ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Yeniköy Panayia, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Ίμβρο στην Κωνσταντινούπολη» που έγραψε ο Elçin Macar .
Στην εκδήλωση όπου εξηγήθηκε η διαδικασία συγγραφής του βιβλίου, δόθηκε συναυλία από τη βιρτουόζο του βιολιού Plamenka Trajkovska από τα Σκόπια.
Απευθυνόμενος στους καλεσμένους μετά τη συναυλία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον συγγραφέα Elçin Macar.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων είπε: «Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για μένα. Μιλήσαμε πολύ με τον Elçin Macar κατά την περίοδο του κορονοϊού. Ήταν πολύ επιδέξιος. Μερικές φορές με έκανε να πω πράγματα που δεν ήθελα να πω. Μερικές φορές έβγαζε λέξεις από το στόμα μου. Αλλά δεν αφορίζω, συγχωρώ, γιατί με προθυμία εργαστήκαμε. Δεν ήθελα να κρύψω τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε», είπε.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στις αναφορές κατά καιρούς για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είπε: «Πολλά έχουν ειπωθεί για εμάς. «Το Πατριαρχείο είναι φωλιά αταξίας» «Το Πατριαρχείο κρύβει όπλα για να σταλούν στην Κύπρο». Αυτά είναι φυσικά παραμύθια. Δεν υπάρχει τίποτα να κρύψουμε. Όλοι μπαινοβγαίνουν στο πατριαρχείο. Είναι θρησκευτικό ίδρυμα. Προσπαθούμε να εκπληρώσουμε το θρησκευτικό μας καθήκον», είπε.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθιξε και το θέμα της Ιερατικής Σχολής, η οποία είναι κλειστή εδώ και 50 χρόνια. «Θα θέλαμε η Τουρκία, η χώρα μας, το κράτος μας και η κυβέρνησή μας να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν καλύτερα το Πατριαρχείο μας», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Το γεγονός πως η παρέμβαση αυτή έρχεται μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι τεταμένες είναι άκρως σημαντικό.
«Πάντα το παρουσιάζω στους ανωτέρους μας. Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από το να μείνει κλειστό για μισό αιώνα το κέντρο της επιστήμης και του πολιτισμού, όπως η Σχολή των Κληρικών, που έχει ιστορία περίπου 130 ετών; Αντιθέτως, είναι επιβλαβές για την επιστήμη, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την Τουρκία. Αν είχε ανοίξει, όχι μόνο οι Χριστιανοί, αλλά όλοι στον κόσμο θα έβλεπαν ότι υπάρχει πραγματική θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Οι μειονότητες μπορούν να αναθρέψουν τους δικούς τους κληρικούς στη χώρα τους. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής», είπε.
Εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η Σχολή ήταν ανοιχτή κατά την Οθωμανική περίοδο και έκλεισε κατά τη διάρκεια της τουρκικής δημοκρατίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε: «Αν ζούσε ο Ατατούρκ, είμαι βέβαιος ότι αυτό η Σχολή δεν θα είχε κλείσει. Αν ζούσε ο Τουργκούτ Οζάλ, θα είχε ήδη ανοίξει. Διότι έδωσε μια υπόσχεση όταν συναντήθηκαν με τον αείμνηστο προκάτοχό μου, Πατριάρχη Δημήτριο, στο Harbiye Orduevi. Έδωσε ελπίδα. Θα είχε ανοίξει εδώ και πολύ καιρό».
Η παρέμβαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει και την διαρροή από ελληνικές διπλωματικές πηγές που είπαν πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζητούν εκλογή Μουφτήδων στη Θράκη, αλλά τους διορίζουν στην Τουρκία.
Η νέα γραμμή του Φαναρίου έναντι της τουρκικής κυβέρνησης διαφέρει από τα λεγόμενα Βαρθολομαίου προ 20ημέρου στην χώρα μας.
pentapostagma.gr