Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στην Εφημερίδα «Παραπολιτικά» (20/7/2013) και στην Δημοσιογράφο Πηνελόπη Γαβρά
“Δεν θέλω να ξαναδώ τους Έλληνες να στέκονται σε απέναντι πεζοδρόμια”, επισημαίνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος κρούοντας την καμπάνα της αφύπνισης σε όλους όσοι εξαιτίας του θυμού για την κατάσταση που βιώνουν, στηρίζουν συμπεριφορές που χρησιμοποιούν την πίστη και την θρησκεία ως εργαλεία πολιτικής.
Σε μια περίοδο που ο καθένας αναζητά τη δική του διέξοδο, ο σύγχρονος λόγος εκπροσώπων της Εκκλησίας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Και ο Σεβασμιώτατος είναι από τους πρώτους που από άμβωνος καταδίκασε τα φαινόμενα ρατσισμού.
“Κανείς δεν μπορεί να αποκαλείται Έλληνας και Ορθόδοξος αν υποτιμά οποιονδήποτε άνθρωπο ,ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, γλώσσας. Αυτό είναι το κήρυγμα της ορθοδοξίας, αλλά και ο πολιτισμός του Ελληνισμού.Και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να καπηλεύεται ούτε την Ορθοδοξία, ούτε τον Ελληνισμό.
-Θα συμφωνήσετε ότι η κρίση ανέδειξε την ξενοφοβία.
Ασφαλώς, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η Ευρώπη. Αλλά κι εμείς δεν πρέπει να αφήσουμε περιθώρια για να χρησιμοποιηθεί η θρησκεία ως εργαλείο πολιτικής. Υπάρχει θυμός στις ψυχές των ανθρώπων, ίσως κάποιοι από τους συμπολίτες μας στήριξαν ακραίες συμπεριφορές χωρίς να γνωρίζουν. Είναι καιρός να μάθουν.
Συναντήσαμε τον Μητροπολίτη σε ένα σύντομο πέρασμά του από την Αθήνα, κι ενώ οι καταγγελίες του επιχειρηματία Κ. Λούλη ότι χρήματα που είχε προσφέρει πριν από 14 χρόνια ως δωρεά για την ανέγερση ιδρύματος χρονίως πασχόντων στη μνήμη της μητέρας του έκαναν “φτερά”, έριξαν βαριά τη σκιά τους πάνω από τη Μητρόπολη του Βόλου.
“Η τοπική κοινωνία είναι ενημερωμένη και για το έργο της Εκκλησίας και για το θέμα που πρόεκυψε και μάλιστα υπάρχει εντονότερη συμπαράσταση, γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να προστρέξουμε στον άνθρωπο που έχει ανάγκη παρά να διακοσμήσουμε τους ναούς μας. Τα χρήματα της δωρεάς υπάρχουν και ήδη αξιοποιούνται για την ολοκλήρωση του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγριάς, όπως ο ίδιος συμφώνησε. Το θέμα δημιουργήθηκε όταν εκφράσαμε την επιφύλαξή μας σε νέο αίτημα για την κατασκευή του Τέμπλου του υπό ανέγερση Ναού της Αγίας Άννης, ακριβώς διότι δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων εάν τα χρήματα επαρκούν και για τα δυο έργα. Ο κ. Λούλης πάντως παραμένει ο μεγάλος ευεργέτης της Μητρόπολης μας”, τονίζει ο συνομιλητής μας.
-Λέτε, μακάριοι όσοι εργάζονται για την ενότητα και αλίμονο σ’ αυτούς που θα διχάσουν το λαό μας ακόμα μια φορά. Σε ποιους αναφέρεστε;
Αναφέρομαι στα ιστορικά γεγονότα που έχουμε ως λαός. Όταν ήμασταν ενωμένοι κάναμε θαύματα, όταν διχαστήκαμε υποστηκαμε εθνικές απώλειες.
Επειδή πολλές φορές στην Ελλάδα μέτρησαν μικροκομματικά συμφέροντα, ανθρώπινες φιλοδοξίες ή και ιδεολογικές απόψεις με την έννοια μιας μονομανίας, αυτό μας βάζει σε κίνδυνο. Δεν είναι μακριά η περίοδος που ζήσαμε διαφορετικά καφενεία, ξεχωριστές πλατείες, σπίτια διχασμένα. Δεν θέλω έναν λαό να στέκεται σε απέναντι πεζοδρόμια. Ο καθένας μέσα στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, μακριά από ακρότητες που είναι καταδικαστέες από οποιαδήποτε πλευρά κι αν προέρχονται, να επιλέγει αυτό που θεωρεί καλύτερο.
Στην ερώτησή μας, αν οι πολιτικοί στέκονται στις ύψος των περιστάσεων και αν είναι ικανοί να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αφού διευκρινίζει ότι δεν είναι ο πλέον κατάλληλος να κρίνει τα πολιτικά πράγματα, τονίζει:
“Η κυβερνητική συνεργασία είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία που ίσως φανεί χρήσιμη για το μέλλον. Αυτό που με κάνει λίγο να αισιοδοξώ είναι ότι διαπιστώνω στο λόγο ορισμένων πολιτικών μια μετάνοια. Έχουν αρχίσει δηλαδή να μιλάνε ταπεινά. Μένει, βεβαίως, να συνοδεύσουν και τις πράξεις τους με αυτή την ταπεινότητα. Χωρίς να εξαιρώ κι εμάς τους Ιεράρχες, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η γενιά που έφερε το πρόβλημα στην Ελλάδα, πρέπει να συμβάλει και στην επίλυσή του”
Ο κ. Ιγνάτιος μας αποκαλύπτει τις αλλαγές που παρατηρεί στον Έλληνα, καθώς έρχεται σε καθημερινή επαφή μαζί του, εντός αλλά και εκτός των ορίων της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. “Ο Έλληνας έπαψε να ζει με μύθους. Δεν θεωρεί πλέον ως το καλύτερο αποκούμπι το δημόσιο. Αναζητά μια αληθινή εργασία που να του αρέσει. Έγινε αλληλέγγυος, αρχίζει να ξαναβρίσκει την ανθρωπιά του”
-Παραμένει όμως και οργισμένος για τη βίαιη ανατροπή στη ζωή του. Η εκκλησία πως στέκεται απέναντι σ´ αυτή την οργή;
Θα σας μεταφέρω αυτό που μου λένε οι ιερείς στην Μητρόπολή μου. Μόνο οι πνευματικοί δεν έχουμε κρίση. Μιλάω για τους εξομολόγους, οι οποίοι πολλές φορές και χωρίς να το συνειδητοποιούν δρουν ως ψυχολόγοι. Οι άνθρωποι πηγαίνουν σ´ αυτούς να πουν τον πόνο τους, τις αγωνίες τους, τα οικογενειακά τους προβλήματα, τις μεταξύ τους σχέσεις που εξαρτώνται από τα οικονομικά ζητήματα και όχι τις αμαρτίες τους. Βρίσκουν κάποιον να τους ακούσει. Μακάρι να έχουμε πολλούς και καλούς πνευματικούς με ανιδιοτέλεια .
-Ανοίγετε, Σεβασμιώτατε, το τεράστιο θέμα της παιδείας των κληρικών. Μπορούν να σταθούν δίπλα στον άνθρωπο που έχει ανάγκη;
Είναι ζητούμενο. Κι εμείς δεν ερχόμαστε από άλλο κόσμο. Είμαστε κι εμείς τα παιδιά αυτής της κοινωνίας με όλα της τα προβλήματα. Δεν λειτουργεί μαγικά το Άγιο Πνεύμα σε μας. Όταν ο τόπος έχει πρόβλημα παιδείας έχουμε το ίδιο κι εμείς. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια καλή επικοινωνία μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης ειδικά για το θέμα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
-Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να εκσυγχρονίσετε το λόγο σας; Η κοινωνία δεν χρειάζεται μόνο ένα πιάτο φαγητό.
Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα ακόμα και το διαδίκτυο. Να μπορέσουμε να έρθουμε κοντά με τη γλώσσα των νέων ανθρώπων. Το προσπαθούμε, το επιχειρούμε, όχι ομολογουμένως, με επάρκεια. Στις προτεραιότητές μας είναι και η στήριξη των νέων οικογενειών. Στη Μαγνησία δίνουμε έμφαση σε αυτό το πρόγραμμα να φέρουμε κοντά άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
-Aίσθηση προκάλεσε πρόσφατα η συμμετοχή εκπροσώπων της εκκλησίας σε συνέδριο με θέμα την Αριστερά.
Η εκκλησία έχει πλήρη αντίληψη της σημερινής εποχής, είναι σταθερή στο λόγο της και είναι έτοιμη να διαλεχθεί με τον οποιονδήποτε χωρίς να φοβάται τίποτα. Η άλλη πλευρά δεν ήταν τόσο έτοιμη. Φάνηκε ότι δεν έχει κατασταλάξει σε απόψεις και σκέψεις που αφορούν τη σχέση της με την εκκλησία και με την ορθόδοξη παράδοση στην πατρίδα μας.
Δεν θα μπορούσαμε να μην ζητήσουμε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος το σχόλιό του για το κλείσιμο της ΕΡΤ, καθώς για σχεδόν 20 χρόνια παρουσίαζε την εκπομπή Αρχονταρίκι μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ1.
“Μέσα στην ΕΡΤ γνώρισα ανθρώπους με αξίες, ικανότητες και τεράστιες δυνατότητες. Το ότι υπήρχαν προβλήματα είναι γεγονός, αλλά δεν ξέρω αν ο τρόπος που έκλεισε η δημόσια τηλεόραση ήταν ο καλύτερος. Όλα θα κριθούν βεβαίως από το αποτέλεσμα.
-Το Αρχονταρίκι πάντως είχε πέσει θύμα… άνωθεν παρέμβασης.
Έπεσε θύμα μιας μεταβατικής περιόδου που η ΕΡΤ ήταν ακέφαλη λίγο μετά τις εκλογές του 2009.Αυτο που μου είχε προκαλέσει πόνο τότε ήταν η άποψη που είχε εκφράσει ένα υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό πρόσωπο. Είχε πει -όπως μου μετέφεραν -” είμαστε Ευρώπη και δεν θέλω παπάδες στην τηλεόραση”. Τέτοιες απόψεις και νοοτροπίες δείχνουν ότι κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει Ελλάδα.