ΘΡΑΚΗ ΝΕΑ – «Τούρκοι της Θράκης» δηλώνουν χορευτές της Μαρίνας Σάττι στο Μάλμε! – Τουρκική σημαία, με πορτραίτο του Μουσταφά Κεμάλ σε αγώνες βόλλεϋ στην Χίο – Ερντογάν: Και θέματα κυριαρχίας νησιών στον διάλογο – Πακέτο και οι γκρίζες ζώνες στην Χάγη – Θέμα Τσάμηδων και Μπουμπουλίνας άνοιξε ο Ράμα στην Αθήνα – «Μακεδονία» τα Σκόπια και επισήμως από την νέα Πρόεδρό τους
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ανήκει σε Έλληνα, μόνιμο κάτοικο της παραμεθορίου: «Μας έχουν πάρει τον “αέρα” όλοι, Τούρκοι, Σλάβοι, Αλβανοί, εγχώριοι μισέλληνες. Τέτοια εικόνα εθνικής ντροπής δεν έχουν ξαναντικρύσει τα μάτια μου…»
Πράγματι, σε κλοιό διεκδικήσεων και –το χειρότερο– υπονομεύσεων ευρίσκεται η Ελλάς, η πολιτική ηγεσία της οποίας φαίνεται να εθελοτυφλεί απέναντι σε όλες τ ις σαφείς εκδηλώσεις εχθρότητος και συνεχίζει μια πολιτική προσεγγίσεως προς την Τουρκία, η οποία ήδη έχει αποδειχθεί αδιέξοδη και μπορεί να αποβεί καταστροφική για την χώρα. Τα πλήγματα που υφιστάμεθα είναι πολυεπίπεδα και δεν περιορίζονται στα ζητήματα που θα συζητηθούν (ή που δεν θα συζητηθούν) κατά το σημερινό ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Επιμόνως ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν πρόκειται να τεθούν στον διάλογο με την Τουρκία. Προσεκτικά, βεβαίως, αποφεύγει να αναφερθεί σε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων (που διάφορα αυτών της εθνικής κυριαρχίας, αν και εξ ίσου σημαντικά.)
Ανησυχούμε όμως, όταν την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από την Άγκυρα, από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι πως η συζήτησις θεμάτων κυριαρχίας στα νησιά είναι στην ατζέντα του. Και δεν είναι αυτό κάτι νέο. Πάντα η Τουρκία ήθελε να περιλάβει τα ζητήματα κυριαρχίας, συνεκμεταλλεύσεως των θαλασσίων εκτάσεων και βεβαίως των ισχυρισμών της περί «γκρίζων ζωνών» στον ελληνο-τουρκικό διάλογο. Και βεβαίως έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιμείνει να περιληφθούν όλες αυτές οι απαιτήσεις στο συνυποσχετικό που απαιτείται προκειμένου να οδηγηθούμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Και ο Έλλην Πρωθυπουργός ομιλεί συνεχώς για συνυποσχετικό χλιαρά μόνον σχολιάζοντας ότι η «κύρια» (δηλαδή όχι η μοναδική όπως εμείς το αντιλαμβανόμεθα) διαφορά με την Τουρκία αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Πολύ φοβούμεθα ότι σε αυτό το περιβάλλον και με τις εκατέρωθεν θέσεις που διατυπώνονται, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε.
Και ανησυχούμε ακόμη περισσότερο όταν βλέπουμε να εκδηλώνεται σε κάθε επίπεδο μια υποχωρητικότης που φθάνει σε σημείο αποδοχής Τούρκων ηγετών, που είναι υπεύθυνοι για τεραστίων διαστάσεων εγκλήματα εις βάρος του ελληνισμού. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε το γεγονός ότι σε στάδιο της Χίου (στην οποία ευρέθη προσφάτως και ο Πρωθυπουργός, αν και για προεκλογικούς λόγους) βλέπουμε να φιγουράρει δίπλα στην τουρκική σημαία η φωτογραφία του «διδασκάλου» της γενοκτονίας Μουσταφά Κεμάλ, του επιλεγομένου Ατατούρκ. Στο γήπεδο αυτό έγινε χθες και προχθές ένα τουρνουά βόλλεϋ γυναικών, και για τον λόγο αυτόν οι κάτοικοι της Χίου (και μέσω της ΕΡΤ και οι υπόλοιποι Έλληνες) έπρεπε να υποστούμε αυτό το θέαμα. Και μας ενημερώνει ακόμη η ΕΡΤ ότι «η διοργάνωση υλοποιείται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων-Δωματίων και Επιπλωμένων Κατοικιών Χίου, που βρήκε ανταπόκριση τόσο από φορείς του τουρισμού της Σμύρνης όσο και από τους Δήμους Σμύρνης και Χίου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.»
Και ότι «στόχο έχει την περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε επίπεδο συλλογικών φορέων»! Κάνουν δηλαδή πολιτική οι σύλλογοι ενοικιαζομένων καταλυμάτων, και το νησί της Χίου, ο πρώτος σταθμός των προσφύγων που έφευγαν από την Σμύρνη πριν από 110 χρόνια, πρέπει να προβάλλει τον υπαίτιο των σφαγών Κεμάλ. Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει ένα έθνος; Συμπεριφέρεται σαν να έχει ήδη παραδοθεί. Χωρίς καν διαλόγους, χωρίς συνυποσχετικά, χωρίς αντιστάσεις…
Και την ίδια στιγμή, η κ. Σιλιανόφσκα ορκίζεται Πρόεδρος της «Μακεδονίας» πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τον γεωγραφικό προσδιορισμό «βόρειος», κατά τρόπον που δεικνύει απόλυτη περιφρόνηση στην Αθήνα. Όσο για τον Αλβανό Πρωθυπουργό, ακόμη και επεκτατισμό εξέφρασε μιλώντας για Τσάμηδες και διεκδικώντας και την Μπουμπουλίνα σαν «Αλβανίδα»! Και όλα αυτά από το στάδιο του Γαλατσίου όπου πυροδότησε τον εθνικισμό των ομοεθνών του.
Εξ ίσου σημαντικό, διότι δεικνύει την κατάπτωση και στο καλλιτεχνικό (θα ήταν αδιανόητο να το χαρακτηρίσουμε πολιτισμικό) επίπεδο όπου οι δύο μετανάστες (εκ Γερμανίας) χορευτές του θιάσου τον οποίο στείλαμε στην Eurovision να πλαισιώσει την τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι εδήλωσαν «Τούρκοι Δυτικής Θράκης» δίδοντας συνέντευξη στην τηλεόραση του Αζερμπαιτζάν (ομογάλακτης με την Τουρκία, ισλαμικής χώρας.) Και βεβαίως η «ανασκευή» την οποία προέβαλλαν εν συνεχεία κάποιοι ελληνικοί δίαυλοι, ουδόλως αλλάζει τα πράγματα, καθώς οι εν λόγω χορευτές είπαν απλώς ότι «όταν δηλώνουμε Έλληνες-Τούρκοι, δεν εννοούμε ότι είμαστε Τούρκοι πολίτες.» Και συνεχίζουν να μας πούν ότι «φυσικά» ομιλούν την τουρκική, αφού άλλως τε σε αυτήν την γλώσσα ομίλησαν κατά την συνέντευξη που έδωσαν. Το θέμα όμως δεν είναι πως αισθάνονται και τι δηλώνουν οι δύο χορευτές. Το θέμα είναι πως και ποιοί τους έβαλαν σε μιάν επίσημη ελληνική αποστολή. Ουδείς εκ των οποίων έχει αισθανθεί υποχρεωμένος να απολογηθεί για την επιλογή του. Και εκεί δηλαδή, τα έχουν όλα παραδώσει…
estianews.gr