Χαιρετισμό στο 9ο Εθνικό και Διεθνές Συνέδριο, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών σήμερα στο XENIA του Βόλου, απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
Ολόκληρος ο Χαιρετισμός έχει ως εξής:
Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω σήμερα το 9ο Εθνικό και Διεθνές Συνέδριο, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών. Και οφείλω να ομολογήσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, καθώς μια σχετικά νέα εταιρεία εν μέσω ποικίλων κρίσεων φιλοξενεί ένα τόσο σημαντικό συνέδριο στην όμορφη πόλη μας, συγκεντρώνοντας εκλεκτούς και καταξιωμένους επιστήμονες και συνέδρους.
Χαιρόμαστε για την παρουσία όλων σας σήμερα, σεμνυνόμεθα για τη ζηλευτή κατάρτισή σας και σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη ευκαιρία που μας προσφέρετε, να προσεγγίσουμε δειλά και εμείς την επιστήμη που διακονείτε· να ανακαλύψουμε τη Συστημική Σκέψη και Ανάλυση· να μυηθούμε σε μια πραγματικότητα γνώριμη μεν σε σας τους ειδικούς επιστήμονες, πλην όμως άβατη και απροσπέλαστη στο ευρύ κοινό, στους περισσότερους από μας· να ανοίξει ο γνωστικός μας ορίζοντας στη διάσταση της Συστημικής Δυναμικής, της οποίας τα σύνορα οριοθετεί μονάχα η ευρύτητα της φαντασίας και οι καταπληκτικές δυνατότητες του ανθρώπινου νου.
Αποδεικνύει η επιστήμη σας και εκφράζει την ακόρεστη δίψα του ανθρώπου για κατανόηση και αναπαραγωγή των συστημάτων, που μας περιβάλλουν. Και βέβαια, αναγνωρίζουμε όλοι τη σημαντικότητα της.
Μένουμε έκθαμβοι μπροστά στις ασύλληπτες δυνατότητες της Συστημικής Επιστήμης και τις φιλόδοξες προοπτικές της για ποικίλη προσφορά στην ανθρωπότητα. Αναρωτιόμαστε, ίσως, κάποιες φορές αν οι προοπτικές αυτές θα είναι για τον κόσμο άμοιρες προβλημάτων και ηθικών διλημμάτων.
Η επιστήμη ολοένα εξελίσσεται· Ποτέ όμως άλλοτε η πρόοδος δεν συνοδεύτηκε από τόσο φόβο και περίσκεψη, που δημιουργεί η ψευδαίσθηση της ανθρώπινης παντοδυναμίας. Κι αυτό γιατί η τεχνολογία μεγιστοποίησε την αξιοποίηση της ανθρώπινης δύναμης.
Η ρομποτική υποκατέστησε τη μυϊκή προσπάθεια, η πληροφορική τη μνήμη, η κυβερνητική τη σκέψη. Άραγε ο άνθρωπος θα είναι στο προσεχές μέλλον σε θέση να ελέγχει τις διάφορες εφαρμογές των ίδιων των ανακαλύψεών του;
Ωστόσο, η Εκκλησία στέκεται με δέος και θαυμασμό μπροστά στα επιτεύγματα της επιστήμης. Πιστεύει ότι η γνώση αποτελεί δώρο του Θεού, και δυνατότητα μετοχής στην πανσοφία Του. Πιστεύει ότι ο αγώνας του ανθρώπου για την κατάκτηση της γνώσης και την επιστημονική ανακάλυψη έχει κάτι το θεϊκό μέσα του.
Γι’ αυτό και η Εκκλησία ενθαρρύνει, στηρίζει και ευλογεί κάθε προσπάθεια, η οποία κατατείνει στην προαγωγή της επιστήμης για την ευτυχία του ανθρώπου.
Αυτό το μήνυμα απευθύνει σε όλους μας· αυτό που τόσο όμορφα και συνοπτικά αποδίδει ο Κωστής Παλαμάς με το στίχο του: «για την αλήθεια πάλεψε και για την επιστήμη».
Κλείνοντας τον απλό αυτό χαιρετισμό, θα ήθελα να εκφράσω προς μεν την οργανωτική επιτροπή τα πολλά και θερμά μου συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, αλλά και τις ευχαριστίες μου για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχω σε τούτη την τελετή έναρξης· προς όλους δε, θα ήθελα να εκφράσω τις καλύτερες των ευχών μου για υγεία, ενίσχυση στο έργο σας, επιτυχία και ευόδωση των στόχων αυτού του συνεδρίου.
Με τις σκέψεις αυτές σας σφίγγω το χέρι και δίνω σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά την πατρική ευχή και ευλογία μου.