O Jean-Clément Jean Bart BA (γεννημένος 3 του Μαρτίου του 1943 στο Χαλέπι) είναι ο Αρχιεπίσκοπος της Μελχιτικής ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας του Χαλεπίου
Του Μάνου Χατζηγιάννη
Η σιωπή σκεπάζει ακόμα τη δυσχερή θέση των Ορθοδόξων Επισκόπων που είχαν απαχθεί στις 22 Απριλίου, στις παρυφές του Χαλεπίου. Εδώ και εβδομάδες, το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει επαφές για να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση, ενώ άπαντες δεν μπορούν να καταλάβουν τους λόγους πίσω από την πράξη, η οποία παραμένει ανεξήγητη.
Σε συνέντευξη του στο AsiaNews, ο μονσινιόρ Jeanclement Jeanbart, είπε ότι “ψαχουλεύουμε στο σκοτάδι”. “Η κατάσταση” – εξηγεί -. “είναι πολύ λεπτή, για λόγους ασφαλείας, και το Ορθόδοξο Πατριαρχείο σιωπά για να αποφεύγεται η δημιουργία ψευδών ειδήσεων”. Για τον ιεράρχη, το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται ο Msgr. Yohanna Ibrahim και ο Msgr. Boulos Yaziji , αλλά και οι δύο ιερείς, οι οποίοι απήχθησαν το Φεβρουάριο.
“Εμείς οι Καθολικοί’, προσθέτει, “είμαστε κοντά στους Ορθόδοξους αδελφούς και αδελφές μας, με την προσευχή και με συνεχή σωματική και ηθική παρουσία μας.”
Ο Αρχιεπίσκοπος Jeanbart εκφράζει τη θλίψη του για το γεγονός πως μια χώρα, ένας λαός και μια πόλη σαν το Χαλέπι καταστράφηκε και λεηλατήθηκαν από τον πόλεμο, την πείνα, την απελπισία.
“Όλη η πόλη υποφέρει – λέει -” οι άνθρωποι έχουν κουραστεί και είναι ταλαιπωρημένοι.” Ο επίσκοπος εξήγησε ότι οι οικογένειες αγωνίζονται για να βρουν τροφή, καύσιμα και άλλα προϊόντα, ενώ ακόμη και τα πιο βασικά είναι λιγοστά.
Η Εκκλησία προσπαθεί να βοηθήσει όλους χωρίς διάκριση. Χάρη στις δωρεές, η ελληνική-Μελχίτικη κοινότητα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για τη στήριξη των φτωχότερων νοικοκυριών, με επιδοτήσεις που ανέρχονται σε 50% του μέσου μισθού ενός εργαζομένου. Επιπλέον, παρέχεται η καθημερινή διανομή τροφίμων, ιατρική περίθαλψη και δωρεάν εκπαίδευσης για τα παιδιά.
Για τον ιεράρχη, «ιερείς, επίσκοποι και θρησκευτικοί ηγέτες έχουν το καθήκον να δίνουν ελπίδα στους ανθρώπους με υλική βοήθεια και μέσα από τα λόγια της παρηγοριάς». “Ο πληθυσμός γνωρίζει ότι η Εκκλησία δεν τους εξαπατήσει με ψεύτικες υποσχέσεις.” σημειώνει.
Και τώρα, ολόκληρη η χώρα είναι απομονωμένη, με την επικοινωνία μέσω διαδικτύου να έχει πέσει και με τα κινητά τηλέφωνα να είναι η μόνη γέφυρα με τον έξω κόσμο. Η αιτία του μπλακ-άουτ είναι ακόμη άγνωστη.
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει ένα δίαυλο διαλόγου μεταξύ των ανταρτών και του καθεστώτος για την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κόφι Ανάν, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2012.
Σε μια επίσκεψη στη Ρωσία, ο Τζον Κέρι, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε αρκετές συζητήσεις για το θέμα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ομόλογό του, το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Μόσχα και Ουάσινγκτον θα συνεργαστούν για να πείσουν τόσο τη συριακή κυβέρνηση και όσο και την αντιπολίτευση να σταματήσει η βία και να δημιουργηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσης αξιωματούχους του καθεστώτος.