του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις απαλλαγές μαθητών από τα Θρησκευτικά (19/9/2013) δεν έλυσε το πρόβλημα που είχαν δημιουργήσει οι εγκύκλιοι Στυλιανίδη το 2008.
Το πρόβλημα παραμένει εξαιτίας της συμπερίληψης στην νέα αυτή εγκύκλιο μιας διάταξης που προβλέπει ότι «παρέχεται η δυνατότητα απαλλαγής στους μαθητές που…επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης» χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του θρησκεύματος στο οποίο ανήκουν.
Το όλο ζήτημα είναι καθαρώς νομικό αλλά οι συνέπειές του αφορούν την καθημερινή σχολική ζωή και ειδικότερα τη θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία. Θα ανέμενε κανείς για ζητήματα νομικά το Υπουργείο Παιδείας να προσφεύγει σε νομικούς. Δυστυχώς όμως η επίλυση του ζητήματος φαίνεται πως ανατέθηκε σε άλλα πρόσωπα που αν δεν εξυπηρετούν τους στόχους της μετάλλαξης του χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών σε πολυθρησκευτικό, οπωσδήποτε πάντως έχουν άγνοια στοιχειωδών νομικών γνώσεων. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς ότι από τη μια πλευρά αποφασίζεται η απόσυρση των εγκυκλίων Στυλιανίδη, επειδή δημιουργούσαν πρόβλημα με τη χορήγηση δικαιώματος απαλλαγής απλώς για λόγους συνείδησης, και από την άλλη εισάγεται πάλι η δυνατότητα απαλλαγής μαθητών μόνο με την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης;
Η λύση βρίσκεται σε όσα έγκριτοι νομικοί διατύπωσαν προφορικά αλλά και γραπτά μετά την έκδοση της νέας εγκυκλίου. Μεταφέρουμε εδώ τις σχετικές απόψεις δύο εξ’ αυτών, του Δρς Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιου Κρίππα και του Προέδρου Εφετών ε.τ. κ. Απόστολου Βλάχου. Ο πρώτος σε σχετική του Γνωμοδότηση αναφέρει ότι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων «ο ορθόδοξος μαθητής δεν απαλλάσσεται από το μάθημα των θρησκευτικών σε καμμία περίπτωση και βεβαίως ούτε και αν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ότι έχει λόγους συνειδήσεως να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών».
Προσθέτει μάλιστα ο κ. Κρίππας ότι «αν υποβληθεί τέτοια δήλωση, η ενέργεια αυτή είναι αξιόποινη». Αλλά και ο κ. Βλάχος ανέφερε μιλώντας σε πρόσφατη (12/10/2013) ημερίδα της ΠΕΘ ότι η διάταξη που δίνει δικαίωμα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά μόνο με την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Τόνισε μάλιστα ότι όποιος την εφαρμόζει παρανομεί και ενέχεται πειθαρχικώς και ποινικώς. Τέλος ζήτησε επιτακτικά την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης της τελευταίας εγκυκλίου για τις απαλλαγές. Τα πλήρη κείμενα των ανωτέρω έγκριτων νομικών είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο.
Το μόνο που μένει είναι το Υπουργείο Παιδείας να τις μελετήσει σοβαρά και να αναθέσει την οριστική επίλυση του όλου ζητήματος σε έγκριτους και φιλόχριστους νομικούς.