Νέα Βύσσα: Ένας τεράστιος φωτεινός σταυρός κοσμεί τον προαύλιο χώρο στο μοναστήρι Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ανήμερα της δεσποτικής εορτής της Χριστιανοσύνης της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και προσέλκυσε πλήθος κόσμου από πόλεις και χωριά του Έβρου αλλά και από όλη τη Θράκη.
Η ύψωση του σταυρού που έχει μέγεθος 3 μέτρα ύψος και 2 μέτρα πλάτος δεν πέρασε απαρατήρητη από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak που έγραψε σε δημοσίευμα της πως πρόκειται για μία πρόκληση προς τους μουσουλμάνους που ζουν κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αστεριάδης μίλησε αποκλειστικά στο ethnos.gr για το ζήτημα της δημιουργίας και κατασκευής του Τιμίου Σταυρού: «Πρόκειται για μία κατασκευή με συνολικό ύψος 15 μέτρα. Νιώσαμε την ανάγκη να υψώσουμε το σύμβολο της Ορθοδοξίας στον προαύλιο χώρο της Μονής μας. Τα σύμβολα έχουν περισσότερη σημασία σε αυτούς που τα πιστεύουν και όχι για αυτούς που δεν τα σέβονται. Εάν δεν υπάρχει σε ένα Μοναστήρι ένας μεγάλος σταυρός πού θα υπάρχει; Πλάι στις σημαίες μας τοποθετήσαμε το σύμβολο της Ορθοδοξίας και κάναμε τα εγκαίνια ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης».
Ο Βαρθολομαίος Αστεριάδης απάντησε εμμέσως και στο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak που έκανε αναφορά στο θέμα χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» προς τους μουσουλμάνους που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά: «Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και οι απέναντι κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Δεν προκαλέσαμε κανέναν. Νιώσαμε την ανάγκη να υψώσουμε το σύμβολο που τονώνει το ηθικό και την πίστη των ακριτών, των στρατιωτικών μας και των αστυνομικών μας. Εχει φωταγωγηθεί με δύο μεγάλους προβολείς και είναι ορατός στην Ελληνική Επικράτεια. Δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε ούτε να προκαλέσουμε εντυπώσεις ειδικά σε κρίσιμες περιόδους».
Κλείνοντας τόνισε “Όλοι οι Εβρίτες είναι περήφανοι για την ενέργειά μας και οι στρατιωτικοί και αστυνομικοί που μας φυλάνε νύχτα μέρα το έχουν ως σημείο αναφοράς. Αντλούν δύναμη και πίστη από το υπέρτατο σύμβολο της χριστιανοσύνης”.