Στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος ζητά απ’όλους μας να ακούσουμε τον Λόγο Του και την έννοια της μεγάλης εορτής, ώστε να βρεθούμε κοντά στον Θεό.
Αναλυτικά:
Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,
«Ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού και Θεός κατεβαίνει από τον ουρανό στην γη, αφού εταπείνωσε το αταπείνωτο ύψος Του χωρίς να χάσει την δόξα Του. Εκδηλώνει στους δούλους Του επιείκεια και μακροθυμία ανέκφραστη και ακατάληπτη-διότι αυτό σημαίνει η λέξη «κατάβαση»- και ενώ ήταν τέλειος Θεός, γίνεται και τέλειος άνθρωπος. Πραγματοποιεί έτσι το πρωτάκουστο, την μοναδική καινοτομία, με την οποία φανερώνεται η χωρίς όρια δύναμη του Θεού, να σαρκωθεί ο Λόγος και να γίνει μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων» (άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός).
Ο λόγος των Πατέρων της Εκκλησίας μας μας δίνει την ευκαιρία να σπουδάσουμε και πάλι το βαθύτερο νόημα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων! Επιείκεια, μακροθυμία, μεσιτεία μεταξύ ουρανού και γης είναι τα στοιχεία τα οποία μας αποκαλύπτει ο Σαρκωθείς Λόγος του Θεού! Επιείκεια στην απόφασή μας να πιστέψουμε ότι είμαστε τόσο δυνατοί ώστε να μην φοβόμαστε το μεγαλύτερο υπαρξιακό μας όριο που είναι ο θάνατος, ότι μπορούμε δηλαδή χωρίς τον Θεό να γίνουμε αθάνατοι. Μακροθυμία, δηλαδή συγχωρητικότητα, στην ανταρσία της υπάρξεώς μας αντί να χρησιμοποιήσει την ελευθερία την οποία ο Θεός μας έδωσε για να συναντήσουμε τόσο Εκείνον όσο και τον πλησίον μας, να απαιτούμε ο Θεός να κάνει ο,τι εμείς θέλουμε και ο πλησίον μας να είναι ο υπηρέτης μας. Μεσιτεία στην απελπισία της γης να διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να φτάσει τον ουρανό, όποιο μέσο και αν χρησιμοποιήσει, την δύναμη των όπλων, της επιστήμης, της δημιουργικότητας, της ύλης και των αγαθών της, καθώς ο κόσμος μας παραδίδεται στο κακό, στον άσκοπο κόπο, στον πόνο και τελικά στον θάνατο.
Γίνεται ο Χριστός άνθρωπος για να επαναφέρει τον άνθρωπο στον φυσικό του προορισμό. Στην κοινωνία με τον Θεό, ο Οποίος δεν μας αφήνει στο έλεος του θανάτου, αλλά μας χαρίζει την αιωνιότητα. Μας συγχωρεί για τα πάθη και τον εγωκεντρισμό μας. Μας δίδει την ζωή της Εκκλησίας ως την γέφυρα η οποία κατεβάζει τον ουρανό στην γη, καθιστά τον Θεό οικείο μας, μας επιτρέπει να γευόμαστε την αγάπη Του τόσο μέσω της Θείας Ευχαριστίας όσο και μέσω της δυνατότητος να μην ζούμε για τον εαυτό μας μόνο, αλλά για να μοιραζόμαστε με τον πλησίον μας την αλήθεια και την αγάπη. Και είναι το πρόσωπο του Χριστού αυτό στο οποίο σαρκώνονται η επιείκεια, η μακροθυμία και η μεσιτεία. Δεν είναι ιδέα ή διδασκαλία αλλά φανέρωση και εμπειρία την οποία σπουδάζουμε στα πρόσωπα των Αγίων μας και στην ζωή μας, εάν το θελήσουμε.
[irp posts=”320142″ name=”Τα Χριστούγεννα μέσα από τους Ευαγγελιστές και τους Πατέρες (ΒΙΝΤΕΟ)”]
Ο κόσμος μας σήμερα αντί της επιείκειας απαιτεί δικαιοσύνη, όχι όμως για τα δικά μας σφάλματα, αλλά για εκείνα των άλλων. Αντί της μακροθυμίας απαιτεί την τιμωρία όσων δεν είναι όπως τους θέλει και όσων δεν πράττουν κατά το θέλημά του. Αντί για μεσιτεία απαιτεί να του αναγνωριστεί το δικαίωμα να είναι ο καθένας κριτήριο της αλήθειας. «Δεν χρειαζόμαστε Θεό» αναφωνεί, διότι η πρόοδος και η επιστήμη και ο πολιτισμός μας μας κάνουν αυτόνομους και ανεξάρτητους. Διαψεύσθηκε ο κόσμος και διαψεύδεται καθημερινά. Η δυστυχία, το κακό, ο θάνατος, η απελπισία μαρτυρούν τα συμπτώματα μιάς παρακμής η οποία τροφοδοτεί με το δόγμα «όλα επιτρέπονται» όσους ακολουθούν τα προστάγματά της, ακόμη και αν βλέπουν ότι χωρίς Θεό δεν υπάρχει ευτυχία και πληρότητα.
Η Γέννηση του Κυρίου μας αποτελεί μία εκ νέου ευκαιρία να πορευθούμε εν ταπεινώσει στην ζωή της Εκκλησίας και με την Εκκλησία! Να αποδεχθούμε την επιείκεια του Θεού, όχι για να επαναπαυθούμε, αλλά για να ακολουθήσουμε την οδό της μετανοίας. Να δοξάσουμε την μακροθυμία Του όχι για να πούμε μέσα μας ότι έχουμε καιρό, αλλά για να Τον συναντήσουμε άμεσα στον τρόπο ζωής της Εκκλησίας. Στην αγάπη και στην καλοσύνη. Στην συνάντηση με τον πλησίον, όπως και όποιος κι αν είναι. Να αποδεχθούμε την μεσιτεία Του, όχι για να συνεχίσουμε την ζωή προσανατολισμένοι στο «εδώ και τώρα», αλλά για να Τον αφήσουμε να μας γεμίσει με την χαρά και την ελπίδα του Ουρανού και της αιωνιότητος, της πίστεως των Αγίων και της παραδόσεώς μας.
Ας εορτάσουμε λοιπόν Χριστούγεννα συναντώντας τον Χριστό της Εκκλησίας και των Πατέρων μας! Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα! «Χριστός εγεννήθη»! «Αληθώς εγεννήθη», αδελφοί!
Μετά πατρικών ευχών και της εν Χριστώ Γεννηθέντι αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
†Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ