Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη-Μέρος Δεύτερο
“Η Εκκλησία ενώνει τους ανθρώπους και ειρηνεύει τις ψυχές. Αντίθετα, τα κόμματα διαιρούν και φανατίζουν” αναφέρει μεταξύ άλλων στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής εφ΄όλης της ύλης συνέντευξής του στο “Αγιορείτικο βήμα” ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών.
Μεταξύ άλλων σχολιάζει ζητήματα όπως αυτά των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αλλά και τα σύμφωνα συμβίωσης, ξεκαθαρίζει που πρέπει να παρεμβαίνει η Εκκλησία με το λόγο της, αναφέρεται στους διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς διαλόγους, επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εκκοσμίκευση και θυμάται τις εμπειρίες του από το Άγιον Όρος…
Ολόκληρο το δεύτερο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης έχει ως εξής:
7) Σε ποιο βαθμό πιστεύετε πως απειλείται η πίστη μας αλλά και η κοινωνία ολόκληρη από φαινόμενα γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, σύμφωνα συμβίωσης, υιοθεσίες παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και τα συναφή;
Την πίστη μας, δηλαδή την αλήθεια του Ευαγγελίου της σωτηρίας, κανείς και τίποτε δεν μπορεί να απειλήσει. Και η αξία της δεν αποτιμάται ούτε από το πόσοι την ακολουθούν ούτε και από το εάν και σε ποιο βαθμό την ενστερνίζεται η κρατική εξουσία με τους νόμους που ψηφίζει. Το ερώτημα είναι αν η νομιμοποίηση παρακμιακών φαινομένων και πρακτικών σαν αυτά που αναφέρατε (τα οποία καταδικάζει η Εκκλησία και απορρίπτει το ηθικό αισθητήριο του λαού μας), ωφελούν την κοινωνία ευρύτερα· αν στηρίζουν τον ιερό θεσμό της οικογένειας ή, αντίθετα, αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους και εκμαυλίζουν τη νέα γενιά. Πεποίθησή μου είναι ότι από την παροχή νομικής κάλυψης αυτών των καταστάσεων, η κοινωνική φθορά μακροπρόθεσμα θα είναι μεγάλη.
8) Είστε ένας Επίσκοπος που δε μιλάει συχνά, αλλά όταν το κάνει είναι πάντα εύστοχος, για αυτό το ερώτημα που ακολουθεί έχει ιδιαίτερη σημασία. Θα πρέπει να έχει λόγο η Εκκλησία στα δημόσια πράγματα; Ακόμη και στα πολιτικά δρώμενα; Ή μπορεί αυτό να αποτελέσει άλλοθι για όσους απεργάζονται το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας;
Επιτρέψτε στο ερώτημά σας αυτό να επαναλάβω ό,τι απάντησα προσφάτως σε ανάλογη ερώτηση τοπικής εφημερίδας του Παλαιού Φαλήρου. Οι Ιεράρχες ως υπεύθυνοι ποιμένες του χριστιανικού λαού οφείλουν να προασπίζονται την ορθή πίστη και να καθοδηγούν τους πιστούς στον δρόμο της χριστιανικής ζωής. Και από τον άμβωνα και με τη γραφίδα τους, ακόμη και μέσα από τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης. Επομένως έχουν λόγο, λόγο δημόσιο, υπεύθυνο και, βέβαια, πρωτίστως ποιμαντικό, δηλαδή καθοδηγητικό για τους πιστούς. Αυτό ενοχλεί ορισμένους, όταν δεν συμφωνούν ή όταν δεν τους αρέσουν οι θέσεις που οι επίσκοποι διατυπώνουν, πιστοί στις αρχές του Ευαγγελίου και στον τρόπο ζωής που η Εκκλησία προτείνει.
Αναφορικά με τα «πολιτικά δρώμενα» : αν εννοείτε τα κομματικά δρώμενα και τις διαμάχες και αντιπαραθέσεις του πολιτικού προσωπικού της χώρας, εμείς οι ιερωμένοι οφείλουμε να απέχουμε. Η Εκκλησία ενώνει τους ανθρώπους και ειρηνεύει τις ψυχές. Η Εκκλησία απεθύνεται σε πιστούς. Αντίθετα, τα κόμματα διαιρούν και φανατίζουν. Τα κόμματα θέλουν και επιδιώκουν να αποκτήσουν οπαδούς και ψηφοφόρους.
Άλλος χώρος, βέβαια, είναι τα εθνικά θέματα· θέματα, δηλαδή, ζωής και επιβίωσης του έθνους. Και στα θέματα αυτά ο ελληνικός Κλήρος, λόγω προσφοράς και θυσιών, είχε ανέκαθεν λόγο.
Και αυτό συνεχίζει να το κάνει μέχρι σήμερα. Το αξιώνει άλλωστε και ο πιστός λαός.
9) Με δεδομένη πλέον τη συνάντηση στα Ιεροσόλυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πάπα ποια είναι η άποψή σας για τους διαχριστιανικούς, αλλά γενικότερα τους διαθρησκειακούς διαλόγους;
Το θέμα είναι πελώριο και το αδικούμε όταν το συμπιέζουμε σε μορφή δημοσιογραφικού ερωτήματος, η απάντηση του οποίου εκ των πραγμάτων θα πρέπει να δοθεί από τον ερωτώμενο με μερικές φράσεις.
Η περιχαράκωση, η πολεμική, η αντιρρητική στάση αποτελούν φαινόμενα του παρελθόντος. Το άνοιγμα, η επικοινωνία, ο διάλογος για αμοιβαία γνωριμία και κατανόηση αποτελούν δεδομένα της εποχής μας· της σύγχρονης σκέψης και του συγχρόνου τρόπου ζωής.
Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να κατανοήσουμε και την εμφάνιση των «διαλόγων» σε εκκλησιαστικό και θρησκευτικό γενικότερα επίπεδο.
Καλοί, λοιπόν, κατ᾽ αρχήν και χρήσιμοι οι διάλογοι και από εκκλησιαστική σκοπιά. Μόνο μην καταλήξουμε να κάνουμε διαλόγους για τους διαλόγους. Διαλόγους μεταξύ ειδικών και τεχνοκρατών, τους οποίους ούτε παρακολουθεί ούτε κατανοεί το εκκλησιαστικό πλήρωμα. Διαλόγους ατέρμονες με τους ετεροδόξους και ετεροθρήσκους με τον ενδεχόμενο κίνδυνο να διασπαστούμε οι ορθόδοξοι μεταξύ μας ή να προκληθούν σχίσματα στους κόλπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Η Εκκλησία πορεύεται στα μονοπάτια της ιστορίας φυλάσσοντας με ζήλο τον θησαυρό της πίστεως και τον πλούτο της εν Χριστώ ζωής και εμπειρίας· πορεύεται όχι μόνο με τόλμη αλλά και με σύνεση και με διάκριση. Και πάνω απ᾽ όλα, με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. «Ώδε η σοφία εστίν» (Αποκ. 13,18).
10) Πιστεύετε πως γενικότερα ο χριστιανισμός δέχεται μια τεράστια πολεμική διεθνώς; Πως κρίνετε τον σύγχρονο διωγμό των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή;
Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, κατά τον προφητικό λόγο του δικαίου Συμεών «κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών» και είναι «σημείον αντιλεγόμενον» (Λουκ. 2,34). Αυτό επιβεβαιώνει η ιστορία. Ο διωγμός αποτελεί τον κλήρο μας. Η πολεμική κατά του Χριστού, της Εκκλησίας, των χριστιανών, θα συνεχίζεται «άχρι ού αν ήξει ο Κύριος» (Αποκ. 2,25). Δηλαδή, μέχρι τη δεύτερη Παρουσία Του.
Παρά ταύτα, δεν σας κρύβω ότι με λυπεί βαθιά το γεγονός ότι διώκονται σήμερα οι χριστιανοί σε τόπους, όπως η Μέση Ανατολή, στους οποίους γεννήθηκε, έζησε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Κύριός μας, προήλθαν οι Άγιοι Απόστολοι, συγκροτήθηκαν οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες και ονομάστηκαν οι πρώτοι αδελφοί μας, οι πρώτοι «μαθητές» «χριστιανοί» (Πράξ. 11,26).
11) Αποτελεί απειλή για την Εκκλησία η εκκοσμίκευση;
Η εισβολή του πνεύματος του κόσμου τούτου στον χώρο της Εκκλησίας, όποτε και σε όποιο βαθμό κι αν συνέβη, την έβλαψε. Το ίδιο ισχύει και για την εποχή μας. Η εκκοσμίκευση ως ρεύμα σκέψης ή ως πρακτική και τρόπος ζωής συνιστά απειλή για την Εκκλησία. Ακριβέστερα, για τα μέλη της Εκκλησίας, ποιμένες και ποιμαινομένους. Η Εκκλησία στρατεύεται μέσα στον κόσμο. Ωστόσο, οφείλει να μένει ανεπηρέαστη από το πνεύμα του κόσμου, ο οποίος κατά τόν λόγο του ευαγγελιστού Ιωάννου «εν τω πονηρώ κείται» (Α’ Ιω. 5,19).
Από τον φετινό εορτασμό της Υπαπαντής στην Καλαμάτα
12) Ποιες είναι οι εμπειρίες σας από το Άγιον Όρος;
Το τελευταίο τούτο ερώτημά σας, κ. Χατζηγιάννη, ανασκαλεύει μέσα μου αλησμόνητες εμπειρίες από τη γνωριμία και τις κατά καιρούς επισκέψεις μου στο Άγιον Όρος. Η επικοινωνία μου με το Όρος ξεκίνησε από τα φοιτητικά μου χρόνια. Γνώρισα, αναστράφηκα, και συνδέθηκα με πολλούς και σεβάσμιους Πατέρες. Ιδιαιτέρως τον γέροντα ηγούμενο της Μονής Διονυσίου Αρχιμ. Γαβριήλ και τον μοναχό Θεόκλητο Διονυσιάτη, από τους οποίους ωφελήθηκα πνευματικά τα μέγιστα. Από αγάπη και για πνευματική προετοιμασία παρέμεινα επί ένα συνεχές εξάμηνο προ της χειροτονίας μου στην Ι. Μονή Διονυσίου, στην οποία έλαβα και τη ρασοφορία από τον γέροντα Γαβριήλ, κατά παράκληση του μακαριστού Μητροπολίτου Ύδρας Ιεροθέου, ο οποίος και με χειροτόνησε Διάκονο και Πρεσβύτερο. Έτσι οι δεσμοί μου με τον ιερό τόπο και με πολλούς αγιορείτες πατέρες (από αυτούς ουκ ολίγοι έχουν αναπαυθεί εν Κυρίω) είναι στενοί και οι αναμνήσεις μου πολλές και συγκινητικές.