ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΖΩΗ: Το να είσαι αληθινά άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο είναι πραγματικά το ίδιο με το να είσαι πρόβατο ανάμεσα σε λύκους, γιατί όλος ο κόσμος βρίσκεται μέσα στην κακία (1 Ιω. 5:19).
Και πάλι σας λέω, θυμηθείτε: Ένα πρόβατο ανάμεσα σε λύκους κινδυνεύει από δύο πλευρές. Πρώτον, οι λύκοι μπορούν να τον ξεσκίσουν. Αλλά αυτό είναι στα χέρια του Θεού. Και δεύτερον, ένα πρόβατο μπορεί να αποφασίσει ότι όταν είσαι περιτριγυρισμένος από λύκους δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιβιώσεις από το να γίνεις σαν λύκος, να ακονίσεις τα δόντια σου, να μάθεις πώς να ουρλιάζεις, να ανταλλάξεις τις οπλές σου με νύχια και έτσι από μια στροφή προβάτων σε λύκο.
Ο Χριστός δεν μας έστειλε για αυτό, αλλά για να προσελκύσουμε με την πίστη και τη ζωή μας στην πίστη τους λύκους να γίνουν πρόβατα του Χριστού, αν θέλουν.
Ο Χριστός μας λέει πώς να σωθούμε και από τους δύο αυτούς κινδύνους: να είστε λοιπόν σοφοί σαν τα φίδια και ακίνδυνοι σαν τα περιστέρια (Ματθ. 10:16). Η σοφία θα σε σώσει από το να ξεσκιστείς, και η απλότητα και η ανομία θα σε εμποδίσουν να γίνεις λύκος.
Από την άλλη, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τις νοητικές μας ικανότητες όλο και περισσότερο, στο άπειρο – αλλά υπό την προϋπόθεση ότι μαζί με αυτό θα αναπτύξουμε και στον εαυτό μας την ευγένεια, η οποία θα μας δώσει ισορροπία. Ένας άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο κοιτάζει όλα τα ίδια πράγματα με τα χιλιάδες μάτια, τις μύγες και τις μέλισσες… Αλλά με το μυαλό μας μπορούμε να δούμε αυτό που δεν βλέπουν—τον εσωτερικό πνευματικό κόσμο και την αιωνιότητα.
Αλλά το μυαλό είναι κρύο. Μερικές φορές διασχίζει τους ζωντανούς, την καρδιά. Η καλοσύνη, αντίθετα, είναι ζεστή αλλά όχι τυφλή. Είναι αλήθεια το λαϊκό ρητό, «Ο ευγενικός άνθρωπος και ο ανόητος είναι φυσικά αδέρφια». Δηλαδή, αν κάποιος είναι ευγενικός αλλά όχι σοφός, οι άνθρωποι όχι μόνο τον εκμεταλλεύονται αλλά και τον γελούν και τον σκοντάφτουν.
Λοιπόν, για να μην μετατραπεί ο λόγος σε δόλο και η καλοσύνη σε βλακεία, πρέπει να ενώσουμε τη λογική με την καλοσύνη. Αυτό θα είναι ένα αληθινά ευαγγελικό πρόσωπο, μια Ορθόδοξη προσωπικότητα. Και ο λόγος και η καλοσύνη.
Είναι επικίνδυνο να αναπτύξεις το μυαλό ενώ ξεχνάς την καλοσύνη, την περιφρονείς ή τη θεωρείς ταπεινωτικό. Και φυσικά ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να καταστρέψει τη δική του ζωή καθώς και τις ζωές των οικείων του. Όλοι οι μεγάλοι εγκληματίες και απατεώνες έχουν καλά ανεπτυγμένο μυαλό, και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, εξαιρετικές ικανότητες και ακόμη και εκπαίδευση.
Και όπως είπα ήδη, η ευγένεια από μόνη της είναι ανεπαρκής και επιβλαβής. Εδώ είναι η λύση για τον χριστιανό. Να αναπτύξει το μυαλό που του έδωσε ο Θεός, που εκτός των άλλων μας κάνει διαφορετικούς από τα άλλα έμβια όντα, που έχουν μόνο ένστικτα. Κι εμείς έχουμε ένστικτα, αλλά έχουμε και λόγο, που μας έδωσε ο Κύριος, και με τον οποίο μας ανύψωσε πάνω από τα άλλα πλάσματα. Έχουμε επίσης καρδιά, θέληση και ελευθερία.
Είθε ο Κύριος να μας διδάξει και να μας βοηθήσει να έχουμε και να αναπτύσσουμε πάντα λογική και καλοσύνη προς δόξα Του και προς όφελος των οικογενειών μας, της πατρίδας μας και όλης της ανθρωπότητας – προς σωτηρία των εαυτών μας και αυτών.
Από μια συλλογή κηρυγμάτων και συνεντεύξεων του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Σερβίας Παύλου: Πατριάρχης Παύλος: Βαδίζοντας στην αιωνιότητα.
Μετάφραση: Μοναχή Cornelia (Rees)
14/5/2020