Ηλίας Δ. Καλλιώρας- Συγγραφέας, Καθηγητής-Διεθνολόγος, Πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας
Χάρτη-σοκ εμφάνισε πριν λίγες μέρες ο Τούρκος πρόεδρος. Κατά τον κ. Ερντογάν, τα νησιά του Αιγαίου ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού είναι όλα «Τουρκικά».
Ο εν λόγω επίσημος χάρτης αναρτήθηκε σε όλες τις πολεμικές σχολές της Τουρκίας επί τη ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Και πλέον, θα δίνει οπτικά και διαυγέστατα την γεω-οικονομο-πολιτική φιλοσοφία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που πρέπει να εμπεδώνουν και να διδάσκουν οι Τούρκοι αξιωματικοί. Μάλιστα δε, ο Τούρκος πρόεδρος σκοπίμως φωτογραφήθηκε μπροστά στον συγκεκριμένο χάρτη.
Φυσικά, τίποτα δεν γίνεται τυχαία από την Τουρκία. Τίποτα. Οι πολλαπλοί μηχανισμοί προπαγάνδας έχουν πάρεις μπρος στη γείτονα χώρα. Και φαίνεται απολύτως καθαρά πλέον πως οι επόμενοι μήνες θα είναι άκρως θερμοί. Πολεμικοί. Η περιβόητη «Γαλάζια Πατρίδα», οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις και οι απανωτές ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τους προηγούμενους μήνες, είχαν ως κύριο στόχο και σκοπό να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ψυχολογικό υπόβαθρο και στρατιωτικό φόντο μιας μεγάλης πρόκλησης κατά της Ελλάδος. Αυτό είναι πια πασιφανές. Ξεκάθαρο. Η Άγκυρα προσπαθεί μεθοδικά να δημιουργήσει τετελεσμένα σε τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο.
Σημειωτέον δε, λίγα λεπτά πριν την άφιξη του Τούρκου προέδρου, είχε φτάσει στην εν λόγω Ακαδημία ο υπουργός Άμυνας κ. Ακάρ μαζί με τον πρόεδρο του Τουρκικού Κοινοβουλίου κ. Σέντοπ. Στα φωτογραφικά κλπ ντοκουμέντα ο κ. Ακάρ εμφανίζεται να δείχνει στον κ. Σέντοπ το Καστελόριζο και την ευρύτερη περιοχή που διχοτομεί κυριολεκτικώς το Αιγαίο. Μάλιστα, ο χάρτης-πρόκληση εξαφανίζει πλήρως το Καστελόριζο.
Ένα πράγμα είναι απολύτως βέβαιο: Ο ελεγχόμενος και κατευθυνόμενος από τους Εβραίο-σιωνιστές Ερντογάν-μαριονέτα, υλοποιεί το σχέδιο των παγκόσμιων νεοταξιτών που ανάμεσα στ’ άλλα προβλέπει: πρώτον, την ίδρυση του Κουρδιστάν και, δεύτερον, τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μετά την «Γαλάζια Πατρίδα» επανέρχεται ταυτοχρόνως δριμύτερο και το άλλο και παλαιότερο σχέδιο που έχει και συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο: Η «Τουρκική Δημοκρατία Δυτικής Θράκης».
Δηλαδή, με άλλα λόγια, η «Γαλάζια Πατρίδα» του κ. Ερντογάν έχει και την χερσαία της εκδοχή. Πριν λίγες μέρες, τόσο τα δεκανίκια του νέου Σουλτάνου αρχικά όσο και στη συνέχεια η πρόεδρος του κόμματος «Καλό Κόμμα», κα Μεράλ Ακσενέρ, πανηγύριζαν για την «Τουρκική Δημοκρατία Δυτικής Θράκης»: Το τουρκικό κόμμα που ιδρύθηκε πριν από 106 χρόνια, όπως τόνισε η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό.
Προχωρώ. Και δυστυχώς για την πατρίδα μας: Ο μοιραίος άνθρωπος των Ιμίων χτύπησε ξανά. Και πάλι. Ναι, ο Πρωθυπουργός που είπε το μεγάλο ευχαριστώ στις ΗΠΑ και γκρίζαρε το Αιγαίο μίλησε εκ νέου πριν από λίγες μέρες. Και τι είπε; Το παραφράζω: Ένας πόλεμος με την Τουρκία στο άμεσο μέλλον είναι πιθανός. Ειδικότερα, ο κ. Σημίτης τόνισε: «Ο Ερντογάν εξήγγειλε την ανάγκη άσκησης των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στη “Γαλάζια Πατρίδα”. Ποια έκταση καταλαμβάνει η “Γαλάζια Πατρίδα” είναι ασαφές, αλλά έχουν ήδη προβληθεί από την Τουρκία δικαιώματα νότια της Κρήτης, στην περιοχή Δωδεκανήσου και στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Μια αντιπαράθεση Τουρκίας και Ελλάδας είναι στο άμεσο μέλλον πιθανή».
Προσέτι, και πέραν όλων αυτών, σας υπενθυμίζω πως ο κ. Σημίτης είχε ρητώς αναφέρει τον περασμένο Ιανουάριο επίσης ότι: «δεν αποκλείω νέα Ίμια». «Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία», είχε δηλώσει τότε ο πρώην πρωθυπουργός.
Με μια φράση και συμπερασματικά: Ο κ. Σημίτης μας έχει ήδη όσο και απολύτως καθαρά προϊδεάσει για δύο διακριτά πράγματα, αναμενόμενες καταστάσεις ή διεθνικά γεγονότα: Πρώτον, για ένα μέγα συμβάν τύπου «νέων Ιμίων» (δική του έκφραση). Και, δεύτερον, για μια Ελληνο-τουρκική σύρραξη στο άμεσο μέλλον. Σας ερωτώ τώρα και σας παρακαλώ συμπαθάτε με γι’ αυτό: Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Μήπως ίσως μπορούμε να ξεχάσουμε ή να παραβλέψουμε το ότι ο κ. Σημίτης (κάποιοι τον αναφέρουν συστηματικά ως Εβραίο Ααρών Αβουρί και δεν υπήρξε εκ μέρους του κάποια σχετική διάψευση έως τώρα) έχει πρωτογενή, τροχιοδεικτική και αλάθητη εσωτερική πληροφόρηση; Ότι δηλαδή ο ίδιος ομιλεί τόσο με βεβαιότητα γνώσης όσο ομοίως και τροχιοδεικτικά;
Και ποιά άραγε να είναι τα πιθανά «νέα Ίμια» του κ. Σημίτη; Γιατί, λ.χ., οι Τούρκοι «εξαφάνισαν» το Καστελόριζο από το νέο τους χάρτη, έτσι όπως το διαβάσατε ανωτέρω; Σας υπενθυμίζω ότι το Καστελλόριζο, επισήμως Μεγίστη, είναι μια νήσος από τα Δωδεκάνησα. Το σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή Μεγίστης αποτελείται από 14 νησιά. Είναι το ανατολικότερο από όλα και το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδος. Η νήσος Μεγίστη ή Καστελλόριζο απέχει 1,25 ν.μ. από τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας και 72 ν.μ. από τη Ρόδο. Έχει πληθυσμό 498 κατοίκων. Προσέξατε εδώ καλά τόσο τις γεωγραφικές όσο και λοιπές σχετικές πληροφορίες;
Έτι δε, συνεχίζω. Σύμφωνα με την Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας, του έτους 1982, η ΑΟΖ: θεωρείται η θαλάσσια εκείνη έκταση, εντός της οποίας τα κράτη-έθνη έχουν δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από νερό και άνεμο. Εκτείνεται πέραν των χωρικών μιας χώρας, που είναι συνήθως 12 ν.μ., στα 200 ν.μ. από την ακτογραμμή. Η χρήση του όρου ΑΟΖ μπορεί να περιλαμβάνει και την υφαλοκρηπίδα, και αυτό μόνον ονομαστικά. Σε σχέση με την ουσία του δικαίου και των συνεπαγόμενων δικαιωμάτων, αυτά αποτελούν δύο διαφορετικές ζώνες.
Η ΑΟΖ δεν συμπεριλαμβάνει τα χωρικά ύδατα, ούτε και την υφαλοκρηπίδα πέραν των 200 ν.μ. Η διαφορά χωρικών υδάτων και ΑΟΖ είναι πως: τα χωρικά ύδατα αφορούν την πλήρη κυριαρχία, ενώ η ΑΟΖ αποτελεί απλό «κυριαρχικό δικαίωμα»: το οποίο αναφέρεται στη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους μέχρι και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με την επιφάνεια να αποτελεί διεθνή ύδατα.
Τώρα. Τα σύνορα μας με την Τουρκία είναι πλέον υπέρμετρα σιωνο-προβληματικά. Άκρως πολεμικά. Ερντογανικά! Οι φράσεις και οι λέξεις περί πολέμου, σύρραξης, κατάληψης, επίθεσης, πνιγμού, κοκ, εκ μέρους του σημερινού Σουλτάνου έχουν ήδη γίνει πλέον μια καθημερινή σχεδόν καραμέλα. Σας υπενθυμίζω εδώ, ανάμεσα στ’ άλλα, και την επίσημη απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (1995), όσο, επίσης, και το Casus Belli (αφορμή/ αιτία πολέμου) που έχει διατυπώσει η Άγκυρα σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.
Σημειωτέον ότι η Ελλάδα προχώρησε μέσω του 2ου Διεθνούς Γύρου Παραχωρήσεων, το έτος 2014, στη Δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης: σε επίσημο καθορισμό των ορίων των θαλάσσιων τεμαχίων, χωρίς επίσημη ανακήρυξη ΑΟΖ, αλλά με κατάθεση στη Γραμματεία του ΟΗΕ των γεωγραφικών συντεταγμένων κάθε περιοχής παραχώρησης. Κάτι που, επί της ουσίας, αποτελεί μία de facto υιοθέτηση ορίων ΑΟΖ.
Εισέτι, η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. αποτελεί μια στρατηγική κίνηση που, αφ’ ενός διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αφ’ ετέρου θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ερευνών ανά την επικράτεια. Πρέπει δε έτι να επισημανθεί ότι δεν χρειάζεται προηγούμενη συμφωνία με τα παράκτια κράτη της περιοχής για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.
Αυτό ορίζεται καθαρά και σαφώς στο άρθρο 3 της Συμβάσεως για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αναφέρει ρητά ότι: «Κάθε Κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας». Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 μίλια με μονομερή εσωτερική πράξη της Ελλάδας, αποτελεί μια απολύτως λογική, θετική και νόμιμη ενέργεια. Από τα 152 παράκτια κράτη του πλανήτη, τα 148 έχουν ήδη επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια.
Σε ό,τι αφορά τη σπουδαιότητα των 12 μιλίων, στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος: Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας», ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρει τα εξής για το Αιγαίο: «Σύμφωνα ακόμη και με το ισχύον καθεστώς των χωρικών υδάτων που διαμορφώνεται βάσει της αρχής των 6 ν.μ., την οποία υποστηρίζει και η Τουρκία, μόνο το 8,8% του Αιγαίου βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία. Το ποσοστό που κατέχει η Ελλάδα βάσει αυτού του καθεστώτος, που δεν της αρέσει, αγγίζει το 35%, ενώ το 56,2% του Αιγαίου συνιστά ανοικτή θάλασσα (διεθνή ύδατα).
Στην περίπτωση που ισχύσει η εφαρμογή των 12 ν.μ., η Τουρκία στην πράξη δεν θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο χωρίς την άδεια της Ελλάδας. Σε αυτή την περίπτωση, ενώ το ποσοστό της ανοικτής θάλασσας θα υποχωρήσει στο 26% του Αιγαίου, η κυριαρχία της Ελλάδας θα ανέλθει στο 63,9%, το Αιγαίο θα γίνει μία κλειστή θάλασσα της Ελλάδας και το ποσοστό της Τουρκίας θα κυμαίνεται γύρω στο 10%».
Εν κατακλείδι και εν συμπεράσματι, φαίνεται ότι πλησιάζει η «ώρα μηδέν» σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά. Με την Άγκυρα να εμφανίζεται έτοιμη να στείλει το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με την ένταση στο Αιγαίο να κτυπάει κόκκινο. Σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Με το πρωτόγνωρο: Η Αθήνα για πρώτη φορά αντιδρά με άκρως ηχηρό τρόπο και στάση, αφού δέσμευσε την ίδια περιοχή με την Άγκυρα, την ίδια μέρα και ώρα. Ναι, η Τουρκία ευθέως αναζητά τον διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας της ανατολικής Μεσογείου με υφαρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η πρώτη της επιλογή δείχνει πως είναι το ακριτικό μας Καστελόριζο.