Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων: Η κατάργηση δηλ. των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Σχολών Πυλαίας Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων, και η ίδρυση του Τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών!
Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Στον ιστότοπο https://www.voria.gr/article/antisyntagmatiki-gia-ste-i-katargisi-tis-ekklisiastikis-akadimias-thessalonikis ,διαβάζουμε:
«Αντισυνταγματική» για το ΣτΕ η κατάργηση της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
Απόφαση – γροθιά του τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγε φοιτητής της Ακαδημίας – Στην ολομέλεια η τελική κρίση. «Υποβαθμίζεται η κατάρτιση ιερέων από τη Βόρεια Ελλάδα», αναφέρεται στο αιτιολογικό.
Το τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου παραπέμπει στην Ολομέλεια την τελική κρίση για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων με τις οποίες αποφασίστηκε η κατάργηση της Ακαδημίας. Μάλιστα στη σχετική απόφαση γίνεται εκτενής αναφορά σε λόγους που συνδέονται με την υποβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα, όπου πλέον δεν θα λειτουργεί καμία εκκλησιαστική σχολή ανώτερης εκπαίδευσης.
Επίσης στο αιτιολογικό αναφέρεται:
«Δεν προκύπτουν, επί τη βάσει συγκεκριμένων στοιχείων, οι σχετικοί με την ορθολογική οργάνωση της τριτοβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης λόγοι που υπαγόρευσαν την επίμαχη ρύθμιση του άρθρου 241 του ν. 4823/2021 με την οποία παύει η λειτουργία της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης».
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε θεωρητικά να επηρεάσει και την ιστορία του κλεισίματος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς.
Αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η μία εκ των δύο αποτυχιών της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων. Καθότι διελύθησαν ιστορικά Ακαδημαικά Ιδρύματα στην Βόρεια Ελλάδα άνευ αποχρώντος λόγου μόνο και μόνο για να εξυπηρετείται η Νότια Ελλάδα κ τα νησιά της. Έτσι πολλοί φοιτητές αναγκάστηκαν να γίνουν μετανάστες στην ίδια τους την πατρίδα . Καί από Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα μετοίκησαν άλλοι στο κλεινόν άστυ και άλλοι στην μεγαλόνησο. Και υποχρεώθηκαν έτσι να βρουν νέα στέγη, πέραν των αναγκαίων μετακινήσεων π.χ. από Αλεξανδρούπολη- Φλώρινα- Ιωάννινα μέχρι Κρήτη! Και το εκπαιδευτικό προσωπικό αναγκάστηκε να διαρπαρεί “τήδε-κακείσε”!
Στην προκειμένη περίπτωση το κοινό ερώτημα είναι γιατί, όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο, οι αρμόδιες νομικές επιτροπές του Κράτους δεν είδαν ότι κάτι δεν πάει καλά; Ότι αυτό που πάει να γίνει δεν εξυπηρετεί πρακτικά, άν το εκλάβουμε έτσι, να μετακινούνται ιερείς απομακρυσμένων μεθορίων περιοχών από την μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη, αφήνοντας τις ενορίες τους για μακρά χρονικά διαστήματα χωρίς να εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες των περιοχών τους.
Και δυστυχώς τότε οι οικείοι μητροπολίτες “αγρόν ηγόραζον” όταν δηλ. γινόταν αυτή η αφαίμαξη από τις μητροπόλεις τους. Καί τώρα; Τί μέλλει γενέσθαι; Δεν είναι βέβαιο ότι μετά και την πιθανόν αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ θα επανέλθει η λειτουργία αυτών των Σχολών που με επιπολαιότητα έκλεισε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.
Και να δούμε τώρα και την δεύτερη αποτυχία της εν λόγω ΓΓΘ. Είναι η ίδρυση του Τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου κατά τα τρία τελευταία έτη εισήχθησαν: 13 φοιτητές/τριες το 2021, το 2022 τέσσερις (4) και το 2023 μόνο δύο
(2)!
Η Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών είναι αλήθεια ότι με βάση το σκεπτικό της ίδρυσής της θα ενίσχυε την εξωστρέφεια του ΑΠΘ και θα έφερε πιο κοντά μουσουλμάνους και χριστιανούς, δημιουργώντας έτσι μία διαφορετική επιστημονική προσέγγιση μεταξύ των δύο θρησκειών.
Όμως αυτή η προσδοκία φαίνεται ότι δεν έφερε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα. Παρόλο τον θόρυβο που είχε τότε ξεσηκώσει η αναγγελία της ίδρυσής του, το Υπουργείο Παιδείας και ειδικά οι υπεύθυνοι στην ΓΓΘ προχώρησαν χωρίς καν να λάβουν υπόψη τις παραμέτρους της τυχόν αποτυχίας του εγχειρήματος.
Αυτό το εγχείρημα είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργεί με εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, που για τους λίγους φοιτητές/τριες να αντιστοιχούν και να δαπανώνται υπέρογκα ποσά.
Έκλεισε λοιπόν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων δύο ιστορικές Ανώτατες Ακαδημίες, της Πυλαίας Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων, και άνοιξε μία προβληματική Κατεύθυνση, διότι ήταν ορατά τα σημάδια αυτής της αποτυχίας, καθόσον το κλίμα στις μουσουλμανικές μειονοτικές περιοχές της Θράκης δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα και δεν ήταν ώριμο για αυτή την πρωτοβουλία, παρόλη την συνηγορία και των τεσσάρων μητροπολιτών της.
Και το ερώτημα προς τον κ. Υπουργό Παιδείας που τίθεται είναι: μέχρι πότε θα λειτουργεί εις βάρος των φορολογουμένων Ελλήνων αυτό το Τμήμα κσί πότε θα στέρξει στο Υπουργειό Παιδείας και στην Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων να ξανανοίξει τις καταργηθείσες Ανώτατες Εκκλησιαστικές Σχολές;