ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ – Με το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ξεκίνησαν οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων στο κέντρο της Αθήνας, χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι το orthodoxtimes.gr.
Στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η απάντηση στα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρόπου, δεν είναι δυνατό να δοθεί χωρίς μια πνευματική προσέγγιση. Τα τέσσερα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής είναι φύλακες των αξιών και των παραδόσεων. “Είναι γεγονός ότι η συμβίωση με τις άλλες παραδόσεις και θρησκείες δεν υπήρξε εύκολη, λόγω και της ανόδου του θρησκευτικού φονταμενταλισμού”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Στη διακήρυξη των Βρυξελλών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9/11, επιβεβαιώνεται ο εποικοδομητικός ρόλος της θρησκείας στον κόσμο, με στόχο να φέρει ειρήνη στον κόσμο, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Δυστυχώς, πρόσθεσε, ο ορθόδοξος κόσμος έχει οδυνηρές εμπειρίας από την είσοδο της πολιτικής στη θρησκεία. Και στις ημέρες μας τα Πατριαρχεία της Ανατολής βρίσκονται στο κέντρο γεωπολιτικών συγκρούσεων. Μεγάλο τμήμα των κατοίκων της μέσης Ανατολής αναγκάστηκε να μεταναστεύσει, η ανθρωπογεωγραφία του χώρου έχει αλλάξει. Ποιο είναι το καθήκον της παγκόσμιας ορθοδοξίας μέσα σε αυτό το πλαίσιο μετά την διείσδυση της Ρωσικής Εκκλησίας στα εδάφη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας;”, διερωτήθηκε ο Πατριάρχης.
Πρόσθεσε δε πως είναι βέβαιο, ότι η ειρήνη και η συνεργασία δεν θα έρθει με την οικονομική ανάπτυξη ή την τεχνολογική πρόοδο μόνο, “με κλειστό τον ουρανό”, χωρίς τη συνδρομή των πνευματικών δυνάμεων στην οποία ανήκουν οι θρησκείες. Η Εκκλησία οφείλει να συμβάλει στην κατανόηση της προόδου, τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Κώτσηρας, υφυπουργός Εξωτερικών (ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκης), ανέφερε ότι η συνεισφορά των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων στη Μέση Ανατολή είναι ανεκτίμητη. Η θεματική του συνεδρίου είναι πολυδιάστατη. Για τα εθνικά δεδομένα, η παρουσία των Πατριαρχείων σε συνδυασμό με τον πολιτισμό, αποτελούν αψευδή μαρτυρία της ελληνικής ιστορίας, παρακαταθήκη του ελληνικού κόσμου, πρόσθεσε.
Σημείωσε δε ότι η ενίσχυση των Πατριαρχείων αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την περίοδο. “Η ακτινοβολία των Πατριαρχιών εκτείνεται στο σύνολο του ευρύτερου χώρου. Οι δράσεις της Πολιτείας δεν αποτελούν καινούριες πρωτοβουλίες αλλά είναι συνέχιση παραδοσιακών ενεργειών, λόγω της μακραίωνης παρουσίας των Εκκλησιών μας”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Όπως πρόσθεσε, στην αφρικανική ήπειρο ο Μητροπόλεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καλλιεργούν τη διάδοση του ορθόδοξου χριστιανισμού, αυτό συμβαίνει και στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης με πρωτοβουλίες που λαμβάνονται διαχρονικά.
Η Ελλάδα έχει μακράιωνη συνεργασία με ανά την υφήλιο Ορθόδοξες Εκκλησίες, για τη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού. Η σχέση με τις χώρες της περιοχής ενισχύονται με την δράση των Πατριαρχείων, κατέληξε.
Ο Επίσκοπος Θεσπιών Παύλος μετέφερε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. “Τα Πατριαρχεία στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στην καρδιά πολλών προβλημάτων. Η σύγκρουση του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους είναι μια πρόκληση για τις Εκκλησίες. Θελουμε η παρουσία των Ορθοδόξων να οικοδομεί συνεργασίες για τους λαούς, να αποτελεί ένα κήρυγμα αλήθειας και αγάπης”, δήλωσε μεταξύ άλλων.
Μήνυμα εκ μέρους του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεράσιμος Σιάσσου, μετέφερε ο Καθηγητής κ. Καινούργιος. Όπως τόνισε, τα Πατριαρχεία αποτελούν προκεχωρημένα φυλάκια της Ορθοδοξίας σε μια ιδιαίτερη περιοχή. Στη διάρκεια της μακραίωνης παρουσίας τους υπήρξαν σημαντικοί μάρτυρες σε περιόδους ειρήνης αλλά και συγκρούσεων. Το συνέδριο έρχεται να αναδείξει την παγκόσμια ακτινοβολία των Πατριαρχών στην περιοχή, σε μια περίοδο εντάσεων.
Η Ορθοδοξία στη Μέση Ανατολή βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις, και στηρίζει την αξία της θρησκευτικής ελευθερίας, είναι πάντοτε παρούσα με την ανάληψη ανθρωπιστικών δράσεων, και στηρίζει την παιδεία και τον πολιτισμό. Είναι βέβαιο ότι η πνευματική και πολιτιστική ισχύς που εκπέμπουν ως λίκνο της ανθρωπιάς και της ανάτασης στο θείο, θα εξακολουθεί να εμπνέει τους ορθόδοξους πληθυσμούς. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ δείχνει ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη Μέση ανατολή και είναι ανοιχτή σε περαιτέρω συνεργασίες.
orthodoxtimes.gr/Της Έφης Ευθυμίου