Ο Μητροπολίτης πρώην Ζακύνθου Χρυσόστομος μιλάει για όλα στη σημερινή “Ελευθεροτυπία”
Της Αλεξάνδρας Τζαβέλλα
«Δεν είμαστε σαν τους πολιτικούς. Αποδεικνυόμαστε χειρότεροι από τους πολιτικούς. Και η Εκκλησία δεν είναι μια μικρογραφία της Βουλής. Είναι η μικρο-κακογραφία της».
Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο πρώην Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος Β’ πετάει βέλη στα κακώς κείμενα της Εκκλησίας. Πριν από 1,5 χρόνο κρέμασε τα χρυσά άμφια και παραιτήθηκε από το αξίωμά του. Παραίτηση που τον έχρισε αυτόματα «επαναστάτη της Εκκλησίας». Δύο 24ωρα μετά την παραίτηση του Πάπα, επανέρχεται στο προσκήνιο σχολιάζοντας στην «Ε»: «Μετά από εμέ, ο Πάπας».
Η παραίτηση
«Χρειάστηκαν 6 αιώνες για να βρει τη δύναμη να παραιτηθεί. Μπράβο του! Συνειδητοποίησε και εκείνος την αναγκαιότητα του να αποχωρεί κανείς όρθιος και όχι σε καροτσάκι. Δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται τόλμη, ήθος και αποφασιστικότητα», παρατηρεί ο πρώην Μητροπολίτης και συνεχίζει: «Ένας άνθρωπος αν δεν έχει 100% το μυαλό του, δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις». Ο ίδιος είχε ανακοινώσει το 2009 ότι προτίθεται να αποχωρήσει. «Το είχα πάρει απόφαση τότε ότι θα φύγω. Είχα δει Μητροπολίτες οι οποίοι όχι μόνο απείχαν των καθηκόντων τους για χρόνια -και συνεχίζουν να απέχουν-, αλλά, επιπλέον, δεν μπορούσαν ούτε να ιερουργήσουν. Ζημιούτο έτσι η Εκκλησία».
Δύο χρόνια μετά, έκανε πράξη την ανατρεπτική -για την ιστορία της Εκκλησίας- απόφασή του. «Είχα δεσμευτεί, όταν όλοι μου έριχναν την ιδέα. “Μείνε”, μου έλεγαν, “πού πας; “Εσείς”, τους απαντούσα, “εξήρατε τη συνέπειά μου. Μη ζητάτε λοιπόν τώρα να γίνω ασυνεπής”. Ημουν 72 ετών και μου έλεγαν, “μα, καλά, μη φύγεις, ακόμα είσαι νέος”. “Αφού είμαι νέος, όπως λέτε, φεύγω τώρα που μπορώ να παραιτηθώ”, τους απαντούσα. Είναι ο άλλος -να μην πω το όνομά του- εδώ και 6 χρόνια στο καροτσάκι. Και όταν του λέμε να παραιτηθεί, μας απαντά: “Διοικώ με το μυαλό και όχι με τα πόδια”. Εγώ καρεκλοκένταυρος δεν υπήρξα ποτέ».
Ο ίδιος θεωρεί ότι το 75ο έτος πρέπει να τεθεί διά νόμου ως όριο στην τέλεση καθηκόντων: «Οι κανόνες μιλάνε για ισοβιότητα, όταν όμως είσαι απομονωμένος, όταν κάποιος είναι φυτό, ποιος ο λόγος να παραμένει; Υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο 590/77 που ορίζει ότι κάθε Μητροπολίτης θα πρέπει να ελέγχεται και αν κρίνεται ακατάλληλος να τον “παραιτούν”. Δεν συμβαίνει».
Σήμερα, στα 74 του, παραμένει δραστήριος, συμμετέχει λειτουργικά στη Μητρόπολη της Ζακύνθου και των Αθηνών. «Επίσης, ταξιδεύω συχνά σε συνέδρια στο εξωτερικό. Για την ηλικία μου καλά κρατιέμαι, δεν νομίζετε;».
Η λατρεία για την εξουσία και οι παροχές του κράτους είναι, σύμφωνα με τον πρώην Μητροπολίτη Χρυσόστομο Β’, οι λόγοι που δεν αποφασίζουν να παραιτηθούν. «Ο μισθός ενός Μητροπολίτη είναι 2.200 ευρώ. Επιπλέον, το κράτος τού παρέχει σπίτι, αυτοκίνητο και οδηγό. Εγώ έγινα μητροπολίτης στα 37 μου, το 1976. Εκλεισα τώρα την πόρτα και είπα: Γυρίζω στο πατρικό μου, μαζί με την αδερφή μου και την οικογένεια.
Ο μισθός μου
»Πληρώνομαι τώρα 1.470 ευρώ. Αν το σκεφτείς, παίρνω τα διπλάσια χρήματα από έναν οικογενειάρχη των 700 ευρώ. Γι’ αυτό αποφάσισα ότι εγώ σταματώ εδώ. Και όταν έχω «τυχερά» -έτσι αποκαλούμε στη γλώσσα μας τους γάμους και τις λοιπές εκδηλώσεις-, ό,τι μου προσφέρουν το καταθέτω σε ένα ταμείο για τους άπορους φοιτητές της Ζακύνθου. Νόμιμα, με τις αποδείξεις».
«Ένας Επίσκοπος καλό θα είναι να μιλάει για τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Σε αυτά θα αναφερθώ στο βιβλίο που ετοιμάζομαι να γράψω». Στο ερώτημα, πάντως, αν θεωρεί ότι με τα λεγόμενά του ευελπιστεί να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας, απαντά: «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».