Η φιλανθρωπία που έχει αξία για τον Θεό
Από Ορθόδοξο Βηματοδότη για το Βήμα Ορθοδοξίας
Κατά τη συνομιλία που είχε ο άγιος Σεραφείμ του Σαρόφ με τον Νικόλαο Μοτοβίλοφ, του αποκάλυψε, θεωρητικά και εμπειρικά, τον σκοπό της χριστιανικής ζωής που είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.
Στην ίδια συνομιλία ο άγιος του εξήγησε ότι όλοι αυτοί που στο ερώτημά του «ποιός είναι ο σκοπός της πνευματικής ζωής», που απασχολούσε τον Νικόλαο Μοτοβίλοφ από την παιδική ηλικία του, τού απαντούσαν ότι είναι οι καλές πράξεις, έκαναν κάποιο σφάλμα. Μπέρδευαν δηλαδή τα μέσα με τον σκοπό.
Οι αρετές και οι καλές πράξεις, οι φιλανθρωπίες, οι ελεημοσύνες, οι νηστείες κ.λπ. είναι τα μέσα για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος, που είναι ο σκοπός της πνευματικής ζωής.
Στην ίδια συνομιλία ο άγιος Σεραφείμ του Σαρόφ απαντά και στο πολύ σημαντικό ερώτημα, που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, τί γίνεται με τις καλές πράξεις αυτών που δεν πιστεύουν στον Χριστό.
Ο άγιος λέει ότι μόνο όσα καλά έργα γίνονται στο όνομα του Χριστού έχουν αιώνια αξία και αυτά μπορούν να σώσουν τον άνθρωπο. Αυτά είναι που δεν θα κατακαούν στην Δευτέρα Παρουσία σαν άχυρα, αλλά θα μείνουν αθάνατα.
Όσα καλά έργα δεν γίνονται στο όνομα του Χριστού, αυτά, εάν ο άνθρωπος που τα έχει κάνει, πιστεύσει αργότερα στο Χριστό, θεωρούνται από τον Θεό ότι έγιναν στο όνομα του Χριστού και είναι σωτήρια. Εάν όμως ο άνθρωπος δεν πιστεύσει στον Χριστό, τότε χάνονται μαζί με αυτόν.
[irp posts=”326491″ name=”Μήπως θέλεις να σώσεις την ψυχή σου χωρίς μεγάλο κόπο;”]
Βέβαια, τα καλά έργα ενός απίστου ανθρώπου μπορεί να συγκινήσουν τον Θεό και να οδηγήσει αυτόν τον άνθρωπο στην αληθινή πίστη.
Και ο άγιος Σεραφείμ αναφέρει την χαρακτηριστική περίπτωση του Κορνηλίου του εκατοντάρχου, οι ελεημοσύνες του οποίου εισακούστηκαν από τον Θεό και τον οδήγησε στην αληθινή πίστη, μέσω αγγέλου και στη συνέχεια του αποστόλου Πέτρου. Έτσι τα καλά έργα που έγιναν από τον Κορνήλιο πριν πιστεύσει στον Χριστό, όταν ακόμη ήταν ειδωλολάτρης, θεωρήθηκαν ότι έγιναν στο όνομα του Χριστού.
Συνεπώς, δεν πρέπει να γελιόμαστε:
Ελεημοσύνες κάνουν πολλοί. Ακόμη και το στυγερό Ισλαμικό Κράτος και η Αλ-Κάιντα έχουν κάποιες μορφές φιλανθρωπίας. Καλά έργα κάνουν και οι Μασόνοι, οι Ρόταρι, δισεκατομμυριούχοι όπως ο Σόρος, και πολλοί άλλοι.
Εφόσον οι ελεημοσύνες αυτές δεν γίνονται στο όνομα του Χριστού, δεν μπορούν να σώσουν τον άνθρωπο.
Κάποτε κάποιος κληρικός συζητούσε με έναν χριστιανό, ο οποίος συμμετείχε σε Ροταριανό Όμιλο.
Ο κληρικός προσπαθούσε να τον αποτρέψει από την συμμετοχή αυτήν, ενώ ο χριστιανός προσπαθούσε να πείσει τον κληρικό ότι είναι καλή η δραστηριότητα αυτή, καθώς οι Ρόταρι κάνουν διάφορες φιλανθρωπίες, π.χ. πηγάδια στην Αφρική κ.λπ.
Ο κληρικός τότε τον ρώτησε: «στις συναντήσεις σας αναφέρετε ποτέ το όνομα του Χριστού;».
Η απάντηση ήταν «όχι».
-Οι φιλανθρωπίες αυτές στο όνομα τίνος γίνονται; Γίνονται στο όνομα του Χριστού;
Η απάντηση ήταν επίσης «όχι» και ότι γίνονται στο όνομα της οργάνωσης, αφού βασικός όρος που τίθεται σε τέτοιες φιλανθρωπικές δραστηριότητες, που συντονίζονται από Ροταριανά Κέντρα των ΗΠΑ, είναι στο έργο να δηλώνεται στο έργο εμφανώς ότι πραγματοποιήθηκε με χορηγία των Ρόταρι.
Για αυτό τον λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η ενίσχυση της φιλανθρωπικής δραστηριότητας της Εκκλησίας και όχι παγκόσμιων οργανώσεων με τεράστια διαφήμιση παγκοσμίως, αλλά που δεν δρουν στο όνομα του Χριστού, όπως π.χ. η UNISEF, καθώς η φιλανθρωπία για έναν χριστιανό δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά γίνεται για την δόξα του Χριστού (για να δουν τα καλά έργα σας και να δοξάσουν τον Πατέρα σας στους ουρανούς, λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο). Και κάθε φιλανθρωπική δραστηριότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει επάνω της τη σφραγίδα του Χριστού.
Ο Θεός δεν έχει ανάγκη από την φιλανθρωπία μας. Εάν ήθελε, σε 1 λεπτό, ἐσωζε από υλικής πλευράς όλο τον κόσμο. Ο σκοπός της φιλανθρωπίας είναι, μέσω αυτής, να μοιάσουμε προς τον Χριστό.
Για αυτό θα πρέπει ο ανθρωπος να μην κάνει τα έργα φιλανθρωπίας από ανθρωπαρέσκεια ή ματαιοδοξία, αλλά αθόρυβα και ταπεινά, για τον Χριστό.