Πρίγκηπας Χάρι: Η φωτογραφία που βλέπετε (David Brauchli/ Getty Images) με τον Ουΐλλιαμ και τον Χάρυ έχει τραβηχθεί την Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 1997, όταν οι δύο πρίγκηπες έφτασαν στο παλάτι του Κένσινγκτον για να δουν μερικά από τα λουλούδια και τα αναμνηστικά που άφησε ο κόσμος στη μνήμη της μητέρας τους πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Λονδίνο.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Η κηδεία της Λαίδης Νταϊάνα, πριγκήπισσας της Ουαλίας, πρώην συζύγου του νυν βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ´, η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997, έγινε την επομένη Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Μετά το τέλος της τελετής, το φέρετρο της Νταϊάνα μεταφέρθηκε στο Άλθορπ.
Στην φωτογραφία διακρίνεται ο πρίγκηπας Χάρυ, Δούκας του Σάσσεξ, δεκατριών τότε ετών, να κάνει τον σταυρό του με τα τρία δάχτυλα, όπως οι Ορθόδοξοι χριστιανοί, σε αντίθεση με τον αδελφό του Ουΐλλιαμ, πρίγκηπα της Ουαλίας, ο οποίος τον κάνει κατά τον καθολικό τρόπο (με τα τέσσερα δάχτυλα).
Γιατί όμως ο πρίγκηπας Χάρυ κάνει τον σταυρό του κατά τον ορθόδοξο τρόπο;
Ο λόγος είναι ότι έβλεπε τον πατέρα του νυν βασιλιά Κάρολο Γ´ να κάνει τον σταυρό του κατά τον ίδιο τρόπο.
Ο βασιλιάς Κάρολος έχει θεαθεί και δημόσια να κάνει τον σταυρό του ορθόδοξα, τουλάχιστον όσο ήταν ακόμη πρίγκηπας της Ουαλίας, π.χ. τον Αύγουστο του 1988, στην τελετή της μετακομιδής της σορού της γιαγιάς του μοναχής Αλίκης, πριγκήπισσας του Μπάττενμπεργκ.
Όπως είναι γνωστό η επιθυμία της μοναχής Αλίκης, μητέρας του Δούκα του Εδιμβούργου Φιλίππου και γιαγιάς του βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Γ´, ήταν να ταφεί στα Ιεροσόλυμα, δίπλα στην θεία της αγία νεομάρτυρα Ελισάβετ Φεοντόροβνα, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας.
Λόγω τυπικών και διπλωματικών προβλημάτων, δεν κατέστη δυνατή η ταφή της εκεί, αλλά έγινε αρχικά στη βασιλική κρύπτη του Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου στο Ουΐνδσορ, στις 6 Δεκεμβρίου 1969.
Τελικά τον Αύγουστο του 1988, η σορός της μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ και ενταφιάστηκε στον κήπο της Γεθσημανή, υπό την παρουσία συγγενών της και του Ορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
Μεταξύ των συγγενών ήταν παρών και πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος, ο οποίος εθεάθη στην διάρκεια της τελετής να κάνει τον σταυρό του κατά τον ορθόδοξο τρόπο.
Ο βασιλιάς Κάρολος είναι γνωστός για τα φιλορθόδοξα και φιλελληνικά αισθήματά του, που κληρονόμησε στο DNA του από την γιαγιά του μοναχή Αλίκη και την μακρινή θεία του αγία Ελισάβετ.
Ο Κάρολος τιμά ιδιαίτερα τις Ορθόδοξες εικόνες, με τις οποίες κοσμεί ιδιωτικά παρεκκλήσια του.
Έχει επισκεφθεί επανειλημμένα το Άγιον Όρος και έχει αναφέρει δημόσια εκεί ότι μελετά τους Ορθόδοξους Πατέρες, μεταξύ των οποίων τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά.
Τον Δεκέμβριο του 2023 ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας επέλεξε να φορέσει στη συνάντηση που είχε στην COP28, την 28η δηλαδή διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Ρίσι Σούνακ, γραβάτα με κυματιστές ελληνικές σημαίες για να διαμαρτυρηθεί για την προσβολή του δεύτερου προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν τον Νοέμβριο του 2023 ακύρωσε την συνάντηση μαζί του, γεγονός που προκάλεσε μίνι διπλωματικό επεισόδιο και άνοιξε και πάλι θερμά τη συζήτηση για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων.