του Γιώργου Νταλιάρη
Η Εκκλησία προσέρχεται με καλή διάθεση στο διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας επιθυμώντας να λύσει τις όποιες διαφορές, τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.Γεώργιος.
Ο Ιεράρχης, με εμπειρία στην εκκλησιαστική εκπαίδευση ως καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης στην οποία σήμερα είναι Πρόεδρος, αναλύει τις κινήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στο θέμα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και στέκεται ιδιαίτερα στο πρόσωπο και τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερωνύμου.
– Σεβασμιώτατε, συμπληρώνετε τρία χρόνια ως Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το διάστημα αυτό;
«Πέρασε πάρα πολύ γρήγορα, κι έχω την αίσθηση πως είναι πολύ λιγότερο. Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν, θα έλεγα πως είναι κι ένα ευχάριστο διάστημα υπό την έννοια ότι υπήρχε ένα πεδίο δράσης δημιουργίας. Το γεγονός πως επί 20 χρόνια διετέλεσα Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Βεροίας μού έδωσε μια εμπειρία η οποία φάνηκε πολύτιμη τώρα στα αρχιερατικά μου καθήκοντα».
– Η ιδιαίτερη επαφή που έχετε αναπτύξει με τη νεολαία έχει χαρακτηρίσει την έως τώρα διακονία σας ως Μητροπολίτης.
«Είναι κάτι που συνειδητά κάνω και το είχα εξαγγείλει στον ενθρονιστήριο λόγο μου. Επί 25 χρόνια είμαι καθηγητής την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία, και λόγω της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας είμαι πολύ κοντά στις νέες ηλικίες, συναναστρεφόμαστε καθημερινά τους φοιτητές, αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες και τα προβλήματά τους. Από ποιμαντικής πλευράς, εργάστηκα στον τομέα αυτό με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου γέροντός μου Μητροπολίτη Βεροίας πολλά χρόνια και είχα συσσωρευμένη εμπειρία και παγιωμένη την πεποίθηση ότι πρέπει να εργαστούμε για τις νέες γενιές. Διότι εμείς θα φύγουμε και πρέπει να παραδώσουμε την Εκκλησία σε νέες γενιές που και αυτές με τη σειρά τους σε νέες συνθήκες και νέα περιβάλλοντα θα πρέπει να δώσουν την μαρτυρία της Πίστεως στον σύγχρονο κόσμο».
– Νιώθετε πως η Εκκλησία στη χώρα μας είναι στο στόχαστρο;
«Οπωσδήποτε βάλλεται, αλλά μην ξεχνάμε αυτό που λέει ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ότι «Εκκλησία πολεμουμένη, νικά». Δε φοβάται η Εκκλησία τους πολέμους, τους διωγμούς και τους κατατρεγμούς.
Ορισμένοι είπαν για τους πρόσφυγες και το τι έπραξε η Εκκλησία. Ως Μητρόπολη, σταθήκαμε κοντά στους ανθρώπους αυτούς στο μέτρο που μας ζητήθηκε η δική μας βοήθεια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πρόσφυγες στην Πιερία λόγω των κλιματολογικών συνθηκών πιέσαμε κι εμείς ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μετακινηθούν και να μη μείνουν στον Ολυμπο, και συγκεκριμένα στη Μονή της Πέτρας».
– Κατέχεται τη θέση του Προέδρου στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Το θέμα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεραρχίας.
«Η Εκκλησιαστική εκπαίδευση πέρασε από διάφορες φάσεις. Στην Ιεραρχία μας απασχόλησε η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η μεταλυκιακή. Διαπιστώθηκε πως τα εκκλησιαστικά λύκεια εκπληρώνουν τον εκκλησιαστικό προσανατολισμό, δε βγάζουν Ιερείς δηλαδή. Ωστόσο, λειτουργούν καλά και είναι πολύ καλά σχολεία. Συνεπώς, θα πρέπει να διατηρηθούν και παράλληλα για να θεραπεύσουμε την ανάγκη επιμόρφωσης των Ιερέων να δημιουργηθούν τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας (ΚΙΜ) για να ανταποκρίνονται στον ιερατικό προσανατολισμό. Θα είναι σχολεία του Υπουργείου Παιδείας υπό την εποπτεία της Εκκλησίας. Είναι θέμα του διαλόγου της Επιτροπής με το Υπουργείο.
Η Ακαδημία της Θεσσαλονίκης είναι μία από τις τέσσερις που λειτουργούν στην χώρα. Είμαστε σε στενή συνεργασία και με τις υπόλοιπες Σχολές ενώ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και οι τέσσερις διευθυντές είμαστε Επίσκοποι και αυτό δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις. Εχουμε στενές επαφές, υποβάλλαμε κοινά υπομνήματα στο Υπουργείο Παιδείας, συνεργαζόμαστε ώστε και συνοδικά να καλύπτοντα τα αιτήματά μας για να λειτουργούν καλύτερα οι σχολές.
[irp posts=”338116″ name=”Γαβρόγλου: Ετσι θα διδαχθούν τα Θρησκευτικά την επόμενη χρονιά”]
– Πως είναι οι σχέσεις με Υπουργείο Παιδείας;
«Το Υπουργείο διορίζοντας Μητροπολίτες ως Προέδρους των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών δηλώνει τη βούλησή του να συνεργαστεί με την Εκκλησία στο θέμα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Ολα είναι θέμα διαλόγου, καλής θελήσεως και αυτή τη στιγμή διαπιστώνεται μια τέτοια διάθεση και από την πλευρά της Εκκλησίας και από την πλευρά της Πολιτείας. Από το Υπουργείο διαπιστώνεται κλίμα διαλόγου χωρίς δογματισμούς και ακρότητες. Προσπαθούμε κι εμείς από πλευράς μας να καταλαγιάζουμε τις φωνές εκείνες που δημιουργούν αντιπαλότητες».
– Στην Ιεραρχία έγινε ψηφοφορία την οποία πολλοί χαρακτήρισαν ως ψήφος εμπιστοσύνης στον Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμο.
«Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος είναι πρόσωπο αποδεκτό από το σύνολο της Ιεραρχίας. Ηταν μια ψηφοφορία που έπρεπε να γίνει, όχι για να διευθετηθεί κάποιο θέμα ή να καλυφθεί μια ανασφάλεια του Αρχιεπισκόπου. Η Ιεραρχία ούτως ή αλλιώς βρίσκεται σύσσωμη στο πλευρό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου τις κινήσεις του οποίου καλύπτει με κάθε εμπιστοσύνη. Ετέθη το θέμα για το πώς πρέπει να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση, και πέρασε η άποψη για τη μυστική ψηφοφορία. Δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο».
– Η θεματική εβδομάδα στα σχολεία για τις έμφυλες ταυτότητες έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και την Εκκλησία. Πως το κρίνετε;
«Δημιουργήθηκε θόρυβος όχι άδικα, αλλά σε κάποια σημεία δεν αναγνώστηκαν σωστά τα σημεία του Υπουργείου Παιδείας και ίσως υπήρξε μια θερμόαιμη αντιμετώπιση της καταστάσεως. Η Μητρόπολη Κίτρους ηγήθηκε μια ευρείας εκδήλωσης προ ημερών και οι εκπαιδευτικοί θεωρούν πως δεν είναι έτοιμοι να θίξουν τέτοια θέματα, αφού χρειάζεται και σχετική επιμόρφωση. Από την άλλη, τονίσαμε πως υπάρχουν στοιχεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε όπως για το θέμα της διατροφής, όπου μπορούμε να μιλήσουμε για τη νηστεία και τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Το κάθε πράγμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και από τη θετική του πλευρά να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνονται. Θα είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να είναι σε διάλογο με την κοινωνία, γιατί και η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη να δεχτεί όλα τα πράγματα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η γνώμη των γονέων που σε γενικές γραμμές δεν είναι σύμφωνοι με τέτοιου είδους θεωρίες».
– Τέλος, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για το Πάσχα;
«Το μήνυμα του Πάσχα είναι το αιώνιο μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου που δε φτάνει απλώς να εορτάζουμε με λιτανείες και μεγαλόπρεπες τελετές, αλλά να το βιώνουμε μυστικά μέσα μας. Δε φτάνει να λέμε “Χριστός Ανέστη” και “Αληθώς Ανέστη”, αλλά το μήνυμα της Πίστεως να το κάνουμε κτήμα».