ΝΑΤΟ: Η αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974 υπήρξε μια κρίσιμη και δραματική απόφαση που επηρέασε βαθιά τις εθνικές και διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Το γεγονός αυτό συνέβη σε μια εξαιρετικά τεταμένη περίοδο για την Ελλάδα, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την επιχείρηση «Αττίλας 2».
Η Διάσκεψη της Γενεύης και ο «Αττίλας 2»
Η Διάσκεψη της Γενεύης, που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1974, είχε ως στόχο να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση στην Κύπρο μετά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής. Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα την εκ νέου επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων, γνωστή ως «Αττίλας 2», που οδήγησε στην κατοχή περίπου του 37% της κυπριακής επικράτειας.
Το δραματικό Υπουργικό Συμβούλιο
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συγκάλεσε ένα δραματικό Υπουργικό Συμβούλιο. Η Ελλάδα ήταν σε κατάσταση σοκ και οι πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες έπρεπε να λάβουν άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Καραμανλής εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη στάση των συμμάχων του ΝΑΤΟ, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την τουρκική επιθετικότητα και να προστατεύσουν την Κύπρο.
Η απόφαση της αποχώρησης
Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πήρε την τολμηρή απόφαση να αποσύρει την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ στις 14 Αυγούστου 1974. Η κίνηση αυτή ήταν ένδειξη διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας προς τους συμμάχους της χώρας, τους οποίους θεωρούσε συνυπεύθυνους για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο λόγω της αδράνειάς τους.
Η επιθυμία του Καραμανλή να μπει επικεφαλής της Μεραρχίας
Ένα λιγότερο γνωστό αλλά σημαντικό στοιχείο αυτής της περιόδου είναι η επιθυμία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να ηγηθεί προσωπικά της Μεραρχίας που θα στάλθηκε στην Κύπρο. Αυτή η πρόθεση δείχνει την αποφασιστικότητα και την αίσθηση ευθύνης που ένιωθε ο Καραμανλής απέναντι στο κυπριακό ζήτημα. Ωστόσο, η ιδέα αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς επικράτησε η στρατηγική της διπλωματίας.
Ο απόηχος της απόφασης
Η απόφαση της Ελλάδας να αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ είχε σημαντικές επιπτώσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στο εσωτερικό της χώρας, η κίνηση αυτή ενίσχυσε την εικόνα του Καραμανλή ως ηγέτη που δεν φοβόταν να πάρει δύσκολες αποφάσεις για το εθνικό συμφέρον. Ωστόσο, δημιούργησε και προβληματισμούς για την άμυνα της χώρας σε μια εποχή αυξημένης αστάθειας.
Σε διεθνές επίπεδο, η αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ προκάλεσε αναταραχή στους κόλπους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα ήταν σημαντικός στρατηγικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο, και η αποχώρησή της υπογράμμισε τις εντάσεις και τις αντιφάσεις εντός του ΝΑΤΟ. Οι σύμμαχοι αναγνώρισαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές με την Ελλάδα.
Η επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980, μετά από διαπραγματεύσεις και την εξομάλυνση των σχέσεων, έδειξε ότι η χώρα ήταν πρόθυμη να επανενταχθεί στην ευρύτερη συμμαχία υπό όρους που θα εξασφάλιζαν την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά της.