ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας να επιτρέψουν πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής επικράτειας σηματοδοτεί μια νέα, επικίνδυνη φάση στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η εμπλοκή αυτή της Δύσης, που πλέον γίνεται άμεση, αυξάνει τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια. Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει ήδη προειδοποιήσει για αντίποινα, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Στην Ελλάδα, οι πολιτικές εξελίξεις ήταν εξίσου έντονες, με τη διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από δηλώσεις και κινήσεις του κ. Σαμαρά που ερμηνεύτηκαν ως αμφισβήτηση της ηγεσίας του κ. Μητσοτάκη. Η διαγραφή του, ωστόσο, σηματοδοτεί και μια ρήξη στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης, με πολλούς να αναρωτιούνται για τις επόμενες κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού. Κάποιοι θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα κινηθεί πιο προσεκτικά.
Η Εκκλησία της Ελλάδος και το Άγιον Όρος παρακολουθούν τις εξελίξεις με ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς έχει κατά καιρούς εκφράσει θέσεις κοντά στις παραδοσιακές αξίες που πρεσβεύουν οι εκκλησιαστικοί κύκλοι. Αν και επίσημες δηλώσεις δεν έχουν γίνει, θεωρείται πιθανό πως ορισμένοι κύκλοι της Εκκλησίας θα παραμείνουν θετικά διακείμενοι προς τον πρώην Πρωθυπουργό.
Το μέλλον τόσο στην παγκόσμια σκηνή όσο και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο διαγράφεται αβέβαιο, με τις εξελίξεις να απαιτούν εγρήγορση και προσεκτικούς χειρισμούς.