Του Χρυσοβαλάντη Παππά-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος:
3. Μητροπολίτης καταστάς ανίκανος προς εκπλήρωσιν των καθηκόντων του και μη υποβαλών παραίτησιν απαλλάσσεται τούτων κατόπιν αποφάσεως ειδικής Επιτροπής, αποτελουμένης εκ του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, η του νομίμου αναπληρωτού αυτού, ως Προέδρου και δύο καθηγητών της Ιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων της Χώρας, κατά την διαδικασίαν των επομένων παραγράφων.
Τί προβλέπει παρακάτω ο καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας μας; Διαδικασίες με τις οποίες μπορεί άμεσα να απαλλάξει από τα καθήκοντά του, Μητροπολίτη που πάσχει από κάποιο νόσημα εκ του οποίου καθίσταται ανίκανος να τελέσει τα βαριά καθήκοντα του Μητροπολίτου.
Επί Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Β’ η τριμελής Επιτροπή έχει επισκεφθεί τον Μητροπολίτη πρώην Κίτρους και Κατερίνης κύριο Αγαθόνικο και ήταν και πρώτη φορά που ενεργοποιούνταν το άρθρο 34 και τον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλιώτιδος κυρό Κύριλλο.
Και στις δύο περιπτώσεις η Τριμελής Επιτροπή που απαρτίζεται από σημαντικές προσωπικότητες κρίνει εάν ο Μητροπολίτης που από καιρό λείπει από τα Συνοδικά του καθήκοντα είναι σε θέση να λειτουργεί και να διοικεί την Μητρόπολή του.
Το τελευταίο διάστημα διαβάζουμε συχνά γιατί δεν έχει αποσταλεί ακόμη η Τριμελής Επιτροπή στον Μητροπολίτη Περιστερίου. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή σε πρόσφατα περιστατικά θα διαπιστώσουμε πως δεν ήταν πάντα ήρεμες αυτές οι αποστολές της Τριμελούς.
Για παράδειγμα ο μακαριστός πρώην Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος οποίος είχε αντιδράσει σθεναρά στην ενεργοποίηση του άρθρου 34 του Καταστατικού Χάρτη και απειλούσε με μηνύσεις και αγωγές. Το μοιραίο όμως τον πρόλαβε. Μία άλλη αντίδραση προς την αντίθετη κατεύθυνση ήταν του Μακαριστού Φωκίδας κυρού Αθηναγόρα, οποίος λίγο πριν την εξέτασή του από την Τριμελή παραιτήθηκε ή όπως του πρώην Καρπενησίου μακαριστού πια κυρού Νικολάου.
Η αλήθεια είναι πως η Σύνοδος καθυστερεί ώς προς την περίπτωση του κυρίου Χρυσοστόμου Ζαφείρη Μητροπολίτου Περιστερίου και αυτό μπορεί να δείχνει ανακολουθία όπως λένε πολλοί αλλά ίσως σοφά η Σύνοδος θέλει να προλάβει παρόμοιες αντιδράσεις με του Μακαριστού Κυρίλλου και να είναι χειρότερα τότε τα πράγματα για την εικόνα της Συνόδου. Γιατί στην περίπτωση του Περιστερίου μπορεί να είναι η σαρξ ασθενούσα το δε πνεύμα ΄να είναι ζωηρό και να αντιδρά. Η αλήθεια είναι πως το πότε αποχωρεί ένας Επίσκοπος από τα διοικητικά του καθήκοντα πρέπει να το αντιλαμβάνεται ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Το αντίθετο μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υστεροφημία του και κακό για την εκκλησιαστική ζωή της Επισκοπής του.