του Γιώργου Νταλιάρη
«Στην Πατρίδα μας δεν έχουν καταλυθεί τα πάντα», σχολιάζει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Ο Σεβασμιώτατος, παρά το γεγονός ότι η απόφαση που ελήφθη είναι υπέρ των θέσεων της Εκκλησίας, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την επόμενη μέρα, βλέποντας και την πολεμική διάθεση στελεχών της Κυβέρνησης.
Ο Μητροπολίτης Νικόλαος, παράλληλα τονίζει την ανάγκη η Εκκλησία να είναι έτοιμη για το νέο διάλογο που θα αρχίσει και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να ακούσει τις προτάσεις της Ιεραρχίας αλλά και τη θέση του ΣτΕ.
Αρχικά, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε: «Η απόφαση του ΣτΕ ενίσχυσε το πλήρωμα της Εκκλησίας για το θέμα των Θρησκευτικών. Στην πατρίδα μας δεν έχουν καταλυθεί όλα. Υπάρχουν θεσμοί που είναι άξιοι της αποστολής των. Το λυπηρό είναι η πλευρά Πολιτείας, επί παραδείγματι ο πρόεδρος της Βουλής, ο τέως υπουργός Παιδείας και ο νυν, ομίλησαν περί παρεμβάσεως του Συντάγματος από το ΣτΕ. Η πραγματικότητα βέβαια τους αναιρεί».
[irp posts=”411384″ name=”Συμβούλιο της Επικρατείας: Με 20-5 η απόφαση για τα Θρησκευτικά”]
Οσο για το ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην πορεία του διαλόγου, ο κ.Νικόλαος είπε: «Παρουσιάζεται τώρα το δικό μας χρέος, της Ιεράς Συνόδου. Θα πρέπει να αλλάξουν, τα Θρησκευτικά. Θέτω το ερώτημα όμως, είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε τα Θρησκευτικά που θέλουμε εμείς και ορίζει το Σύνταγμα; Χρειάζεται δουλειά, επαγρύπνηση. Είναι η ώρα η Εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της και να προσφέρει ένα νέο μάθημα των Θρησκευτικών.
Η απόφαση της Ιεραρχίας δεν ήταν έγκριση των φακέλων. Η απόφαση έλεγε «επιφυλλασόμεθα». Ηταν μια ήπια εκδήλωση της επιθυμίας όλων των Ιεραρχών και πάνω στη γραμμή του Μακαριωτάτου για τις καλές σχέσεις της Εκκλησίας και Κράτους. Επομένως, νέος διάλογος για να νέα βιβλία. Η φάση είναι δύσκολη».
Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας την στάση κυβερνητικών παραγόντων που επιτίθενται στην Εκκλησία, τόνισε: «Αν η Πολιτεία έρχεται σε αντίθεση με το φρόνημα της Εκκλησίας και την απόφαση του ΣτΕ τότε μοιραία οδηγούμαστε σε σύγκρουση. Καλύτερα είναι να το αποδεχθεί, αλλά θα συμβεί αν το Υπουργείο Παιδείας έχει τη διάθεση να ακούσει τις προτάσεις της Ιεραρχίας και όχι να προσπαθεί με κάθε τρόπο να περάσει το δικό του».