«Συνάντηση Δύσης και Ανατολής, που αποτελεί απάντηση στην εκκοσμίκευση της εποχή μας», χαρακτήρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος την ρασοφορία νέας Μοναχής, Αμερικανικής καταγωγής, που τέλεσε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς (13/2).
Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «η εποχή μας θέλει να παρασύρει ιδιαίτερα τον δυτικό άνθρωπο στην άρνηση της παρουσίας του Θεού στη ζωή του. Θέλει, μέσα από την εκλογίκευση των πραγμάτων, με τα δήθεν επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, να πείσει τον άνθρωπο ότι δεν χρειάζεται ο Θεός στη ζωή του.
Με άλλα λόγια να τον απομακρύνει από την Εκκλησία του Χριστού. Σε μια τέτοια εποχή η παρουσία νέων ανθρώπων σε αυτόν εδώ τον τόπο, όπως οι αδελφές της Μονής, είναι μια τρανή απάντηση ότι η ψυχή πάντοτε θα διψά την αλήθεια, θα αναζητεί το Θεό και θα θέλει να κοινωνήσει μαζί Του και ότι θα υπάρχουν οι εκλεκτές ψυχές που θα βιώνουν το Θείο έρωτα με το Νυμφίο της ψυχής μας, τον Ιησού μας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον αντίποδα της εκκοσμίκευσης, που είναι η έξαρση στην εποχή μας, του ζηλωτισμού και του θρησκευτικού φανατισμού και σημείωσε:
«Ζούμε σε μια εποχή που από τη μια έχουμε τον κίνδυνο της εκκοσμίκευσης και από την άλλη κραυγές θρησκευτικού φανατισμού, κραυγές που νομίζουν ότι έτσι, τάχα, μπορούν να αποσείσουν το κακό, να υψώσουν τείχη στους άλλους, στους διαφορετικούς, σε αυτούς που δεν έχουν την ίδια, τυχόν, παράδοση και πιστεύουν ότι έτσι θα προφυλάξουν την Ορθοδοξία και την Εκκλησία του Χριστού. Δεν κατανοούν ότι ουσιαστικά κραυγάζουν για το έλλειμμα του ίδιου τους του εαυτού. Αναζητούν το δικό τους έλλειμμα και νιώθουν οι ίδιοι, πολλές φορές, την ανάγκη να φωνάξουν για τη δική τους ελλειμματική πορεία μέσα στην Ορθοδοξία. Σε αυτό το μοναστήρι η διακριτική ανοχή έχει φέρει καρπούς ευλογημένους από το Θεό και αποδεικνύει ότι, όταν κανείς έχει την αλήθεια και την βιώνει, δεν έχει τίποτα απολύτως να φοβηθεί από τον οποιοδήποτε άλλο. Ίσα – ίσα, με την ανοχή ρίχνει γέφυρες και η γέφυρα είναι η ελπίδα κάποιος να τη διαβεί και να έρθει στην αλήθεια. Τα τείχη απομονώνουν αλλά και κάποια στιγμή καταρρέουν…».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την οικολογική δραστηριότητα της Μονής ως απάντηση στην απληστία και στην ασυδοσία, κατά της φύσης, που επικρατεί στον σύγχρονο κόσμο. «Σε αυτό το μοναστήρι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μία αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων, ζώων,φυτών, της πλάσης του Θεού. Και είναι κι αυτό μια βιωτή καθαρά ορθόδοξη, Αγιοπνευματική και αληθινά ασκητική…».
Η νέα Μοναχή, ηλικίας 26 ετών, έλαβε το όνομα Θεοτέρπη και ήδη συμπλήρωσε 5 χρόνια δοκιμασίας στη Μονή. Γνώρισε το Μοναστήρι μέσω του διαδικτύου, στην προσπάθειά της να εμπλουτίσει τις γνώσεις της γύρω από τις σπουδές της, που αφορούν την φιλοσοφία, τα Αρχαία Ελληνικά και την προστασία του περιβάλλοντος. Γνωρίζει πολύ καλά την Ελληνική και την Εσθονική γλώσσα.