Μετά τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι καρφίτσωσε στο πέτο ένα φέιγ βολάν, που είχε πάνω του το εξάκτινο αστέρι και έγραφε «Jude», και φόρεσε και το εβραϊκό κιπά, χθες ένας άλλος αξιωματούχος έδειξε τα φιλοεβραϊκά του αισθήματα. Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής δήλωσε θιγμένος “ως Χριστιανός Ορθόδοξος” που δεν επετράπη το Άστρο του Δαβίδι το οποίο ταύτισε με τον Σταυρό!
Αφορμή ήταν τα αποκαλυπτήρια μνημείου που ήταν προγραμματισμένα για αύριο Κυριακή, 17 Μαΐου, αλλά αναβλήθηκαν με απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας εξαιτίας του εβραϊκού συμβόλου που θα ήταν χαραγμένο στο μνημείο.
Για το θέμα αντέδρασε και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο της Ελλάδος. Στο θέμα παρενέβη και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλαντζής, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ως Ορθόδοξος Χριστιανός αισθάνομαι βαθύτατα προσβεβλημένος για το θέμα που έχει ανακύψει διότι θα ήταν σαν να μας ζητά κάποιος να αφαιρέσουμε ή να αλλοιώσουμε, για “αισθητικούς λόγους”, το σημείο του σταυρού από τον τάφο των παππούδων μας που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς».
Στη δήλωσή του ο κ. Καλαντζής αναφέρει: «Ομολογώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί οποιοσδήποτε ότι πράγματι υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας, που ακυρώνει μια προγραμματισμένη εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου προορισμένου να μας θυμίζει την εξόντωση των ελλήνων εβραίων της Καβάλας από τους ναζί και τους συμμάχους τους με επιχείρημα την ύπαρξη ή το μέγεθος ή την απεικόνιση του θρησκευτικού συμβόλου της εβραϊκής θρησκείας. Η Καβάλα είναι γνωστή για τον πολιτισμό της, για τους φιλόξενους κατοίκους της, για τις φυσικές ομορφιές της, για την ύπαρξη σημαντικών ιστορικών μνημείων αλλά και για τη Λυδία, την πρώτη Ευρωπαία που βαφτίστηκε Χριστιανή. Είναι απίστευτα άδικο να περάσει στην ελληνική ιστορία και ως η πρώτη πόλη που αρνείται την φιλοξενία ενός μνημείου προς τιμήν των δικών της πολιτών, εβραϊκού θρησκεύματος, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί και τους συμμάχους τους.
Είμαι βέβαιος ότι οι κάτοικοι της Καβάλας, τόσο ως πρόσωπα όσο και ως συλλογικές μορφές έκφρασης, θα φροντίσουν ώστε, σύντομα, το μνημείο με την μορφή που αυτό έχει ήδη φιλοτεχνηθεί να βρεθεί στην θέση στην οποία ο Δήμος έχει αποφασίσει ότι θα φιλοξενηθεί.
Ως Ορθόδοξος Χριστιανός αισθάνομαι βαθύτατα προσβεβλημένος για το θέμα που έχει ανακύψει διότι θα ήταν σαν να μας ζητά κάποιος να αφαιρέσουμε ή να αλλοιώσουμε, για “αισθητικούς λόγους”, το σημείο του σταυρού από τον τάφο των παππούδων μας που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Οι έλληνες εβραίοι που δολοφονήθηκαν από τους ναζί δεν έχουν τάφο στο χώμα της πατρίδας μας για να κοσμεί την επιτύμβια στήλη του το άστρο του Δαβίδ, γιατί τάφος τους είναι ο ουρανός και η γη, εκεί που κατέληξαν οι στάχτες από τα κρεματόρια».