ΒΟΥΒΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Τι είναι η λεγόμενη “Κουφή” Εβδομάδα και ποια η πνευματική της σημασία – Τι έλεγαν οι Πατέρες της Εκκλησίας
Του Γιώργου Θεοχάρη
Στην καρδιά της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Ορθόδοξη Εκκλησία εισέρχεται κάθε χρόνο σε μια ιδιαίτερη περίοδο σιωπής και εσωτερικής προσευχής: τη Βουβή Εβδομάδα, γνωστή και ως Κουφή Εβδομάδα. Είναι η τελευταία εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και συνοδεύεται από μια ησυχία που διαποτίζει τόσο τη λατρεία όσο και τη ζωή των πιστών.
Η ονομασία “βουβή” ή “κουφή” δεν έχει να κάνει με την απουσία ήχου με την κοσμική έννοια, αλλά με την παύση ομιλιών, θορύβων και εξωστρεφών δραστηριοτήτων. Είναι η σιωπή πριν τη θύελλα του Πάθους. Η Εκκλησία, σαν στοργική Μητέρα, καλεί τα πνευματικά της τέκνα σε μια εσωτερική προετοιμασία, για να εισέλθουν με καθαρό νου και καρδιά στο μυστήριο της Σταύρωσης και της Ανάστασης.
Γιατί ονομάζεται “Κουφή” Εβδομάδα
Η λέξη “κουφή” στην εκκλησιαστική και λαογραφική παράδοση προέρχεται από την έννοια της “βουβής”, της σιωπής και της αποχής. Στη Βουβή Εβδομάδα δεν τελούνται Θείες Λειτουργίες (εκτός του Σαββάτου του Λαζάρου), δεν ψάλλονται χαρμόσυνες ύμνοι, δεν τελούνται γάμοι ή άλλες πανηγυρικές τελετές. Οι πιστοί καλούνται να ζήσουν πιο εσωτερικά, με εγκράτεια και προσευχή.
Σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας, αυτή η εβδομάδα χαρακτηρίζεται από έντονη νηστεία και λιτότητα. Δεν υπάρχει Θεία Λειτουργία καθημερινά, παρά μόνο οι Ακολουθίες των Ωρών και των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, δείγμα της αναμονής και του σεβασμού προς τα επερχόμενα Πάθη του Κυρίου.
Οι Άγιοι Πατέρες για τη Βουβή Εβδομάδα
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης τονίζει στα έργα του ότι η Βουβή Εβδομάδα είναι καιρός «σιωπής και κατανύξεως», κατά τον οποίο ο πιστός «προσκυνεί εν σιγή το Πάθος του Χριστού». Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης αναφερόταν συχνά στη “σιωπηλή ετοιμασία της ψυχής” και καλούσε τους χριστιανούς “να σταματήσουν τις κουβέντες και τις φασαρίες, για να ακούσουν μέσα τους τη φωνή του Θεού”.
Ο Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης έλεγε χαρακτηριστικά: «Εκείνες τις μέρες, παιδί μου, ακόμη και τα πουλιά σταματούσαν να κελαηδούν στο Άγιον Όρος. Όλα ησύχαζαν, γιατί η Φύση ξέρει το Μυστήριο καλύτερα από εμάς».
Έθιμα και στάσεις των πιστών
Στην ελληνική λαϊκή παράδοση, η Κουφή Εβδομάδα διατηρούσε ιδιαίτερη θέση. Σε χωριά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, παλαιότερα, τα σπίτια σιωπούσαν – δεν ακούγονταν τραγούδια, ούτε έπαιζαν μουσική. Οι παλιές γιαγιάδες έλεγαν στα εγγόνια τους: «Σώπα, παιδί μου… είναι Βουβή Εβδομάδα. Ετοιμαζόμαστε για τα Πάθη».
Σύμφωνα με τη Μονή Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους, πολλοί μοναχοί επιλέγουν να κάνουν περισσότερη ησυχία αυτές τις ημέρες, αποφεύγοντας ακόμη και την μεταξύ τους ομιλία, με σκοπό να στραφούν ολοκληρωτικά στη νοερά προσευχή.
Η πνευματική ουσία της σιωπής
Η Βουβή Εβδομάδα δεν είναι απλώς “λιγότερη δράση”. Είναι πρόσκληση για περισυλλογή, κατανόηση του μυστηρίου του Πάθους, και τελικά προετοιμασία της ψυχής για την κορύφωση του δράματος του Θείου Λόγου.
Ο Χριστός οδεύει προς τον Γολγοθά. Και εμείς καλούμαστε, έστω για λίγες ημέρες, να βγάλουμε τη φωνή του κόσμου από τα αυτιά μας και να ακούσουμε τη σιωπηλή φωνή της χάριτος.