Του Γιώργου Θεοχάρη
Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου στο «Αγιορείτικο Βήμα»
«Με μεγάλη καχυποψία, βλέπω την Χρυσή Αυγή απέναντι στην Ορθοδοξία», σημειώνει ο Ιεράρχης. Ταυτόχρονα παίρνει αποστάσεις από τα κόμματα της Αριστεράς για το μεταναστευτικό και για το ίδιο θέμα εξαπολύει «πυρά» κατά της «Χρυσής Αυγής» για τη «απαράδεκτη στάση τους», όπως λέει.
Σε συνέντευξή του στο «Αγιορείτικο Βήμα» ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου κάνει λόγο για «είσοδο εχθρών» μέσω της μετανάστευσης, βλέπει «μία ειρηνική εισβολή στην Ελλάδα», εξηγώντας ότι, «Παλαιότερα οι εχθροί ερχόντουσαν με όπλα, σήμερα ενδεχόμενος να έρχονται με αυτή τη μορφή».
Και συμπληρώνει «Δεν είναι τυχαίο, έχουμε ένα ξεχείλισμα του Ισλάμ σε ένα χώρο κατά παράδοση χριστιανικό. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».
Βέλη κατά της «Χρυσής Αυγής»
«Η Ορθοδοξία της Χρυσής Αυγής δεν δείχνει να έχει κάποια σχέση με την Ορθοδοξία της Εκκλησίας. Όλες αυτές οι κραυγές μίσους πως μπορούν να συμβιβαστούν με το ευαγγέλιο της αγάπης; Με μεγάλη καχυποψία, βλέπω την Χρυσή Αυγή απέναντι στην Ορθοδοξία»,εξηγεί ο μητροπολίτης
Και ο Χίτλερ είχε τους λεγόμενους, ντόιτσε κρίστιανς , τους Γερμανοχριστιανούς. Αυτοί ήταν οι μεγαλύτεροι εγκληματίες, αργότερα βρέθηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως .
Και φυσικά δεν μπορώ να ανεχθώ την αφέλεια ορισμένων αριστερών κομμάτων για τη στάση απέναντι στο μεταναστευτικό», τονίζει ο Επίσκοπος.
«Οι ρατσιστικές θέσεις οι οποίες ακούγονται από μέρους κυρίως της Χρυσής Αυγής αλλά και από άλλους παρόμοιους κύκλους, χριστιανικά είναι απαράδεκτες, δεν συμβιβάζονται με το ευαγγέλιο της αγάπης. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους «αγαπάτε τους εχθρούς ημών» , συνεχίζει.
Αποστάσεις από Αριστερά
«Από την άλλη μεριά όμως οφείλουμε να μην είμαστε αφελείς, επιτρέψτε μου την έκφραση, χαζοχαρούμενοι…», λέει χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας είπε, «Αυτό το Σολωμού, «πάντα ανοιχτά, παντά άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σας», έχει διαχρονική ισχύ και ιδιαίτερα σε δύσκολες ώρες , εποχές και καταστάσεις, όπως οι σημερινές.
Δεν πρέπει να δεχτούμε αυτό που λέγεται από πολλούς ότι όσοι έρχονται στην Ελλάδα είναι τα θύματα μιας κακής μοίρας ή άσχημης καταστάσεως. Πολλοί από αυτούς μπορεί να είναι δραπέτες φυλακών ακόμα και πράκτορες και δεν υπάρχει κανένας για να μας βεβαιώσει για το αντίθετο. Βλέπουμε μία ειρηνική εισβολή.
Παλαιότερα οι εχθροί ερχόντουσαν με όπλα, σήμερα ενδεχόμενος να έρχονται με αυτή τη μορφή.
Δεν είναι τυχαίο, έχουμε ένα ξεχείλισμα του Ισλάμ σε ένα χώρο κατά παράδοση χριστιανικό. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Υπάρχει μία σαφέστατη αλλοίωση του πληθυσμού χωρίς να σημαίνει αυτό ότι πρέπει να φερθούμε απάνθρωπα σε αυτούς τους ανθρώπους.
Πρέπει όμως να τους αντιμετωπίσουμε λογικά».
«Πως μ’ αντιμετώπισαν όταν πήγα μετανάστης στην Αυστραλία»
« Όταν πήγα πριν 25 χρόνια στην Αυστραλία για να μου επιτραπεί η είσοδος, παρότι που πήγαινα επίσημα καλεσμένος από την Αρχιεπισκοπή για να εργαστώ εκεί και με εξασφαλισμένη τη δουλειά, μου πέρασαν από σαράντα κύματα . Αλλεπάλληλες εξετάσεις, ποινικό μητρώο, θέματα υγείας μέχρι που με ζύγισαν…
Εξονυχιστικό έλεγχο, σωματικό, ηθικό και υλικό!
Κατόπιν μου είπαν, ελάτε. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι , μπάτε σκύλοι και αλέστε και αλεστικά μη δώσετε …. », υπογραμμίζει ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου.
Οι λαθρομετανάστες στην Αυστραλία
«Μία φορά είχε έρθει στην Αυστραλία, ένα καράβι με ασιάτες λαθρομετανάστες τους οποίους ο τότε αρμόδιος υπουργός Φίλιπ Ράντοκ, γνωστός και φίλος, τους έβαλε σε ένα καράβι όπως ήταν και τους έστειλε σε ένα νησί στη μέση του ειρηνικού ωκεανού που ανήκει στην Αυστραλία.
Και τους λέει, εδώ νερό και ψωμί θα έχετε. Εγώ δεν θα διαλύσω τη χώρα από αφέλεια. Εάν μετά από ένα εξονυχιστικό έλεγχο κάποιοι από αυτούς δούμε ότι μπορούν να ενταχθούν στην Αυστραλιανή κοινωνία, εντάξει το συζητάμε. είχε πει.», είπε αναφορικά με τα όσα έζησε στη μακρινή ήπειρο .
Ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα…
«Η Ελλάδα που είναι σε μία ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς ούτε χαζοχαρούμενοι αλλά ούτε απάνθρωποι και ρατσιστές .
Κάπου στη μέση υπάρχει η χρυσή τομή. Ρώτησαν τη… καμήλα κάποτε, στον ανήφορο ή στον κατήφορο σ΄ αρέσει; Και λέει, χάθηκε ο ίσιος δρόμος…» , αναφέρει χαρακτηριστικά.