Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις στον χώρο της Εκκλησίας για το νέο νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.
Η Εκκλησία και η Ανώτατη Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι δεν είχε διασαφηνιστεί η σχέση των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ) με τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ) καθώς και τα δύο αφορούσαν μεταλυκειακή βαθμίδα, πίστεψαν το κράτος που διασαφήνιζε ότι όλες οι ενέργειες γίνονται δήθεν για την αναβάθμιση του θεσμού συλλήβδην.
Δυστυχώς, στην πράξη διαπιστώνεται ότι η δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση διαλύεται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας: την προηγούμενη δεκαετία έκλεισαν τα μισά σχολεία της, τρία από τα εναπομείναντα μετατρέπονται τώρα σε ΣΜΥΚ, τα υπόλοιπα με τον τρόπο που πλέον λειτουργούν (μικτά, με ανύπαρκτο αμιγώς ιερατικό χαρακτήρα, χωρίς ποσόστωση για την εισαγωγή στις Θεολογικές Σχολές ή τις ΑΕΑ και με έλλειψη ισχυρών κινήτρων) και τις ρυθμίσεις που προβλέπονται σχετικά με την αύξηση ωρών, το αριθμητικό όριο των 120 μαθητών (παράλογο ειδικά για περιφερειακά σχολεία) και τη θεσμοθέτηση εισαγωγικών εξετάσεων στην πρώτη Γυμνασίου και στην πρώτη Λυκείου θα συρρικνωθούν και βαθμιαία με μαθηματική ακρίβεια θα εξαφανισθούν.
Όλα αυτά αυτονόητα θα έχουν συνέπειες και στις επόμενες βαθμίδες εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.
Το νέο σχέδιο νόμου εν ονόματι του εξορθολογισμού της εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης προβλέπει τη συγχώνευση των 4 Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και το κλείσιμο της Ακαδημίας Βελλάς και Θεσσαλονίκης.
Αυτό όμως δεν είναι εξορθολογισμός ούτε αναβάθμιση.
Χωρίς διάλογο και χωρίς σεβασμό των εργαζομένων , διδασκόντων – διοικητικών και φοιτητών, με ένα άρθρο σβήνονται ελπίδες όνειρα, σχέδια και προοπτικές επιστημονικές, οικογενειακές, εκκλησιαστικές και κοινωνικές.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλά στα Γιάννινα.
Με την κατάργηση της ΑΕΑ Βελλάς στερείται όλη η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος και η Θεσσαλία το μοναδικό τριτοβάθμιο ίδρυμα Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Είναι θέμα κοινής λογικής και ισόνομης πολιτικής να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής, η ιστορία και το έργο 110 και πλέον ετών, οι φωνές διαμαρτυρίας και συμπαράστασης εκατοντάδων Βελλαϊτών, τοπικών αρχόντων, του πολιτικού κόσμου και σύμπαντος του λαού της Ηπείρου και να διατηρηθεί η ΑΕΑ Βελλάς.
Η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων εδρεύει πλησίον του ακριτικού, αλλά και ηρωικού Καλπακίου, 20 χιλιόμετρα από την Ελληνοαλβανική μεθόριο.
Η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση στη Βελλά έχει μακραίωνη ιστορία και πολυμορφία εκπαιδευτικών σχημάτων με τις απαρχές της λειτουργίας της από την περίοδο ακόμα της τουρκοκρατίας υπό διάφορες ονομασίες και μορφές.
Ο εκκλησιαστικός χαρακτήρας της Σχολής και η προσφορά της προς την Εκκλησία, την Πολιτεία και την παιδεία του γένους μας, υπήρξε διαχρονικός και σταθερός μέσα από όλα τα εκπαιδευτικά σχήματα με τα οποία λειτούργησε από την ίδρυσή της.
Χιλιάδες κληρικών και εξόχων προσωπικοτήτων του ελληνικού βίου έχουν γαλουχηθεί στις τάξεις της.
Η ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων εκπληρώνει στο μέγιστο δυνατό τον στόχο της ίδρυσής της, έχοντας αποδώσει κατά την 15ετή λειτουργία της εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους, οι οποίοι υπηρετούν σε διάφορες υπηρεσίες, και αποτελούν σημαντικά στελέχη στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στα πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής και στις απανταχού Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Η Σχολή συνεχίζει σταθερά να έχει ζωντανή παρουσία, από την ακριτική αυτή περιοχή της πατρίδας μας, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτήν την ιστορία, όπως και πολλών άλλων εκκλησιαστικών σχολών, έρχεται τώρα με ένα νόμο να σβήσει το Υπουργείο Παιδείας, προκαλώντας σοβαρή κοινωνική αναταραχή σε μία δύσκολη για την πατρίδα μας περίοδο.