Τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων έθεσε κατά την εισήγησή του στη σημερινή ημέρα εργασιών στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ κ. Γιώργος Θεοχάρης μιλώντας για την σχέση Εκκλησίας και διαδΙκτύου. Με επιχειρήματα από την πολυετή παρουσία στο χώρο ανέλυσε την προσφορά του διαδικτύου στην ποιμαντική, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εκκλησιαστικές ιστοσελίδες.
Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του κ. Γ. Θεοχάρη:
Σεβασμιώτατοι, σεβαστοί πατέρες , εκλεκτοί σύνεδροι.
Αρχικά θέλω να αναφερθώ στη σπουδαία Αποστολή-Ιεραποστολή των εκκλησιαστικών ιστοσελίδων στην Ελλάδα- κι όχι μόνο- καθώς χωρίς την ύπαρξη τους ουσιαστικά δεν θα υφίστατο εκκλησιαστική ενημέρωση και μετάδοση του Θείου Λόγου.
Διότι τουλάχιστον, στην Ελλάδα η εκκλησιαστική πληροφόρηση σε μεγάλο βαθμό είναι απαξιωμένη από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες, ραδιόφωνα.
Για τον λόγο αυτό στο μέσο που εκπροσωπώ, το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ. GR, έχουμε αναπτύξει και το πνευματικό κομμάτι μέσα από πληθώρα άρθρων από το Γεροντικό του Αγίου Ορους και την πατερική διδασκαλία.
Το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ λειτουργεί από τις 21 Μαϊου του 2009 .Ξεκίνησε ως blog και μέσα σε τρεις μήνες εξελίχθηκε σε site.Ο κόσμος πραγματικά το έχει αγκαλιάσει καθώς καθημερινά εισέρχονται δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών .
Χιλιάδες κόσμου βρίσκει παρηγοριά αλλά και λύτρωση σε πολλές περιπτώσεις μέσα από διδακτικά κείμενα των γερόντων και Αγίων της Εκκλησίας μας. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω μία περίπτωση μιάς νεαρής αναγνώστριας του ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ από την Κύπρο που είχε τάσεις αυτοκτονίας λόγω βαριάς κατάθλιψης.
Διαβάζοντας ένα κείμενο του Οσίου γέροντα Πορφύριου του Καυσοκαλυβίτη απετράπησαν τα χειρότερα. Η σπουδάστρια Ελένη είχε σχεδιάσει ακόμα και τις τελευταίες λεπτομέρειες για το απονεμημένο διάβημα της. Ο τίτλος του άρθρου ήταν : Γέροντας Πορφύριος: Πως θα αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη….
Στο e-mail που λάβαμε από την ίδια έλεγε μεταξύ άλλων: Συγνώμη γνώριζα ότι η κατάθλιψη θεραπευεται μόνο με φάρμακα. Αυτός ο γέροντας που πρώτη φορά τον ακούω μου απέδειξε ότι μπορώ να γίνω καλά και με τον τρόπο που πρειτείνει εκείνος….
Ηταν πραγματικά συγκλονιστική η διήγηση της και τα όσα βίωσε, όπως μας είπε αργότερα.
Χωρίς λοιπόν την λειτουργία των εκκλησιαστικών διαδικτυακών μέσων δεν θα μπορούσε το μεγαλύτερο μέρος του κοινού να έχει την ευκαιρία ακόμα και να γνωρίσει καλύτετρα τον Θεό και φυσικά δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα εκκλησιαστικά νέα και στη δραστηριότητα των εκάστοτε Πατριάρχειων,μητροπόλεων,Ιερών Ναών κτλ
Διότι ως γνωστόν, είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα ανοίξουν ένα πνευματικό βιβλίο.Καθώς μόλις το 5 % του πληθυσμού διαβάζει βιβλία σήμερα.
Το διαδίκτυο σήμερα αποτελεί το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που μας ενώνει . Μας φέρνει πιο κοντά και δίνει την ευκαιρία στους χρήστες να επιλέγουν αυτό που θέλουνε να δούνε..
Απαιτείται βέβαια διάκριση.Η ταχύτητα της ανάρτησης μιάς είδησης πολλές φορές μας παραπλανεί….
Ο εκκλησιαστικός χώρος είναι ο πλέον ευαίσθητος. Πολλές φορές παρεξηγούνται πράγματα με το παραμικρό.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το διαδίκτυο σε σχέση με την Εκκλησία πρέπει κανείς δυστυχώς να υπολογίσει και εκείνους που θεωρούν την διαδικτυακή εκκλησιαστικη΄ενημέρωση, εκκοσμίκευση. Βεβαίως είναι οι ίδιοι που αντιδρούν ακόμη και στη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από την τηλεόραση.
Και να πάμε τώρα στα κοινωνικά δίκτυα:
Τα ηλεκτρονικά εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης απέκτησαν μεγαλύτερη διείσδυση στο ευρύτερο κοινό όταν αναπτύχθηκαν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα social media.τα οποία είναι αποτελούν ακόμα ένα ακόμα σύγχρονο διαδικτυακό γίγαντα .
Ποιές είναι οι προοπτικές;
Η ανάπτυξη των ηλεκτρονικών εκκλησιαστικών μέσων μπορεί και πρέπει να γίνει ώστε η Ορθοδοξη εκκλησία μας να έχει μία δυναμική παρουσία να επανακτήσει το χαμένο έδαφος της καθώς μη ξεχνάμε ότι έχει και τους εχθρούς της…
Μέσα από τον επαγγελματισμό, την εύστοχη αρθρογραφία και το αναλυτικό ρεπορτάζ που θα επιδιώκει η εκάστοτε δημοσιογραφική ομάδα των ιστοσελίδων μας θεωρώ ότι μπορεί να προκύψει ένα αξιέπαινο αποτέλεσμα προς δόξαν ΘΕΟΎ.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω ότι για να επιτεχθούν οι παραπάνω στόχοι απαιτούνται οικονομικοί πόροι.
Κι αυτό είναι ένα από τα προβλήματα της λειτουργικότητας και ανάπτυξης των εκκλησιαστικών ιστοσελίδων. Τα έσοδα
Επίσης, θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι στην Ελλάδα τα ιντερνετικά εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν την απαξίωση από τις διαφημιστικές εταιρείς που επιλέγουν site αλλης θεματολογίας που ενδεχομένως έχουν μικρότερη επισκεψιμότητα κι από ένα εκκλησιαστικό μέσο.Αντιθέτως με ορισμένα εκκλησιαστικά μέσα που έχουν μεγαλύτερη.
Είναι άκρως αναγκαίο τα διαδiκτυακά εκκλησιαστκά μέσα ενημέρωσης να αναπτυχθούν και να αλληλουποστηριχθούν για μία δυναμική παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας απανταχού.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία εάν αξιοποιήσει τη δυναμική των διαδικτυακών μέσων μπορεί να κάνει θαύματα. Απλά χρειάζεται οργανωμένος συντονισμός .
Επίσης, η δυνατότητα μετάφρασης σε ορισμένες γλώσσες πρέπει να ένας ακόμα στόχος μας.