ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Ο απόδημος ελληνισμός είναι μια ακόμη Ελλάδα, εκτός Ελλάδος, που συνιστά τον καλύτερο πρεσβευτή των εθνικών μας δικαίων στις χώρες που κατοικούν.
Ο ρόλος που παίζουν στην λήψη σημαντικών για εμάς αποφάσεων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία είναι ανεκτίμητος. Χωρίς αμφιβολία καθοριστικός παράγων της διατήρησης της ταυτότητάς τους είναι η Ορθοδοξία και η συσπείρωση των κοινοτήτων των ομογενών μας γύρω από την Εκκλησία. Πρόκειται για μια σπουδαία αποστολή, που έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε».
Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννη Χρυσουλάκη.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι η «ελληνική πολιτεία οφείλει να διατηρήσει ζωντανούς τους δεσμούς της μητέρας πατρίδας με τον απόδημο ελληνισμό, ενισχύοντας τα στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως είναι η ελληνική γλώσσα και οι εκπαιδευτικές δομές εκμάθησής της. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό πρωτίστως για τους ομογενείς τρίτης και τέταρτης γενιάς που χάνουν σταδιακά την επαφή τους με την ομογενειακή κοινότητα. Ευτυχώς, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας επιτρέπει την αμεσότητα της επικοινωνίας και της πληροφόρησης, καταργώντας τις αποστάσεις».
Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλής της ΔΣΟ ενημέρωσε ενδελεχώς τον Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας για τις δράσεις του διεθνούς θεσμού. Ιδιαίτερα στάθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των χριστιανικών παραδόσεων στην Ευρώπη, στην προώθηση του ζητήματος της προστασίας των Χριστιανών, Ορθοδόξων και μη, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και στην ενημέρωση σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος.
Από την πλευρά του ο κ. Χρυσουλάκης συνεχάρη τον κ. Χαρακόπουλο για την πολυσχιδή δράση της ΔΣΟ και συμφωνώντας στην αξία της στενής επαφής του απόδημου ελληνισμού με το εθνικό κέντρο, που όπως είπε υπολογίζεται στα 7 εκατομμύρια, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις για τη σύσφιξη των σχέσεων της όπου γης ομογένειας με την πατρίδα και τη στήριξη της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσα. Επανέλαβε δε την αμέριστη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών στο έργο της ΔΣΟ, και κυρίως στον συντονισμό των Ορθοδόξων όπου γης για την επίτευξη κοινών στόχων.
Ο Γ.Γ. της ΔΣΟ προσέφερε στον Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών αντίγραφο εικόνας της Αναστάσεως που βραβεύτηκε σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα την Ανάσταση του Κυρίου.