγονό της «να πας σχολείο παιδί μου να μάθεις γράμματα για να γίνεις άνθρωπος».
Το πρώτο μέρος της εορτής ολοκληρώθηκε με το ειδικό αφιέρωμα «Σ’ εκείνους που χρωστάμε την ευγνωμοσύνη μας’ με ανάγνωση του κειμένου από την μαθήτρια Μαρία Μααλούφ. Ήταν ένα αντίδωρον ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης των μαθητών και των μαθητριών προς τους καθηγητές τους, αφιερώνοντας την εορτή σ’ αυτούς με πολύ αγάπη και σεβασμό. Συγκινητική η πρωτοβουλία και ταυτόχρονα μήνυμα της συναίσθησης της βαριάς ευθύνης να διαμορφώνουν ψυχές και ανθρώπους που μπορούν να σώσουν τον κόσμο από τις μιζέριες της εποχής μας.
Το δεύτερο μέρος της σημαντικής αυτής εκδήλωσης περιλάμβανε ομιλία από τον γράφοντα με θέμα «Ελληνικά Γράμματα, Εθελοντισμός, Ορθόδοξη Ιεραποστολή» και προβολή ταινίας με θέμα « Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Ζιμπάμπουε».
Μεταφέροντας Πατριαρχικό Μήνυμα και Πατριαρχικές ευλογίες του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β’ τονίσθηκε η πολύπλευρη προσφορά του γνωστού Μεγάλου Αιγυπτιώτη Ευεργέτη του Ελληνισμού Δημοσθένη Μιτσή ο οποίος ως Πρόεδρος της Ελληνικής Παροικίας στην Αίγυπτο προσέφερε τα μέγιστα για την Πατρίδα τόσο στον Απόδημο Ελληνισμό στην χώρα του Νείλου όσο και στην Ελλάδα και στην Κύπρο με αποκορύφωμα την Ιστορική πλέον Εμπορική Σχολή Μιτσή που συνέβαλε σε εποχές δύσκολες να οπλίσει πνευματικά και επαγγελματικά με τα νάματα της Ελληνορθόδοξης παράδοσης και της επιστήμης εκλεκτά σπλάχνα του Έθνους που έγιναν φωτοδότες για ένα καλύτερο μέλλον του Λαού μας. Αυτή η ιερή αποστολή της Σχολής συνεχίζεται και σήμερα με την ευθύνη του Διαχειριστικού Συμβουλίου της και την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας. Η διευθύντρια της Σχολής κ. Παναγιώτα Bambangκι οι εκλεκτοί καθηγητές της Σχολής επιτελούν μέσα στις όμορφες πευκόφυτες παραδεισένιες βουνοπλαγιές της Μαραθάσας το θαύμα της μεταμόρφωσης νέων ψυχών που θα δώσουν σάρκα στα όνειρα μας για ένα καλύτερο και όμορφο κόσμο με την ελπίδα της απελευθέρωσης των σκλαβωμένων εδαφών μας της μαρτυρικής Πατρίδας.
Συντελεστές της όλης εκδήλωσης η Διεύθυνση της Σχολής σε συνεργασία με τον Β.Δ. κ. Γιάννη Σταύρου και τους καθηγητές Γιάννη Σαββίδη, Αντωνία Μιχαήλ και Κώστα Κακογιάννη, και φυσικά ο ενθουσιασμός και η επιμέλεια των μαθητών και των μαθητριών του Σχολείου. Η μαθήτρια Μύρια Χρίστου παρουσίασε το όλο πρόγραμμα με αξιόλογα σχόλια στο περιέχομενο της εορτής.
Ευγνώμονες ευχαριστίες για την φιλοξενία και την αγάπη τους να εισφέρουν και για την ετήσια υποτροφία ενός ορφανού παιδιού στο Ζιμπάμπουε. Ευχαριστίες και στον γνωστόν συγγραφέα και ερευνητή στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου Δρ. Κώστα Κοκκινόφτα που με ενημέρωσε για το ιστορικό της Σχολής (είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Η Εμπορική Σχολή Μιτσή Λεμύθου», Λευκωσία, 2005, 695 σελίδες που έχει εκδώσει το Διαχειριστικό Συμβούλιο της Σχολής). Πρώτος Διευθυντής της Σχολής υπήρξε ο γνωστός ποιητής μας Δημήτριος Λιπέρτης κι ανάμεσα στους αξιόλογους αποφοίτους της οι σύχρονοι ευεργέτες του Έθνους αδελφοί Αναστάσιος και Χρίστος Λεβέντης.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στον τοπικό Ποιμενάρχη Σεβασμιώτατον αγαπητόν Αδελφόν Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτον και στον εκπρόσωπόν του στην Σχολή Αιδεσιμολογιώτατον Πρωτοπρεσβύτερον πατέρα Κυριακόν.