ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΚΡΑΤΟΣ, ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- Ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, ανοίγει τα χαρτιά του για την Εκκλησία, τον Θρησκευτικό τουρισμό, το Άγιον Όρος, τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και την αρμονική συνεργασία τους, στον δημοσιογράφο της ΕΣΗΕΑ και εκδότη του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Γιώργο Θεοχάρη.
Ταυτόχρονα, απαντά στην πικρία που εκφράζει μέρος του λαού της Εκκλησίας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς εν μέσω πανδημίας. Επίσης, εγκωμιάζει το θεάρεστο των κληρικών, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και των μητροπολιτών της Ελλαδικής Εκκλησίας αλλά και των νέων ανθρώπων που συνδράμουν σε αυτό. Ιδιαίτερης σπουδαιοότητας είναι όσα αναφέρει για τον προσκηνυματικό τουρισμό στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
-κ. Υπουργέ, πως βλέπετε τη συνεργασία Εκκλησίας και κράτους, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι εν μέσω πανδημίας «τραυματίστηκε σοβαρά», λέγοντας ότι ως κυβέρνηση «στοχεύσατε» την Εκκλησία, τους ιερωμένους και τον θρησκευόμενο κόσμο;
Αγαπητέ κ. Θεοχάρη, είναι αυτονόητο ότι το Κράτος και η Εκκλησία πρέπει να καλλιεργούν συστηματικά και με συνέπεια μια απόλυτα αρμονική συνεργασία, προκειμένου να πσυνεισφέρουν, όσο περισσότερο γίνεται, στην ιερή κοινή προσπάθεια ανόρθωσης του επιπέδου ζωής των συνανθρώπων μας. Και αυτό κάνουν.
Στο σημείο αυτό κρίνω επιβεβλημένο να συγχαρώ την Εκκλησία της Ελλάδος για το εξαιρετικά σπουδαίο κοινωνικό έργο το οποίο επιτελεί αθόρυβα, μεθοδικά, αποτελεσματικά, ανθρώπινα. Έτσι όπως το οριοθετεί η διδασκαλία του Ιησού Χριστού. Έτσι όπως το επιβάλλουν οι τεράστιες ανάγκες της εποχής μας. Έτσι όπως το επιτάσσει η Πίστη μας.
Ένα θεάρεστο έργο που η Εκκλησία της Ελλάδος το φέρει εις πέρας σε καθημερινή βάση, χάρη στις άοκνες προσπάθειες αφανών ηρώων που βρίσκονται στους κόλπους της και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτήν. Στο Όνομα του Θεού και του αναξιοπαθούντα Συνανθρώπου τους. Ανάμεσα στους ήρωες αυτούς, βλέπω τους αφοσιωμένους στο μήνυμα της χριστιανικής αγάπης κληρικούς μας, τους εθελοντές και τις εθελόντριες των ιερών ναών μας, τους νέους και τις νέες αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία που θέλουν όλοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στον αναξιοπαθούντα αδελφό τους.
Όλους αυτούς που με το υστέρημα τους στηρίζουν πολλαπλά τις αξιέπαινες πολυεπίπεδες δράσεις και πρωτοβουλίες της Εκκλησίας μας, στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελπίδας και αγάπης στον πονεμένο συνάνθρωπο, σε αυτόν που σήμερα υποφέρει και ζητά απελπισμένα κατανόηση, βοήθεια, συμπαράσταση.
Όλοι αυτοί υποστηρίζουν τις εκατοντάδες δομές της Εκκλησίας, προσθέτοντας σημαντικό περίσσευμα αγάπης για να κρατιέται η κοινωνική συνοχή στη χώρα μας. Είμαι λοιπόν ειλικρινά περήφανος για το έργο που επιτελείται από την Εκκλησία της Ελλάδος. Και βαθύτατα ευγνώμων ως Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Εκκλησία και η Πολιτεία σφράγισαν πρόσφατα μια σημαντική πολυεπίπεδη συνεργασία που συνίσταται στο να μπορεί η Εκκλησία να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της για να στηρίζει το σημαντικό κοινωφελές έργο της, διατηρώντας παράλληλα και μια οικονομική αυτεξουσία.
Το όραμα έτσι του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, προς τον οποίο αξίζει μόνο βαθύτατος σεβασμός και ευγνωμοσύνη για το τεράστιο ποιμαντικό έργο του, γίνεται πραγματικότητα και αυτό δεν ήταν άλλο από τη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ’ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που έχει στα χέρια της.
Υπό το φως όλων όσων προανέφερα, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι καμία απολύτως ενέργεια της Πολιτείας στη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο δοκιμασίας που πέρασε ολόκληρος ο κόσμος με τη πανδημία δεν στρεφόταν κατά της Εκκλησίας, των ιερωμένων και του χριστεπώνυμου λαού. Είναι εσφαλμένο και άδικο να υπάρχει η παραμικρή σκιά ή αμφιβολία στη σκέψη κάποιων συνανθρώπων μας ότι θα ήταν ποτέ δυνατό να πληγώσει έστω και ελάχιστα η επίσημη Πολιτεία την Εκκλησία. Υπήρξε ανοικτός διάλογος, ειλικρινής αλληλενημέρωση, σύμπλευση έναντι όλων εκείνων που προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν τη κρίση. Να επισημάνω τέλος ότι ο διάλογος αυτός με την Εκκλησία δεν είναι περιστασιακός αλλά αποδεδειγμένα στοχεύει και επιτυγχάνει την επίλυση σημαντικών εκκρεμών ζητημάτων.
⁃ Ο Θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ενα εργαλείο πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα αλλά και κατά τόπους των περιοχών που διαθέτουν μνημεία της ορθοδοξίας αλλά και μοναστήρια και Ναούς που είναι δημοφιλείς στον λαό;
κ. Θεοχάρη, σας ευχαριστώ για την ερώτηση και για την ευκαιρία που μου δίνετε να υπενθυμίσω ότι τόσο
στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα ελληνικά νησιά, η θρησκεία και η πίστη είναι πανταχού παρούσες. Από το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα μέχρι την Πάτμο και την Κρήτη και από το Αιγαίο μέχρι το Ιόνιο,την Πελοπόννησο και την Κεντρική Ελλάδα. Η χριστιανική πίστη εκφράστηκε πολλαπλώς στο πέρασμα των αιώνων, φιλοτεχνώντας μοναστήρια, εκκλησίες και ξωκκλήσια μεγάλης θρησκευτικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Είναι μια πίστη που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ελληνισμού και πόλο έλξης για τους περισσότερους που θέλουν να επισκεφθούν τη Πατρίδα μας.
Οι μονές της Ελλάδας αποτελούν για όλον τον ορθόδοξο κόσμο σημαντικά προσκυνήματα- σταθμούς και σημεία αναφοράς, στα θρησκευτικά ταξίδια στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου» αποτελούν μια κλασσική και πασίγνωστη διαδρομή στα ίχνη του λεγόμενου «Αποστόλου των εθνών». Επίσης, τα υποβλητικά Μετέωρα όπoυ ο ασκητισμός στην
περιοχή ξεκίνησε από τον 11 ο αιώνα.
Αυτή τη ξεχωριστή πτυχή της εικόνας της Πατρίδας μας προωθούμε συστηματικά στο εξωτερικό, γιατί αποτελεί προστιθέμενη αξία στην όλη προσπάθεια μας. Κυρίως όμως αποτελεί ιερό καθήκον μας να αναδεικνύουμε τη μακραίωνη πορεία μας όχι μόνο στο κόσμο της Ορθοδοξίας αλλά και της πνευματικότητας.
Στην προσπάθεια που κάνει δηλαδή, ανέκαθεν ο Άνθρωπος να ξεπεράσει την ύλη και το εφήμερο και να έλθει σε πραγματική επαφή με την επέκεινα Αλήθεια που τον ελευθερώνει, τον ηρεμεί, του δίνει δύναμη να συνεχίσει τους αγώνες του στη ζωή.
⁃ Τι έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση από την στιγμή που αναλάβατε τα ηνία της Υπουργείου Τουρισμού; Η συνεργασία σας με τα επίσημα όργανα της Εκκλησίας για τον προσκυνηματικό τουρισμό πως είναι; Τι κάνατε έως τώρα και τι αναμένεται να πραγματοποιήσετε ως προς την ανάδειξη κι άλλων περιοχών στην χώρα μας που διαθέτουν αξιόλογους Ναούς και Ι. Μονές που έχουν ενδιαφέρον να τα επισκεφθεί ο κόσμος;
Πέραν όλης της προβολής των ιερών τόπων της Ελληνορθόδοξης λατρείας που συστηματικά προωθεί το
Υπουργείο Τουρισμού τόσο διμερώς όσο και με τη συμμετοχή μας σε Διεθνείς Εκθέσεις, έχουμε συμφωνήσει με την Ιερά Αρχιεπισκοπή, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τους συνεργάτες του, για τον τρόπο με τον οποίο θα προβάλλουμε ακόμα περισσότερο διεθνώς τις ορθόδοξες βυζαντινές εκκλησίες στην Αθήνα και στη βόρεια Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος το Άγιον Όρος.
Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι τόσο γνωστές όσο τις αξίζει. Κουβαλούν αιώνες Ιστορίας και Παραδόσεων. Κτυπά μέσα τους η ελληνική ψυχή και αναμοχλεύονται για όποιους τις επισκέπτονται θρύλοι και μεγάλες στιγμές του Πολιτισμού μας.
Ενισχύουμε παράλληλα τον θρησκευτικό τουρισμό στα νησιά μας και στις ακριτικές περιοχές με τα πανέμορφα ξωκλήσια, όπου συνδέεται η θρησκεία μας ανά τους αιώνες με τον πολιτισμό και την ιστορία μας, έτσι ώστε να προσελκύσουμε παραπάνω ταξιδιώτες και σε περιόδους off season.
Το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί στοχευμένα και συστηματικά τη θρησκευτική κρουαζιέρα που θα ξεκινάει από τον Πειραιά, περιλαμβάνοντας στο σχεδιασμό τα προσκυνήματα που ευρίσκονται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, με έμφαση στη Κύπρο και στους Αγίους Τόπους.
Η κρουαζιέρα, το 2022 ξεκίνησε από τον Μάρτιο και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, το 2023 θα επιμηκυνθεί περαιτέρω και θα γίνει 12μηνη.
– Το Άγιον Όρος που είναι εκ των πραγμάτων , παγκόσμιο μνημείο της Ορθοδοξίας, πως το οραματίζεστε ως προς τον προσκυνηματικό τουρισμό προκειμένου να το γνωρίζουν περισσότεροι και να το επισκεφθούν;
Το Άγιον Όρος, στη παγκόσμια συνείδηση, αποτελεί έναν ολοφώτεινο φάρο πνευματικότητας και
απάνεμο λιμάνι της Ορθοδοξίας μέσα σε ένα κλυδωνιζόμενο κόσμο.
Μέσα σε έναν κόσμο που απεγνωσμένα ζητά ψυχική ανάταση, γαλήνη πνεύματος και ανέσπερο φως. Δυστυχώς η επαφή μας με τη πραγματικότητα μας στερεί καθημερινά κάθε δυνατότητα πνευματικής
αναζήτησης.
Όλα αυτά είναι εκείνα που συνθέτουν την απόφαση ενός ανθρώπου να ζήσει την μοναδική εμπειρία του
Αγίου Όρους. Όλα αυτά είναι εκείνα στα οποία εμείς εστιάζουμε προκειμένου να πολλαπλασιάσουμε τη ροή των επισκεπτών σε ένα χώρο – μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO – στον οποίο αξίζει μόνο σεβασμός και κατάνυξη. Αυτός ο ιερός χώρος της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους αποτελεί σημείο αναφοράς στη καρδιά και στη σκέψη των απανταχού της γης Ορθοδόξων Χριστιανών.