του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη*
Επί τη ευκαιρία ενός ενδιαφέροντος άρθου στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ “Επιταχύνεται η άνοδος της στάθμης των θαλασσών”, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αν δεν πάρουμε μέτρα τώρα να περιορίσουμε τη μόλυνση της ατμόσφαιρας θα ανεβαίνει συνέχεια η θερμοκρασία με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν συνέχεια και τα νερά της θάλασσας και των ποταμών και οι παραθάλλιες περιοχές και ιδιαίτερα στα νησιά και από εκεί που περνούν ποταμοί σιγά σιγά θα καλύπτονται οι γύρω περιοχές από νερό.
Επίσης αν δεν περιορίσουμε τη μόλυνση της ατμόσφαιρας θα αυξάνονται συνέχεια διάφορες μορφές καρκίνου και θα αυξάνεται επίσης ο αριθμός τω νεκρών όσων έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιακές παθήσεις και διαβήτη με πρώτα θύματα τα νήπια και φυσικά τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν ιατρική περίθαλψη. Βασικά κύρια πηγή μόλυνσης είναι το πετρέλαιο, η βενζίνα και τα παράγωγα τους ως επίσης και το κάρβουνο. Μέχρι τώρα βγάλαμε από τη γη το ένα τρίτο και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, πάμε για αυτοκαταστροφή της ανθρωπότητας και του Πλανήτη μας αν συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς.
Ο Θεός μας έδωσε ως δώρον το νερό, τον αέρα και τον ήλιο που δεν κοστίζουν τίποτα. Αν όλες οι χώρες με νομοθεσία αρχίσουν να επενδύουν και να χρησιμοποιούν μη ρυπογόνες πηγές ενέργειας (πράσινη ανάπτυξη) από τον αέρα, (αιολική), το νερό (είναι πάνω από τα δύο τρία της γης) και τον Ηλιο (ηλιακή ενέργεια), όχι μόνο θα προστατεύσουμε την Ανθρωπότητα και τις μέλλουσες γενιές δηλαδή τα εγγόνια μας και τα δισέγγονα μας, αλλά θα σταματήσουμε την πορεία αυτοκαταστροφής του Πλανήτη μας που θα συμβεί αν δεν σταματήσουμε να ζούμε με το τρόπο που ζούμε σήμερα με τη χρήση ρυπογόνων πηγών ενέργειας.
Ταυτόχρονα με τη πράσινη ανάπτυξη θα λύσουμε και το πρόβλημα της ανεργείας δίνοντας εργασία σε όλο το εργατικό δυναμικό σε κάθε χώρα και έτσι λύουμε και το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει το κόσμο σήμερα. Ο εχθρός μας είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αυτών που ελέγχουν τα πετρέλαια (περισσότερο εταιρίες παρά χώρες) που χρηματοδοτούν διαφημίσεις, πολιτικούς κι άλλα οικονομικά συμφέροντα που ωφελούνται άτομα κι αδικούμαστε όμως όλοι. Μοιάζουμε με εκείνους τους απερίσκεπτους επιβάτες που βρίσκονται σε ένα λεωφορείο χωρίς φρένα που κατεβαίνει επικίνδυνα από το Τρόοδος και εμείς τσακωνώμαστε ποιά θέση θα πάρουμε.
Οι ελπίδες της Ανθρωπότητας είναι στραμμένες στο τέλος του χρόνου στο Παρίσι όπου θα έχουμε την Συνδιάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Κλιματική Αλλαγή (COP21), όπου καλούνται όλα τα Κράτη- Μέλη του Ο.Η.Ε. να καταλήξουν σε μια δεσμευτική δυναμική συμφωνία για να σωθεί η Ανθρωπότητα και το μέλλον του Πλανήτη μας. Θα τα καταφέρουμε; Οι ρεαλιστές και οι επιστήμονες είναι απαισιόδοξοι γιατί βλέπουν ότι η Διεθνής Κοινότητα είναι διαιρημένη και ο καθένας κοιτάζει σε επίπεδο κρατών και μεγάλων εταιρειών τα οικονομικά και στρατιωτικά τους συμφέροντα. Οι πολιτικοί, οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στην σύγχιση πως να επιβιώσουν πολιτικά, συγχίζοντας τη πολιτική με το σημερινό φαινόμενο να νομίζουν ότι μετά την εκλογή τους πολιτική είναι να εξηγήσεις στους ψηφοφόρους σου γιατί δεν κάνεις αυτά που τους υποσχέθηκες.
Η ελπίδα μας είναι να ξυπνήσει ο κάθε υπεύθυνος πολίτης σε κάθε χώρα και με οργανωμένα σύνολα να απαιτεί από αυτούς που εκλέγει να σοβαρευθούν και να συμπεριφέρονται όπως οι υπεύθυνοι γονείς να κάνουν το παν να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Στην νέα συμφωνία στο Παρίσι στη θέση του Πρωτοκόλλου του Κιότο πρέπει να αποφύγουμε τα προηγούμενα λάθη. Στο νέο Πρωτόκολλο πρέπει 1. να βρεθεί νομική δεσμευτική φόρμουλα για την συμμετοχή όλων των χωρών σε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κλιματικής αλλαγής (στο προηγούμενο χώρες που είναι υπεύθυνες για περισσότερο από 50% της παγκόσμιας μόλυνσης δεν το εφάρμοσαν ποτέ τους όπως η Κίνα, η Ρωσσία, ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία και Ν.Αφρική). 2. Νομική δέσμευση για εφαρμογή μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια (στο προηγούμενο μιλούσαν συνέχεια για μέτρα που σχεδόν ποτέ τους δεν εφαρμόσθησαν όπως η δημιουργία του πράσινου ταμείου στο Ντέρπαν στην COP17). 3. Χρηματοδότηση πρωτοβουλιών για πράσινη ανάπτυξη σε κάθε χώρα με το περιορισμό στρατιωτικών και αμυντικών δαπανών κατά 10% (σήμερα για την επιβίωση τους οι περισσότεροι πολιτικοί επικαλούνται την παγκόσμια οικονομική κρίση και κάνουν τη πάπια περιορίζοντας ακόμη και τα υφιστάμενα κονδύλια για το Περιβάλλον και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κλιματικής Αλλαγής).
Οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για την ευαισθητοποίηση της Παγκόσμιας Κοινωνίας για τη προστασία του Περιβάλλοντος είναι σημαντικές κι ήδη ως ο Πράσινος Πατριάρχης απεδέχθην πρόσκληση του Προέδρου της Γαλλίας κ. Ολάντ να είναι ένας εκ των σημαντικών ομιλητών στην Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών αρχές Δεκεμβρίου στο Παρίσι.
* Εκρόσωπος του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου Β’ σε Διεθνείς Οργανισμούς και επικεφαλής του Γραφείου Κλιματικής Αλλαγής και αντιμετωπίσεως της Φτώχειας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής