Του Γιώργου Θεοχάρη
Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Αθωνική Πολιτεία και την Εκκλησία-Ακολουθούν κι άλλες παρατάξεις.ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ., πρώην αρμόδιος υπουργός & υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ανοίγει τα χαρτιά του στην ΄΄Η ώρα της κάλπης΄΄ στο agioritikovima.gr. Αύριο θα φιλοξενήσουμε θέσεις και προτάσεις κι άλλων εκπροσώπων κομμάτων.
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μιλά για το Άγιο όρος, την Αθωνιάδα ακαδημία, και το ρόλο της Εκκλησίας για την οποία «η στήριξη προς τις προσπάθειες και τους σχεδιασμούς της Εκκλησίας αποτελεί βασική προτεραιότητα», σημειώνει.
Μεταξύ άλλων επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτεία «που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται παντελώς αδιάφορη για την Αθωνιάδα ακαδημία».
Επιτίθεται στην Πολιτεία που όπως λέει δεν επιτρέπεται να θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη και στο πνευματικό έργο των μονών, οι οποίες φιλοξενούν και καταρτίζουν πνευματικά χιλιάδες προσκυνητές κάθε μήνα».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σπηλιωτόπουλου στο Αγιορείτικο Βήμα
Η Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί βασική συνισταμένη της δημόσιας ζωής και της ταυτότητας του λαού μας. Αποτελεί επίσης βασικό μοχλό για την ανάπτυξη ποικίλων κοινωνικών και φιλανθρωπικών δράσεων, που συνέχουν την κοινωνία μας και λύνουν πολλά από τα φλέγοντα προβλήματα των ημερών μας.
Γι΄ αυτό και για μας η στήριξη προς τις προσπάθειες και τους σχεδιασμούς της Εκκλησίας αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Μπορεί στην Ελλάδα οι ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας να είναι διακριτοί, τις σχέσεις τους ωστόσο προσδιορίζει η αρχή της συναλληλίας, η αμοιβαία δηλαδή βοήθεια και συμπαράσταση, για την εξυπηρέτηση του κοινού στόχου : την ανακούφιση των προβλημάτων και την επίτευξη της ευημερίας και της προόδου του λαού μας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η γενικότερη άποψή μας για τα εκκλησιαστικά ζητήματα.
Μία από τις είκοσι περίλαμπρες Ιερές Μονές του Αγίου Όρους |
«Τεταμένες οι σχέσεις της Ελλ.Πολιτείας-Αγίου Όρους-Ανεπίτρεπτο η πολιτεία να θέτει εμπόδια…»
Σχετικά με το Άγιον Όρος, για παράδειγμα, με το οποίο οι σχέσεις της ελληνικής πολιτείας είναι μάλλον τεταμένες το τελευταίο διάστημα, πιστεύουμε πλήρως στην εφαρμογή και στην αξία του αυτοδιοίκητου, ενώ παραλλήλως θεωρούμε ότι η πολιτεία πρέπει να βοηθά όσο μπορεί, και όχι να φαλκιδεύει τις προσπάθειες για αναστύλωση και αποκατάσταση των ιερών μονών και των κειμηλίων τους.
Και εδώ οι διακριτοί ρόλοι, ο σεβασμός στους θεσμούς και τα πανάρχαια προνόμια και η συναλληλία πρέπει να είναι οι βασικοί πυλώνες χάραξης και άσκησης της σχετικής πολιτικής.
Η Πολιτεία δεν επιτρέπεται να θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη και στο πνευματικό έργο των μονών, οι οποίες φιλοξενούν και καταρτίζουν πνευματικά χιλιάδες προσκυνητές κάθε μήνα, στα πλαίσια ενός έργου που φυσικά χρειάζεται πόρους για να ολοκληρωθεί. Τα κτήρια και τα κειμήλια των μονών είναι μοναδικά έργα τέχνης, κομμάτια της παράδοσης και της ιστορίας του Γένους μας, που εκτός από την λατρευτική τους αξία έχουν και ιδιαίτερη ιστορική και πολιτισμική υπόσταση.
Σε όλο αυτό το έργο η Πολιτεία πρέπει να στέκεται όχι μόνον αρωγός αλλά και εγγυητής της νομιμότητας και της ορθολογιστικής χρήσης και διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων, χωρίς ωστόσο να παραβιάζεται το από αιώνων, από τα βυζαντινά κιόλας χρόνια, καθιερωμένο αυτοδιοίκητο του ιερού τόπου, το οποίο, εκτός των άλλων, οφείλει να διαφυλάσσει και να προασπίζει και ο εκπρόσωπος της Πολιτείας εκεί, ο εκάστοτε Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους.
«Η πολιτεία πρέπει να δει με στοργή και κατανόηση τις ανάγκες της Αθωνιάδας Ακαδημίας»
Τέλος, όσον αφορά την Αθωνιάδα Σχολή, είναι κοινή αντίληψη και συνείδηση ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και τα πλέον παραδοσιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, που σε πρώτη φάση λειτούργησε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, με σοφούς σχολάρχες, μια μοναδική περίπτωση σχολής που διασώζει την παράδοσή μας, και της οποίας τα οικονομικά προβλήματα αλλά και τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να δει με στοργή και κατανόηση η Πολιτεία, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται παντελώς αδιάφορη, ώστε να συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία και την προσφορά της.