Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη
Στο σημερινό δεύτερο μέρος της αποκλειστικής του συνέντευξης στο “Αγιορείτικο βήμα” ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος μιλάει για το πολύκροτο θέμα με τους Διαθρησκειακούς και Διαχριστιανικούς διαλόγους, ομολογεί πως δεν έχει αξιωθεί ακόμη να προσκυνήσει στο Άγιον Όρος, σχολιάζει την “ιερή” φορολογία στη Γερμανία και εκφράζει τα παράπονά του για τη στάση της Ελληνικής Πολιτείας.
Διαβάστε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης:
– Έχει γίνει πολύς λόγος για τους Διαθρησκειακούς και Διαχριστιανικούς διαλόγους, αλλά και για τις κοινές προσευχές. Στο δε Βερολίνο,στην πλατεία Petriplatz, θα δούμε βάσει κάποιων δημοσιευμάτων και διαθρησκειακό ναό. Μάλιστα, ακούστηκαν φωνές που κάνουν λόγο για διαθρησκειακό οικουμενισμό. Ποιός ο στόχος όλων αυτών και τί έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα; Η επιδιωκόμενη Ένωση των χριστιανών κατά πόσο είναι εφικτή;
– Οι διαθρησκειακοί διάλογοι έχουν μία ιδιαιτερότητα, εφ᾽ όσον εκ φύσεως περιορίζονται καθαρά στο ακαδημαϊκό επίπεδο. Αν, όπως συνηθίζω να λέω, η ίδια η ζωή είναι ένας διάλογος, τότε διαλεγόμαστε με κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως με στόχο την αλληλοκατανόηση, την αρμονική συνύπαρξη και την αφαίρεση του εδάφους κάτω από τα πόδια των κάθε λογής φανατικών, οι ελεεινότεροι των οποίων είναι εκείνοι, επαναλαμβάνω, που εγκληματούν εν ονόματι δήθεν του Θεού.
Όσον αφορά στους διαχριστιανικούς διαλόγους η βάση είναι τελείως διαφορετική. Υπάρχει η εμπειρία της χαμένης ενότητας και η προσταγή του Κυρίου μας να παλεύουμε για την επανεύρεσή της. Δυστυχώς, όμως, τα χρόνια της διαιρέσεως των Χριστιανών είναι πολλά και πολλές οι πληγές που πρέπει να θεραπευτούν. Κι επειδή ακριβώς ο διάλογος αυτός δεν μπορεί παρά να είναι διάλογος, εξίσου, αγάπης και αληθείας, απαιτεί χρόνο και φροντίδα, ώστε να επουλώσει και όχι να βαθύνει τα τραύματα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας είναι πάντως παρούσα, πράγμα διόλου τυχαίο αν σκεφθεί κανείς τις απαρχές της μετανάστευσης, και καυχάται εν Κυρίω για την ταπεινή μαρτυρία της στον σύγχρονο κόσμο. Συνεργούμε στην πορεία προς την ενότητα των Χριστιανών, αλλά το πότε αυτή θα καταστεί εφικτή, το εμπιστευόμαστε στην χάρη του μόνου χορηγού της ενότητας, του Αγίου Πνεύματος.
– Συνοδεύσατε πρόσφατα τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη. Ποιές εντυπώσεις αποκομίσατε από τις μέρες αυτές;
– Η παραμονή μου στην αγιοτόκο Θεσσαλονίκη έχει χαραχθεί εντός μου ως πολυτιμότατη εμπειρία ζωής. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στα μοναδικά μνημεία ορθοδόξου πολιτισμού, όπως τους περικαλλείς ιερούς ναούς και ειδικά αυτόν του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, αλλά και στο έμψυχο δυναμικό, που τα φυλάσσει αναδεικνύοντας την ουράνια ομορφιά τους. Θαύμασα την πολύπλευρη έμπρακτη προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης σε όλους τους τομείς διακονίας στους άγριους καιρούς μας. Μπορούμε, θαρρώ, όλοι να καυχώμεθα εν Κυρίω για το πλούσιο έλεός Του στην αποστολική Εκκλησία των Θεσσαλονικέων.
– Ποια είναι η σχέση σας -ως Μητρόπολη- με την ελληνική πολιτεία; Είναι παρούσα στην προσπάθειά σας;
– Η ελληνική Πολιτεία, ιδίως στην περίοδο της κρίσης, αδυνατεί να έλθει αρωγός στο έργο μας. Η συνεργασία μας με τις διπλωματικές αρχές της πατρίδος μας εδώ είναι αρίστη. Αυτό που εμείς προσπαθούμε, είναι να προσφέρουμε οι ίδιοι ό,τι καλύτερο μπορούμε στην Ελλάδα. Μίλησα νωρίτερα για τις ενορίες μας ως μικρές πατρίδες, όχι ως κέντρα εθνικιστικής χροιάς αλλά ως κέντρα υγιούς ενσωμάτωσης – και όχι αφομοίωσης – στην τοπική πραγματικότητα. Ο Ορθόδοξος Έλληνας γίνεται Ορθόδοξος Ευρωπαίος χωρίς να ξεχνά ή ν᾽ αρνείται την καταγωγή του. Διατηρώντας την ταυτότητά του συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της δεύτερης πατρίδας του και αποτελεί ταυτόχρονα πρεσβευτή της μητέρας πατρίδας του.
– Στην Ελλάδα λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών της κρίσης έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα όσον αφορά κάθε τι…γερμανικό. Εσείς τι εκλαμβάνετε; Πώς αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί τους Έλληνες;
– Η καλή μαρτυρία των Ελλήνων στη Γερμανία, πιστοποιημένη από επίσημα κυβερνητικά χείλη και στοιχεία, είναι και ο λόγος που δεν είναι επιτυχής η εκστρατεία συγκεκριμένων κέντρων εναντίον της Ελλάδος. Οφείλω να υπογραμμίσω ότι σε επίπεδο καθημερινότητας και κοινωνικής συναναστροφής δεν διαπιστώνουμε την υστερία ή τις προσβολές ορισμένων γερμανικών μέσων γενικής ενημέρωσης.
– Μετά το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον καθολικό επίσκοπο του Λίμπουργκ, Τέμπαρτς Βαν Ελστ, που ξόδεψε 31 εκατομμύρια ευρώ για την επισκοπική κατοικία αντί του αρχικού ποσού των 5 εκατομμυρίων που είχε εγκρίνει το εκκλησιαστικό συμβούλιο, νιώσατε εσείς ως Ορθόδοξη Εκκλησία καθόλου τον αντίκτυπο; Ποιο είναι αλήθεια το καθεστώς χρηματοδοτήσεων των διαφόρων εκκλησιών στη Γερμανία;
– Με αφορμή την περίπτωση του ρωμαιοκαθολικού επισκόπου της πόλεως Limburg μου δίνετε την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι στη Γερμανία ισχύει ο λεγόμενος εκκλησιασικός φόρος. Αυτό σημαίνει ότι οι κατά τόπους γερμανικές εφορίες εισπράττουν για λογαριασμό της Ρωμαιοκαθολικής και της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας – και στη συνέχεια αποδίδουν σ᾽ αυτές – ένα ποσό από κάθε πιστό-μέλος των Εκκλησιών αυτών. Το ύψος του φόρου κυμαίνεται μεταξύ 8% και 9% επί του φόρου εισοδήματος. Με τα ποσά που συγκεντρώνονται χρηματοδοτούνται τα ποικίλα κοινωνικά έργα των ως άνω Εκκλησιών (π.χ. νοσοκομεία, ιδρύματα, σχολεία κ.ο.κ.).
Σημειωτέον ότι οι δύο λεγόμενες μεγάλες Εκκλησίες είναι από τους πιο σημαντικούς εργοδότες στη Γερμανία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν συμμετέχει στον εκκλησιαστικό φόρο, ως μέσο ξένο προς την παράδοσή μας. Ζούμε και διακονούμε στην χώρα αυτή στηριζόμενοι αποκλειστικά στις προαιρετικές εισφορές των πιστών μας, πράγμα που περιορίζει προφανώς τις δυνατότητές μας, αλλά διαφυλάσσει την ελευθερία μας.
– Ποιές είναι οι εμπειρίες σας και οι εντυπώσεις σας από το Άγιον Όρος;
– Η άνω των πενήντα ετών εκκλησιαστική διακονία μου στο απαιτητικό μετερίζι της Γερμανίας προϋπέθετε και προϋποθέτει ακόμα συχνές μετακινήσεις εντός της χώρας. Το τίμημα λοιπόν ήταν, μεταξύ άλλων, να έχω σπάνια τη χαρά της καθόδου στην πατρίδα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να σας πω ότι οι επισκέψεις μου στην Ελλάδα μετριούνται στα δάκτυλα των δύο χειρών.
Έτσι μέχρι σήμερα δεν αξιώθηκα, δυστυχώς, να προσκυνήσω τα όσια και τα ιερά της πίστης μας, που διαφυλάσσονται και προάγονται υποδειγματικώς στο Περιβόλι της Παναγίας μας, το σέμνωμα αυτό της Μητρός Εκκλησίας μας.
Ελπίζω μελλοντικά να είμαι σε θέση να απαντήσω στο ερώτημά σας.
– Μια ευχή ενόψει Χριστουγέννων;
– Να σταθούμε με θαυμασμό και νηφάλια σιωπή μπροστά στη Γέννηση του Θεού της αγάπης. Να Του δώσουμε την ευκαιρία να μας ειρηνεύει, να μας δυναμώνει και να γεννάει μέσα μας εμπνεύσεις για περισσότερες, σιωπηλές αλλά γενναίες, δράσεις αγάπης. Μ᾽ αυτόν τον τρόπο θα γιορτάσουμε πραγματικά Χριστούγεννα. Κι αυτό όχι μόνο την 25η Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες της ζωής μας!