Λάβρος εναντίον του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με αφορμή τις δηλώσεις του για την Εκκλησία την εποχή της Κατοχής και της Χούντας είναι ο βουλευτής στη Β΄ Πειραιώς με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, Δημήτρης Καμμένος, καθώς χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις αυτές.
Η δήλωση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. αναφέρει συγκεκριμένα:
Οι δηλώσεις του κ. Υπουργού, που επέρριψε ευθύνες στην εκκλησία για τη στάση της εκκλησίας την περίοδο τη χούντας και κατοχής είναι απαράδεκτες και για ακόμα μια φορά προκαλούν. Δηλώσεις σαν και αυτές αμβλύνουν το χάσμα εκκλησίας – πολιτείας, σε μια εποχή που η κοινωνία έχει ανάγκη από ομόνοια, συνεργασία και λύσεις. Οι ‘σκοταδικές αντιλήψεις’ όπως ο κ. Υπουργός τις αποκαλεί είναι οι αντιλήψεις -της συντριπτικής πλειοψηφίας μάλιστα- των Ελλήνων που οφείλει να ακούει, να σέβεται και να υπηρετεί. Ο νόμος προβλέπει πως «ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος συνεργάζεται μετά τῆς Πολιτείας προκειμένου περί θεμάτων κοινοῦ ἐνδιαφέροντος ὡς τά τῆς χριστιανικῆς ἀγωγῆς τῆς νεότητος». Έχει ακυρώσει αυτό το νόμο ο κ. Υπουργός;
Διαβάστε εδώ: Παραλήρημα Φίλη κατά της Εκκλησίας με επίθεση για την κατοχή και την Χούντα!
Χαρακτηριστική και η δήλωση του κ.Γλέζου για το γεγονός πως η πρώτη αντίσταση στην Ελλάδα έγινε απο την εκκλησία και όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για την ‘αδράνειά’ της κατα τη διάρκεια της Κατοχής βλαστημά. Εκτός απο τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο που δεν όρκισε την κατοχική κυβέρνηση, 14 Μητροπολίτες πήραν μέρος στην αντίσταση και 140 κληρικοί εκτελέσθηκαν απο τους κατακτητές. Τέλος, δημιουργήθηκε η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση Παγκληρική Ένωση, με αποτέλεσμα να οργανωθούν στο ΕΑΜ πάνω απο 3000 κληρικοί. Υπολογίζεται πως πάνω απο το 75% του εφημεριακού κλήρου πήρε ενεργητικά μέρος στον Αγώνα της Εθνικής Αντίστασης.
Τέλος θα πρέπει ο Υπουργός να μας εξηγήσει γιατί φέρνει αυτό το σχέδιο νόμου σε αυτή τη συγκυρία οπου η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, τη μείωση του δημοσίου χρέους, προσπαθεί να φέρει τη νομιμότητα στα ΜΜΕ ενώ συγχρόνως ο Ελληνικός λαός ταλαιπωρείται απο τα οικονομικά βάρη. Προτείνω να επανέλθει και να επανεξετάσει μετά απο διαβούλευση με την Εκκλησία και τους Έλληνες πολίτες.