Του Γιώργου Θεοχάρη-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ – Η σχέση μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης στην Ελλάδα αποτελεί ένα πολυσύνθετο και αμφιλεγόμενο ζήτημα, με ρίζες που χρονολογούνται από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.
Η ιστορική διαδρομή αυτής της σχέσης φέρει σημάδια από στενή συνεργασία έως έντονες συγκρούσεις, ενώ η τρέχουσα πραγματικότητα παρουσιάζει ένα εύφλεκτο τοπίο, γεμάτο προκλήσεις και ερωτήματα με αφορμή του πρόσφατου νομοσχεδίου του λεγόμενου πολιτικού γάμου μεταξύ των ιδίων φύλων.
Τα τηλεφωνήματα προσέγγισης προς μητροπολίτες και κυρίως προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, όπως πληροφορούν το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ έγκυρες πηγές της διοικούσας εκκλησίας.
Και φυσικά άρχισαν και οι πρώτες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στους επιτόπιους μητροπολίτες για να δημιουργηθεί η εικόνα προς τον πιστό λαό ότι η κυβέρνηση στηρίζει την Εκκλησία. Μάλιστα άρχισαν και τα πρώτα ….τάματα της κυβέρνησης προς μητροπολίτες που ξεκινάνε από προγράμματα ΕΣΠΑ και κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης που φέρνει πακτωλό χρημάτων για αναστηλώσεις, συντηρήσεις ορθόδοξων μνημείων έως και επισκευή άλλων κτισμάτων στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος.
Βέβαια, οι μητροπολίτες τα ακούνε όλα αυτά …χωρίς όμως να ανταποκρίνονται επαρκώς, μου μεταφέρει κυβερνητική πηγή αλλά ορισμένοι ήδη όμως έχουν προχωρήσει στην υπόσχεση ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση στις επερχόμενες ευρωεκλογές που έχουν το στίγμα εθνικής αναμέτρησης, οπως είπε ο πρωθυπουργός στο Συνέδριο για τα πενήντα χρόνια της ΝΔ.
Ένα τρανό παράδειγμα μιας “εθιμοτυπικής επίσκεψης” αποτελεί και η επίσκεψη του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Ιωάννη Κεφαλογιάννη, στα πλαίσια επίσκεψής του σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να επισκεφτεί και τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ! Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΟΥΣΑ!
Κατά την Επανάσταση του 1821, η Εκκλησία διαδραμάτισε καίριο ρόλο, όντας συνδεδεμένη με την εθνική ταυτότητα και παρέχοντας ηθική και υλική υποστήριξη στους αγωνιστές. Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίστηκε ως “επικρατούσα θρησκεία” στο Σύνταγμα, απολαμβάνοντας ειδικά προνόμια και στενούς δεσμούς με την πολιτική εξουσία.
Σταδιακά, η σχέση άρχισε να μεταβάλλεται, με την άνοδο του φιλελευθερισμού και την ανάπτυξη κοσμικών ιδεών. Στο 20ό αιώνα, η Εκκλησία βρέθηκε αντιμέτωπη με κοσμογονικές αλλαγές, όπως η κοινωνικοπολιτική αναταραχή, η αμφισβήτηση θρησκευτικών θεσμών και η άνοδος του αθεϊσμού.