-Αν αυτή είναι η στήριξη τη Ευρώπης, δεν αξίζει να είμαστε στην ΕΕ
-η αγγλική πολιτική θέλει την τουρκοποίηση της Κύπρου
-η Κυπρος απογοήτευσε τη Ρωσία
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Την υπόσχεσή, που έδωσε προ ημερών-και στην οποία είχε αναφερθεί το “Αγιορείτικο βήμα”– στον πρόεδρο Αναστασιάδη σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία θα συνεισφέρει όσο μπορεί στη μάχη της ανάπτυξης για το νησί κάνει πράξη Εκκλησία της Κύπρου.
Χθες σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ και στην δημοσιογράφο κα Οντίν Λιναρδάτου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος αποκάλυψε πως βρίσκονται στα σκαριά επενδύσεις από ξένους ιδιώτες, οι οποίες συνολικά αγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για :
1)Μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Πάφο. Επένδυση ύψους 70 εκ. Ευρώ. “Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε” δήλωσε.
2)Ηλιοθερμικό πάρκο. Επένδυση ύψους 200-300 εκ ευρω
3)Αγγλόφωνο σχολείο στη Λευκωσία. Επένδυση ύψους 25 εκ ευρώ
Στις περιπτώσεις αυτές όπως διευκρίνισε ο Αρχιεπίσκοπος η Εκκλησία της Κύπρου βάζει τη γη και οι επενδυτές τα χρήματα.
4)Επίσης οκ. Χρυσόστομος έκανε λόγο για πρόταση από Ρώσους και Ισραηλίτες να δώσει η Εκκλησία γη για εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας, μια επένδυση 80-100 εκατομμυρίων ευρώ. Στο εργοστάσιο θα συμμετάσχει και η ίδια η Εκκλησία.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου “Μόνο με την ανάπτυξη θα βγούμε από τα οικονομικά αδιέξοδα. Για να βρουν δουλειά οι Κύπριοι”
Για τα μέτρα
Κατά τα λοιπά ο κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση “αναπόφευκτα” ενώ εκτίμησε πως δε θα ληφθούν κι άλλα. Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μειωθούν τα επιτόκια και σημείωσε πως γενικά “πρέπει να απαιτούμε από την Ευρώπη όχι να εκλιπαρούμε”. Εκτίμησε δε πως μετά τις γερμανικές εκλογές “θα λυθούν τα χέρια της καγκελαρίου κα ιθα βοηθήσει”.
Δήλωσε δυσαρεστημένος με τη στάση των Ευρωπαίων λέγοντας “Μπήκαμε στην Ευρώπη με πολλές ελπίδες. Μας έχουν απογοητεύσει. Αν αυτή είναι η στήριξη τη Ευρώπης, δεν αξίζει να είμαστε στην ΕΕ”.
Για τις κυβερνητικές κινήσεις
Αναφορικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την “Ελληνική Τράπεζα” λέγοντας: “Δεν πρέπει η κυβέρνηση να επιτρέψει σε κανέναν να αγγίξει την Ελληνική Τράπεζα. Αν την αγγίξουν θα αντιδράσουμε. Θα καλέσω το λαό να επέμβει.”
Οσον αφορά στην Τρ. Κύπρου ο κ. Χρυσόστομος είπε πως το κεφάλαιο της Εκκλησία χάθηκε και σχολίασε “Είναι κλοπή, είναι παράνομο. Προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”.
Συμπλήρωσε δε πως “Θα ήταν προτιμότερο να άφηναν τη Λαϊκή Τράπεζα να καταρρεύσει παρά να πάρει μαζί και την Τρ. Κύπρου”, ενώ μιλώντας για τους Ευρωπαίους κυρίως σχολίασε “Ήθελαν να μας καταστρέψουν. Θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει πιο δυναμικά”.
Ο κ. Χρυσόστομος υπενθύμισε πως η Εκκλησία ζήτησε να γίνουν μελέτες για το αν συμφέριε να μείνει η χώρα στο ευρώ ή να επιστρέψει στη λίρα κα ιδεν έγινε τίποτε. Επισήμανε ακόμη πως είπε ο ίδιος στην τρόικα ότι “δε γεννήθηκε αυτός που θα πάριε αντί πινακίου φακής την περιουσία του λαού”
Για το Κυπριακό
“Οσοι θα δοκιμάσουν να πιέσουν τον κυπριακό λαό ή την κυβέρνηση θα απογοητευτούν. Η Εκκλησία θα είναι ανάχωμα του λαού.Θα σταθεί μπροστά, δε θα επιτρέψει σε κανένα να περάσει το θέλημα της Τουρκίας”. Με αυτά τα λόγια απήντησε ο κ. Χρυσόστομος στα σενάρια περί πιέσεων στο εθνικό θέμα. Τόνισε ακόμη πως “ο λαός βρίσκεται στις επάλξεις με μπροστάρη την Εκκλησία” και δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση των πολιτικών.
Σε ερώτημα για το τι θα γινότνα αν επανερχόταν με κάποιον τρόπο το Σχέδιο Ανάν, ο κ. Χρυσόστομος ήταν αφοπλιστικός: “Ακόμη κι αυτοί που είπαν ΝΑΙ θα έλεγαν ΟΧΙ” σχολίασε και παράλληλα κατακεραύνωσε τους Αγγλους λέγοντας ότι “η αγγλική πολιτική θέλει την τουρκοποίηση της Κύπρου”. Επισήμανε μάλιστα ποιος όσον αφορά στο εθνικό θέμα “θα σπάσουν τα μούτρα τους πα΄νω στο λαό”.
Για τη Ρωσία
Ο Αρχιεπίσκοπος παραδέχτηκε πως η Κυπρος απογοήτευσε τη Ρωσία “Κάναμε αρκετά λάθη. Τους έχουμε θίξει” είπε, αλλά συμπλήρωσε πως “Θέλω να πιστεύω πως οι Ρώσοι θα είναι κοντά μας έστω και…θυμωμένοι. Δεν πσιτεύω ότι θα φύγουν, γιατί αν φύγουν τα ζημιωθούν”. Τόνισε ακόμη πως “η Μόσχα δε θα μας εγκαταελίψει στο εθνικό ζήτημα” και άσκησε δριμεία κριτική κυρίως στην προηγούμενη κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, “χειρίσρτηκε πολύ αδέξια το θέμα”.
Για τιμωρία
Σε ερώτημα για το αν πρέπει να μπουν κάποιοι φυλακή για τη σημερινή κατάσταση απάντησε θετικά και σημείωσε χαρακτηριστικά “πρέπει να τιμωρούμε τους ατάκτους”
Για βιβλία Ιστορία-Θρησκευτικά
Τέλος αναφορά έκανε και στα βιβλία της Ιστορίας αλλά και στο μάθημε των Θρησκευτικών. Για τα πρώτα τόνισε πως πρέπει να διορθωθούν το συντομότερον. “Παραχάραξη της Ιστορίας δεν επιτρέπεται. Δε θα μαθαίνουν τα παιδιά μας ψεύτικη ιστορία” σχολίασε.
Για το μάθημα των Θρησκευτικών δε εξέφρασε την ελπίδα πως θα διορθωθούν τα σφάλματα σε συνεργασία με το νέο υπουργό Παιδείας και επισήμανε πως “η Εκκλησία θα είνια άγρυπνος φρουρός για να μην οδηγηθεί ο λαός σε πνευματικά αδιέξοδα”