Η συνάντηση των τριών προκαθημένων (Οικουμενικού Πατριάρχη, Πάπα και Αρχιεπισκόπου Αθηνών) στο νησί της Λέσβου «υπήρξε μια μοναδική ευκαιρία ανάδειξης του μεγάλου ανθρωπιστικού δράματος που εκτυλίσσεται στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», ανέφερε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια» ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, και μέλος της συνοδείας του στην επίσκεψη στην Λέσβο.
Οι άνθρωποι, αναφέρει ο κ. Εμμανουήλ, που βοηθήσαμε τεχνικά στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, «προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε στην ουσία της επίσκεψης, που ήταν η προσωπική επαφή του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη, αλλά παράλληλα και της μετάδοσης του μηνύματος της αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο».
Στην δήλωση του υπογραμμίζει: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλησε μέσα από μια αυθόρμητη κίνηση να δείξει ότι η προσωπική επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, μπορεί να απαλύνει τον πόνο τους. Σηκώνοντας στα χέρια του ένα μικρό κοριτσάκι, θέλησε συμβολικά να αναδείξει ότι το πρόβλημα αφορά όλους μας και έχοντας ως βασικό κίνητρο την αγάπη, μπορούμε να προχωρήσουμε και να προσπεράσουμε κάθε μορφής εμπόδιο». Ο μητροπολίτης Γαλλίας, με την δήλωση του, εκφράζει προσωπική ευγνωμοσύνη προς τον κ. Βαρθολομαίο, διότι τον συμπεριέλαβε στη συνοδεία του.
Σε ερώτηση, ποια συνέχεια θα υπάρξει στην πρωτοβουλία των προκαθημένων, ο κ. Εμμανουήλ απάντησε ότι μια πρωτοβουλία αυτού του βεληνεκούς «δεν είναι πυροτέχνημα που σβήνει στη θάλασσα του Αιγαίου». Η πρώτη κίνηση, σημείωσε, του Πάπα Φραγκίσκου να πάρει μαζί του στο Βατικανό πρόσφυγες από τη Συρία, αποτελεί ένα χειροπιαστό παράδειγμα της διάθεσης έμπρακτης συμμετοχής στην εύρεση λύσεων και ένα δείγμα ότι ο Χριστιανικός κόσμος στέκεται αλληλέγγυος στο δράμα των προσφύγων. Το μήνυμα ελπίδας και σεβασμού αυτών των ανθρώπων, επισημαίνει, «ακούγεται πιο ηχηρό όταν ακούγεται από το στόμα όλων των χριστιανών μαζί, και αυτό έχει μια ιδιαίτερη δυναμική και υπόσχεται πολλά για το μέλλον».
Για το πώς ο ίδιος βίωσε την εμπειρία της Λέσβου ο μητροπολίτης Γαλλίας τόνισε: «Αυτή η συνάντηση με έφερε πιο κοντά στους πονεμένους πρόσφυγες και αντιλήφθηκα τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών».