Επιμέλεια : Νίκος Κουρόγλου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Στην πραγματική διάσταση του εορτασμού των Χριστουγέννων αλλά και στα σύγχρονα στερεότυπα της κοινωνίας που αποτελούν αιτία να χάσουμε την πνευματική ωφέλεια του εορτασμού και του ηχηρού μηνύματος των χριστουγέννων, αναφέρεται σε αποκλειστικό άρθρο του στο « ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ » ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, τονίζοντας ότι πάνω από όλα πρέπει να είναι η αγνή αγάπη , όπως αυτή που έχουν τα παιδιά. Παράλληλα ο Ιεράρχης επισημαίνει την ιδιαίτερη σπουδαιότητα που έχει η γέννηση του Χριστού για την ανθρωπότητα καθώς επεξηγεί τις διαφορές στη προ χριστού εποχή και στην μετά χριστόν .
Ταυτόχρονα , καλεί τον λαό να δώσει μαρτυρία Χριστού , λέγοντας συγκεκριμένα ΄΄Στο σύγχρονο διχασμένο, αποπροσανατολισμένο και αλλοτριωμένο κόσμο, οι Χριστιανοί καλούμεθα, περισσότερο από άλλοτε να δώσουμε τη μαρτυρία μας, τη μαρτυρία της αγάπης, της ειρήνης και της ελπίδας, που έφερε στον κόσμο ο Υιός της Μαρίας΄…
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΥΡΟΥ ΣΤΟ « ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ »
΄΄Είναι γεγονός ότι για τα παιδιά, που οι ψυχές τους όλα τα γνωρίζουν και ας μην το ξέρουν, η χαρά των Χριστουγέννων δε βρίσκεται ούτε στα δώρα, ούτε στα πολύχρωμα στολίδια, όπως συνηθίζουμε να πιστεύουμε και να τους καλλιεργούμε, αλλά στο περίσσευμα της αγάπης.
Μιας αγάπης, μεγαλειώδης κορύφωση της οποίας είναι η Γέννησή του Κυρίου. Κάθε χρόνο, μαζί με το νεογέννητο «Υιό του Ανθρώπου» γενιέται η ελπίδα και σαρκώνεται η απόλυτη έννοια της Αγάπης και της Προσφοράς.
Με την ίδια λαχτάρα που τα μάτια των παιδιών κοιτάζουν τα γυαλιστερά στολίδια, τα παιχνίδια και τα γλυκά, με την ίδια λαχτάρα, τελικά, όλοι μας αναζητούμε αυτήν την αγάπη.
Πολλές φορές τη γυρεύουμε σε λάθος μέρος. Ξεγελιόμαστε από τη λάμψη του πανηγυριού και ψάχνουμε να τη βρούμε στον υλικό κόσμο που κατασκευάσαμε. Στον κόσμο που τελικά καταλαβαίνουμε καλύτερα. Αν γυμνώσουμε, όμως, την καρδιά μας από τα φανταχτερά περιτυλίγματα που εμείς της φορέσαμε, εκείνη θα βρει το φυσικό της χώρο εδώ, στην εκκλησία, στην αγάπη εκείνη που ουδέποτε εκπίπτει, στην αγάπη του Χριστού που γεννιέται, του Χριστού που γεννά εκείνη τη χαρά που δεν εξαρτάται από την καλή μας υγεία, την οικονομική και οικογενειακή μας κατάσταση, τη συντροφιά ή τη μοναξιά μας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, με διάφορα και κατά κανόνα έωλα επιχειρήματα παρατηρείται διαρκώς επεκτεινόμενο και εντεινόμενο το φαινόμενο της αποχριστοποίησης των Χριστουγέννων.
Οι ευχές για «Καλά Χριστούγεννα» αντικαθίστανται με το «Καλές Γιορτές». Και έτσι, σταδιακά εορτάζουμε «ά-Χριστα» Χριστούγεννα, μια εορτή χωρίς περιεχόμενο, χωρίς νόημα, με έντονο το στοιχείο του καταναλωτισμού, της ξέφρενης διασκέδασης, της σπατάλης χρόνου και χρημάτων, μια εορτή για «τους λίγους», για όσους έχουν και μπορούν να ξοδεύουν…
Και αν αυτό ίσχυε μόνο για τους μη Χριστιανούς ή όσους Τον αρνούνται, θα ήταν απολύτως κατανοητό….
Είναι, όμως, τόσο μεγάλη η αλλοτριωτική δύναμη της εποχής μας, τόσο ισχυρή η επίδραση των μαζικών μέσων επικοινωνίας, τόσο έντονη η επιβολή του καταναλωτισμού, που δεν έχουν αφήσει αλώβητους τους Χριστιανούς και μάλιστα τους νέους, οι οποίοι σταδιακά, χωρίς να το καταλάβουν, απομακρύνονται από το αληθινό, το γνήσιο νόημα των Χριστουγέννων…
[irp posts=”538453″ name=”Χριστούγεννα 2019: Η καθιέρωση εορτασμού την 25η Δεκεμβρίου”]
Μπορεί να θεωρηθεί τολμηρό, αλλά ο διωγμός του Βρέφους Ιησού συνεχίζεται αμείωτος, με άλλα μέσα, με άλλους τρόπους, με άλλους υποκινητές, αλλά με τον ίδιο πάντα σκοπό: την «Ψυχή του Παιδίου»! Στο σύγχρονο διχασμένο, αποπροσανατολισμένο και αλλοτριωμένο κόσμο, οι Χριστιανοί καλούμεθα, περισσότερο από άλλοτε να δώσουμε τη μαρτυρία μας, τη μαρτυρία της αγάπης, της ειρήνης και της ελπίδας, που έφερε στον κόσμο ο Υιός της Μαρίας.
Δύσκολο έργο, αλλ’ όχι ακατόρθωτο!
Επίτευγμα των ολίγων, σίγουρα!
Αλλά ποτέ δεν έκρινε την πορεία της ανθρωπότητας η ποσότητα, το πλήθος, η ισχύς.
Πάντα οι ολίγοι ανοίγουν τους νέους δρόμους της ζωής…. Αν, όμως, ο καθένας μας κάνει την υπέρβασή του και απελευθερωθεί από τα δεσμά του μίσους, της εμπάθειας, της εκδικητικότητας και της ανταπόδοσης, της προκατάληψης και του εγωισμού, αν «μαρτυρήσει» για το Χριστό, τότε είναι σίγουρο ότι μια νέα εποχή θα ανατείλει για την πατρίδα μας, για τον κόσμο ολόκληρο!
Στον αρχαίο παρηκμασμένο και διεφθαρμένο μέχρι τα έσχατα κόσμο, η Γέννηση του Ιησού Χριστού στο σταύλο της Βηθλεέμ έδωσε νέα πνοή, τον έβγαλε από τη βαρβαρότητα και του άνοιξε νέες προοπτικές, χωρίζοντας την ιστορία στα δύο, στην «προ Χριστού» και τη «μετά Χριστόν»!
Στο σύγχρονο παραπαίοντα, ανασφαλή και ηθικά εκβαρβαρούμενο κόσμο, η Γέννηση του Ιησού Χριστού στο «σταύλο» της καρδιάς μας είναι βέβαιο ότι θα τον αναζωογονήσει και θα σηματοδοτήσει και πάλι την ιστορία, διακρίνοντάς την και πάλι στα δύο, στην περίοδο «χωρίς το Χριστό» και στην περίοδο «μαζί με το Χριστό»!΄΄