Αυστραλίας Μακάριος: Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος διεμήνυσε εμφατικά ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για διαίρεση και διχασμό».
Την βαθιά πεποίθησή του ότι η ενότητα αποτελεί προϋπόθεση για να δυναμώσει και να ακμάσει περαιτέρω ο Ελληνισμός της πέμπτης ηπείρου, επανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος κατά την ιστορική επίσκεψη που πραγματοποίησε την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, στην έδρα της σχισματικής Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νοτίου Αυστραλίας (ΕΟΚΝΑ). Ορμώμενος από την πεποίθηση αυτή, διεμήνυσε εμφατικά ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για διαίρεση και διχασμό».
Αναλυτικότερα, ο Σεβασμιώτατος, στην πρώτη μετά από 63 και πλέον έτη επίσκεψη Αρχιεπισκόπου στην έδρα της ΕΟΚΝΑ, συνοδευόταν από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σινώπης κ. Σιλουανό και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, Αρχιεπισκοπικούς Επιτρόπους Αδελαΐδος και Καμπέρας αντιστοίχως, και από τον Αρχιδιάκονο κ. Αθηναγόρα. Τον υποδέχθηκαν, με έκδηλη τη συγκινησιακή τους φόρτιση, ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Γκαρδιακός και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας. Παρέστησαν περισσότεροι από 300 ομογενείς, μέλη της ΕΟΚΝΑ, που είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και να συζητήσουν για το ενδεχόμενο άρσης του σχίσματος, το οποίο ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τον Ελληνισμό της Νοτίου Αυστραλίας.
Ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε στους ομογενείς με πνεύμα πατρικής στοργής και ειλικρίνειας, επαναλαμβάνοντας το όραμά του να γεφυρώσει τις διαφορές που παρελθόντος, ώστε ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία της πέμπτης ηπείρου να προχωρήσουν μπροστά, με ομόνοια και ενότητα. «Ηρθα όχι για να κρίνω το παρελθόν, αλλά για να σας πω ότι όλοι μαζί είμαστε στο παρόν και ότι, όπως λέω και στον εαυτό μου, όλοι μαζί πρέπει να προσέξουμε πώς θα χτίσουμε το μέλλον», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του.
Επίσης, εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη δυνατότητα που του δόθηκε να έλθει σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τους ομογενείς. «Συγκινούμαι που βλέπω τα πρόσωπά σας, γιατί το πιο σημαντικό στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση είναι αυτό που μεταδίδεται με τα μάτια», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Μπορώ να δω ανθρώπους ευλογημένους, με φως στα πρόσωπά τους. Ολοι αγαπάτε τον Θεό, την Εκκλησία και τον Ελληνισμό, και γι’ αυτό η αγωνία μου η ποιμαντική, ως Αρχιεπισκόπου της Αυστραλίας, είναι να μη διχάζεται αυτή η αγάπη».
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΕΟΚΝΑ, κ. Γκαρδιακός, ευχαρίστησε τα μέλη της Κοινότητας που με «ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά» έδωσαν το «παρών» στην ιστορική αυτή συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας. «Κατανοώ ότι για κάποιους από εσάς χρειάζεται πολύ θάρρος και δύναμη για να είστε εδώ μαζί μας, και γι’ αυτό σας λέω ευχαριστώ», σημείωσε ο κ. Γκαρδιακός. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για ένα σημαντικό γεγονός για την Κοινότητα, καθώς για πρώτη φορά, από το 1960, την επισκέφθηκε ο Προκαθήμενος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, δίδοντας χώρο στον διάλογο.
Μετά τους εναρκτήριους χαιρετισμούς, αναπτύχθηκε μια εποικοδομητική συζήτηση με τη μορφή ερωταπαντήσεων, όπου συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος απάντησε διεξοδικά σε ερωτήματα και απορίες που διατύπωσαν τα μέλη της Κοινότητας, σχετικά με τον τρόπο της πιθανής αποκατάστασής τους και της ένταξης της Κοινότητας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Κατέστησε σαφές ότι για την τοπική Εκκλησία και για τον ίδιο, αποκλειστικός στόχος είναι η εκκλησιαστική αποκατάσταση και η πνευματική πρόοδος των μελών της Κοινότητας, και η επίτευξη της ενότητας στους κόλπους του Ελληνισμού. Περαιτέρω, αποσαφήνισε ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή δεν αποβλέπει σε οποιαδήποτε οφέλη οικονομικής φύσεως από την περιουσία της ΕΟΚΝΑ, τουναντίον προσδοκά να συμβάλει στη διαρκή ανάπτυξή της και στη διασφάλιση του μέλλοντος της νέας γενιάς της Κοινότητας.
Κατά την αποφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος συγκίνησε το ακροατήριο με την πατρική προτροπή: «Μην λησμονάτε ότι στις φλέβες μας κυλάει αίμα ηρώων και αγίων». Καθώς ολοκληρωνόταν η συγκινητική και γόνιμη αυτή συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΟΚΝΑ κ. Γκαρδιακός προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μία ορχιδέα, σε ένδειξη σεβασμού και ελπίδας για ένα ευοίωνο μέλλον, ενώ τον ευχαρίστησε για την ιστορική επίσκεψή του και για την τήρηση της υπόσχεσης που του είχε δώσει, να μιλήσει ανοιχτά και με αγάπη στα μέλη της Κοινότητας. Προέτρεψε δε τα μέλη να προκρίνουν την ενότητα, την εμπιστοσύνη και την κατανόηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ας κάνουμε τα σωστά βήματα για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια μας δε θα επηρεάζονται αρνητικά από τις αποφάσεις μας του παρελθόντος».
Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Γκαρδιακό, προτού αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις της ΕΟΚΝΑ, αφιέρωσε ικανό χρόνο για να χαιρετήσει προσωπικά και να συνομιλήσει με ειλικρίνεια με τους ομογενείς.