Του Γιώργου Θεοχάρη
Ενώ το Χαλέπι σχεδόν έχει απελευθερωθεί από τους τρομοκράτες, η κατάσταση των χριστιανών στην πόλη έχει ως εξής. Πριν τον πόλεμο υπήρχαν στο Χαλέπι περίπου 40.000 Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Αυτήν την στιγμή παραμένουν σε αυτήν ανοικτά περίπου 2.000 σπίτια Ορθοδόξων, άλλα με ολόκληρες οικογένειες, και άλλα με 1 ή 2 κατοίκους, γεγονός που σημαίνει ότι οι Ορθόδοξοι στην πόλη είναι περίπου 3.000 με 4.000. Οι υπόλοιποι μετανάστευσαν είτε μέσα στην Συρία, σε πιο ειρηνικές περιοχές, είτε στο εξωτερικό, στο Λίβανο, στην Ελλάδα, στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και ελάχιστοι στις ΗΠΑ και στον Καναδά.
Στην πόλη του Χαλεπίου υπήρχαν πριν τον πόλεμο χριστιανοί 18 διαφορετικών δογμάτων, Ορθόδοξοι, Συροϊακωβίτες, Καθολικοί, Ουνίτες, Αρμένιοι, Αρμενοκαθολικοί, Προτεσταντες κ.λπ. Όλοι αυτοί είχαν πολλές εκκλησίες ή και μοναστήρια.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία των καθολικών, καθώς το Χαλέπι θεωρείται η πύλη της Ανατολής και το Βατικανό έριχνε μεγάλο βάρος σε αυτό.
Αυτήν την στιγμή στην πόλη λειτουργεί μόνο μία χριστιανική εκκλησία, η ορθόδοξη του Προφήτη Ηλία, που είναι και ο Μητροπολιτικός Ναός του Χαλεπίου.
[irp posts=”317293″ name=”Ο Συριακός Στρατός μία ανάσα από την απελευθέρωση του φημισμένου Κάστρου του Χαλεπίου (ΦΩΤΟ)”]
Όλες οι άλλες βομβαρδίστηκαν και τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
Οι «φιλειρηνικοί» τζιχαντιστές, που μέχρι σήμερα με κάθε τρόπο υποστηρίζει η Δύση, με τις μεγάλες ανθρωπιστικές ευαισθησίες της, είχαν ιδιαίτερο στόχο τους τις χριστιανικές εκκλησίες, με σκοπό να διώξουν τους χριστιανούς και να εξαφανίσουν κάθε χριστιανικό στοιχείο από την πόλη.
Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί η Εκκλησία της Κοιμήσεως Παναγίας, η οποία ήταν η παλαιά μητρόπολη, όπου στεγαζόταν πριν τον πόλεμο σημαντικό μουσείο βυζαντινών εικόνων.
Ο ναός του Προφήτου Ηλία υπέστη βομβαρδισμούς στη διάρκεια του πολέμου από τους τζιχαντιστές, αλλά ευτυχώς χωρίς καθόλου θύματα και χωρίς σοβαρές υλικές ζημιές.
Στην πόλη παρέμειναν σε όλη τη διάρκεια του πολέμου οι λίγοι ορθόδοξοι ιερείς της, με επικεφαλής τον πρωτοσύγκελλο π. Μωυσή, καθώς και λίγες μοναχές.
Η ζωή στην πόλη παραμένει δύσκολη, σχεδόν μαρτυρική, καθώς το ρεύμα κόβεται συχνά, όπως και το νερό, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις βασικών αγαθών.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν εικόνες από το χριστιανικό Χαλέπι πριν και μετά τον πόλεμο.